benji Opublikowano 1 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam Forumowiczów, Zwracam się z prośbą o rady odnośnie mojego pieca. Sprawa ma się następująco: posiadam tradycyjny piec CO. Do tej pory spisywał się bez zarzutu, natomiast od kilku dni opał się wypala a piec nie osiąga temperatury i nie daje ciepła. Piec jest wyczyszczony, komin również. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Pozdrawiam i dziękuję za rady.
mac65 Opublikowano 1 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Mało danych Jaka instalacja -Grawotacja czy pompa ? Jaką temperature osiąga piec ? Jakie sterowanie piecem miarkownik czy dmuchawa ze starownikiem ?
janjan Opublikowano 1 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 1 Grudnia 2013 prawdopodobnie zmienić opał lub dokupić o lepszej kaloryczności.
benji Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Mało danych Jaka instalacja -Grawotacja czy pompa ? Jaką temperature osiąga piec ? Jakie sterowanie piecem miarkownik czy dmuchawa ze starownikiem ? Piec jest z pompą i osiąga temperaturę max 50 stopni. Po włączeniu pompy temperatura spada błyskawicznie. Piec nie posiada miernika ani dmuchawy.
spidoman Opublikowano 1 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 1 Grudnia 2013 To co się zmieniło że teraz jest gorzej, temperatury nie spadły do -20 st. chyba zmieniłeś opał. Jak niema odpowiedniego ognia w kotle to temperatura po załączeniu pompki ma prawo spadać.
benji Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #6 Opublikowano 1 Grudnia 2013 To co się zmieniło że teraz jest gorzej, temperatury nie spadły do -20 st. chyba zmieniłeś opał. Jak niema odpowiedniego ognia w kotle to temperatura po załączeniu pompki ma prawo spadać. No właśnie nic się nie zmieniło. Opał mam ten sam. Jedyne co zauważyłem, to w środę delikatny dym na moment jakąś drogą zaczął się wydobywać i rozchodził się po domu. Sprawa jest dla mnie dziwna, bo wszystko robię jak zawsze i nagle taki problem. Niestety w mojej okolicy nie znam fachowca i nie wiem co w tej sytuacji począć.
kiminero Opublikowano 1 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Może kocioł posiada jakąś klapę, zastawę, która służy do okresowego czyszczenia przewodów dymnych wymiennika i wygięła się lu w inny sposób straciła szczelność?
spidoman Opublikowano 1 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Sprawdź drożność komina i czopucha, zobacz w wyczystce kominowej może sadza podeszła i przytkała czopuch.
januszj26 Opublikowano 1 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam A może teściowa podmieniła Ci węgiel pozdr
arthi Opublikowano 1 Grudnia 2013 #11 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Co to za kocioł, tradycyjny czyli jaki? Sprawdź stronę z mojego podpisu, prawdopodobnie cały czas niewłaściwie paliłeś w swoim kotle, tym samym zaj... komin. Sprawdź również tę dyskusję, może coś cię oświeci http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page26
mac65 Opublikowano 1 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Posprawdzaj wszystko zaczynając od końca czyli komina . Wszelkie dziury w kominie typu rewizje , wyczystki muszą być szczelne . Czopuch kotła czy jest drożny i czy przypadkiem szyber się nie urwał i przytyka wylot . Kocioł wewnątrz również wyczyść , jeśli jest smoła to skrobak i na gorąco . Na samym końcu pozostaje ruszt i jego stan . Już widziałem pięknie zaklejony ruszt plastikiem a kocioł w stanie idealnym wylądował na złomie z czego nie omieszkałem skorzystać .
MałgosiaT Opublikowano 4 Grudnia 2013 #13 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Też tak miałam w kotle miałowym, okazało się że dmuchawa już była stara i słaba. Po wymianie dmuchawy wszystko jest ok, ale to jest kocioł miałowy więc bez dmuchawy nie działa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.