kiecik Opublikowano 29 Listopada 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Witam. Mam dziwny problem z piecem marki Dziubarczyk. Piec przebija temperature zadaną nie spala do końca i robi spieki. Długo dochodziłem do tego co może byc problemem i chyba jest nim ten wkład w palenisku ( retorcie ) czy jak to sie inaczej nazywa. Nie znam sie na tych piecach więc zwracam sie do forumowiczów z pytaniem czy problemem może być lekko nadrewany wkład ten z dziurkami poprzez które dochodzi powietrze. dokładniej wygląda to tak jak by po prostu sie wypaliło lub pękło i po lewej stronie gdzie jest to pęknięcie dochodzi więcej powietrza. W trybie podtrzymania ogień pali się cały czas nie wiele lecz przez to temp opada powoli a paliwo spala się bardzo szybko aż tak że musiałem przestawić podawanie w potrzymaniu na 5min z 25 standardowych. W innym wypadku pali sie w środku i nagrzewa się ta rura doprowadzjąca groszek do pieca. I teraz najważniejsze pytanie czy da się wymienic tą część i dlaczego to się ukruszyło ?? Dziura jest mniej wiecej wymiarów 1x3 cm. Mam nadzieje że da się to jakoś naprawić lub wymienić bo teraz spala 2x tyle groszku co w poprzednim sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieklorz Opublikowano 29 Listopada 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Szukaj papierów czy gwarancji od palnika (podkreślam palnika, a nie kotła) Dzwoń do p.Dziubarczyka i powinien Ci ten element wysłać płatnie lub nieodpłatnie zależy czy gwarancja jeszcze ważna i co obejmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiecik Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 a to sa jakieś inne papiery ja miałem chyba wszystko na jednej fakturze tak mi się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieklorz Opublikowano 29 Listopada 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Faktura to dowód zakupu kotła Z kotłem powinieneś dostać: DTR kotła (dokumentacja techniczno-ruchowa) z opisem jak się kotłem posługiwać, co czyścic itd. itp. Karta gwarancyjna dmuchawy Karta gwarancyjna z instrukcja sterownika Karta gwarancyjna z dokumentacją palnika, aby wiedzieć co czyścić, kiedy i jak uszczelnić..... Chcesz załatwić coś od a do z, to przygotuj sie do telefonu, musisz wiedziec jaki masz palnik, aby producent mógł Ci pomóc. Ty masz dokumenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.