Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Pod Podłogówkę

wirach

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam!

Przestudiowałem forum ale widać mało skutecznie bo nadal nie wiem jaki piec wybrać. 

Dom świeżo postawiony, piętrowy ok 100m2, ściany ytong 24 cm + 15 cm styropianu - wg. wyliczeń zapotrzebowanie na ciepło ok 6 kW + C.W.U.
Planuję praktycznie wszędzie podłogówkę + po grzejniku w łazience, gazu brak więc pozostaje piec na węgiel, miał - zasypowy bo miejsca w kotłowni mało.
To że w piec o mocy ponad 15kW się nie pchać to wiem ale takich o mocy 8-10kW co nadawały by się do podłogówki chyba mało na rynku.
Czy szukać czegoś koniecznie z dmuchawą, elektronicznym regulatorem ciągu - czy da się inaczej sterować takim piecem w przypadku podłogówki?

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Miejsca w kotłowni mało, a przewidziałeś miejsce na opał? Do podłogówki potrzebujesz zaworu mieszającego żeby obniżyć temperaturę wody podawaną do instalacji.  Wtedy na kotle możesz mieć wysoką temperaturę, a na podłogówce niską.

Opublikowano

Jest jeszcze gaz w butli rozwiązaniem jest też pompa ciepła która do instalacji podłogówki pasuje idealnie.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, co do opału to jest zabudowana wiata a pompa ciepła niestety nie wchodzi w grę, planując ogrzewanie podłogowe "myślałem" (jak teraz się okazuje chyba błędnie) że posadzka będzie pełniła role bufora - nagrzeje się i będzie stopniowo oddawała ciepło a wtedy piec będzie sobie grzał na "pół gwizdka" . Miałem brać KSGW -Zgoda ale dla wersji 8 i 11 kW nie ma możliwości zamontowania sterownika więc szukam dalej ;) 

Opublikowano

Czy zamontowanie miarkownika ciągu w KSGW -Zgoda pozwoliło by mi " w miarę" dokładnie regulować temperaturę na kotle ? tak żeby dało się to zgrać z podłogówką ?

Opublikowano

Masz w zasadzie 2 wyjścia

1 Kocioł zasypowy + bufor ciepła  ok 1000 litrów  i rozpalanie co 2 dni tylko żeby naładować bufor .

2 Kocioł z podajnikiem na pelety  i automatycznym rozpalaniem .

Jakie sterowanie kotłem zasypowym ( miarkownik czy coś innego ) na tym etapie nie ma żadnego znaczenia ( nie te parametry pracy instalacji ) .

Opublikowano

mac65 dzięki za odp. zaczynam rozglądać się za czymś małym na pellet ,

z drugiej jednak strony zastanawiam się czym nie zrobić tak jak znajomy co dom ma też jak mój "kurnik"

pali w  Ence węglem jak duży mróz jak mniejszy to drewnem - tak średnio przez 4 godziny i podłoga mu przez pozostałe 20h oddaje ciepło 

Opublikowano

6kW to  będzie potrzebne przy -20 a przez większość sezonu pewnie 3-4kW. Jeśli chcesz się pchać w kotły zasypowe a masz ogrzewanie podłogowe to potrzebujesz zaworu 3-4d no i musisz palić jakimś grubym sortymentem węgla (kostka) najlepiej typu 31.

Opublikowano

Czy komin rondo plus fi 18 wysokości 7,6m "uciągnie" KSGW-zgoda 8 lub 11kW ?

Czy miarkownik ciągu Unister "daje radę" z takim kotłem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.