nowek Opublikowano 24 Listopada 2013 #1 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam Ułożyłem na części stalowego rurociągu c.o. 5/4" otuliny z pianki poliuretanowej firmy Thermaflex Eco FRZ o grubości 20 mm. Prace były wykonywane zgodnie z zaleceniem producenta tj na zimnej instalacji (w moim przypadku temperatura wody w instalacji wynosiła 10 C). Po testowym nagrzaniu instalacji do ok 90 C okazało się, że odcinek otuliny o długości ok 2m dopasowany do fragmentu instalacji miedzy trójnikami na zimnej instalacji, po jej rozgrzaniu wydłuża się w tak dużym stopniu aż nachodzi na kołnierz trójnika co widać na zdjęciu. . Poinformowałem o tym przedstawiciela Thermaflex. Byłem zaskoczony gdy gość powiedział że izolacja kurczy się przy wzroście temperatury inaczej niż to wynikało z moich obserwacji. Mam więc pytanie czy na waszych instalacjach c.o. przy rozgrzewaniu izolacja Thermaflex z pianki poliuretanowej kurczy się czy rozszerza i w jakim stopniu?. Być może będę musiał reklamować zakupione otuliny. Z moich pomiarów wynika, że odcinek testowy otuliny o długości 1m (dokładnie 1037 mm) wydłuża się o 21 mm przy wzroście temperatury od 10 do 96C
automatyk Opublikowano 24 Listopada 2013 #2 Opublikowano 24 Listopada 2013 izolację naciąga się na rurę na wcisk i bardzo ciasno wtedy nie ma problemu ,jak otulina jest rozcinanan żeby założyć powykonawczo to zawsze takie kwiatki się dzieją
nowek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam Czy mam rozumieć, że nałożenie przeciętej wzdłużnie izolacji na rurociąg c.o. skutkuje tym, że izolacja wydłuża się zamiast skacać sie podczas rozgrzewania instalacji? Jak pisałem wyżej przedstawiciel Thermaflexu zapewniał, że izolacja kurczy sie przy wzroście temperatury rurociagu. Na dowód tego podał, że kolejny odcinek izolacji na rurociągu dokłada sie do poprzedniego z pewnym dociskiem aby nie powstał luz między nimi po nagrzaniu instalacji. Przy tym o rozcieciu izolacji nic nie wspominał. Jak wytłumaczyć, że położona na rurociąg rozcięta wzdłużnie izolacja wydłuża się przy rozgrzewaniu instalacji c.o. a nie rozcieta skraca się ?
kiminero Opublikowano 24 Listopada 2013 #4 Opublikowano 24 Listopada 2013 Otuliny rozcięte połącz za pomocą spinek do tego przeznaczonych http://allegro.pl/spinki-do-otuliny-uniwersalne-100-sztuk-019-i3706413872.html Swoją drogą to w czym problem? Piszesz artykuł do Fucktu pod tytułem "Otulina Thermaflex - fakty i mity."?
sambor Opublikowano 24 Listopada 2013 #5 Opublikowano 24 Listopada 2013 Jak można nakładać izolację na rury przed montażem - szczególnie jak są spawane gazem lub lutowane - zdrowia życzę jak to się uda, a przy skręcanych też przeszkadza, jak kluczem złapiesz ? Za piankę? A próba ciśnieniowa instalacji - też jest wykonywana bez izolacji . Ja ma Tubolit 20mm o różnych średnicach i praktycznie się nie kurczy, ostatnio to się nawet woda podczas prób zagotowała a otulina nic się nie zmieniła długości - najdłuższy odcinek rury mam 3,5, w jednym ciągu , bez mocowania, czyli 2m + 1,5m otuliny obok siebie i nic , nie widać na zakrętach że rurociąg wyłazi. Jak masz rozcięte to te spinki co kolega radzi lub jest specjalna taśma do łączenia lub klej , prod Armaflex Zobacz tu zasady pracy z otulinami i ich właściwości. http://www.armacell.com/WWW/armacell/ACwwwAttach.nsf/ansFiles/Tubolit_PL.pdf/$File/Tubolit_PL.pdf http://www.armacell.com/WWW/armacell/ACwwwAttach.nsf/ansFiles/TubolitInstrukcja_PL.pdf/$File/TubolitInstrukcja_PL.pdf
nowek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 24 Listopada 2013 Dziekuję za wskazanie materiałów dotyczacych otulin z pianki polietylenowej firmy Armacell. Niestety nie ma w nich informacji na temat rozszerzalności/kurczliwości liniowej otulin. Thermaflex podaje przynajmniej w swoim cenniku stabilność temperaturową otuliny z pianki polietylenowej: na długości : max 3,5% i na średnicy max: 2%, przy czym niestety nie podaje definicji parametru i nawet nie określa jakiego zakresu zmian temperatury one dotyczą. Natomiast instrukcja montażu Armaflex jest bardzo lakoniczna a zawarte tam informacje trzeba traktować krytycznie. Piszą w niej, że izolacje można rozcinać wzdłuż przygotowanego fabrycznie nacięcia i tu całkowita zgoda lub nasuwać na rury przed ich spawaniem. W tym drugim przypadku na pewno nie uda się dospawać trójnika bez przetopienia końca izolacji, z dospawaniem kolana nie będzie już problemu gdyż izolacje można przeciągnąć przez dospawane kolano na rurę już wykonanego odcinka rurociagu. Widzę poruwnując rozszerzalność mojej otuliny Thermaflex z roszerzalnoscią oltuliny kolegi Sambor, że jest coś nie tak. U niego odcinek 3,5 m izolacji co prawda innego producenta ale tej samej grubości (20 mm) i z tego samego materiału (pianka polietylenowa) prawie nie zmienia długości przy wzroście temperatury to u mnie taki odcinek wydłużyłby sie o 3,5 x 21 mm = 73,5 mm przy wzroscie temperatury od 10 do 96 C. Jest to raczej nie do przyjęcia i dlatego zależy mi na wyjaśnieniu przyczyny. Gdy nie pomoże szczepienie / sklejenie "szwu" otuliny to w ostateczności aby uniknąć zachodzenia otuliny na kształtki po rozgrzaniu instalacji wskutek tak dużej obserwowanej u mnie rozszerzalnosci liniowej otuliny zmuszony będę wykonać izolacje niepełne (np odcinek 350 cm rurociągu musiałby być izolowany otuliną o długości 350 - 7 = 343 cm, kompensującą wydłużenie).
automatyk Opublikowano 24 Listopada 2013 #7 Opublikowano 24 Listopada 2013 Jak można nakładać izolację na rury przed montażem - szczególnie jak są spawane gazem lub lutowane - zdrowia życzę jak to się uda, a przy skręcanych też przeszkadza, jak kluczem złapiesz ? Za piankę? A próba ciśnieniowa instalacji - też jest wykonywana bez izolacji . Ja ma Tubolit 20mm o różnych średnicach i praktycznie się nie kurczy, ostatnio to się nawet woda podczas prób zagotowała a otulina nic się nie zmieniła długości - najdłuższy odcinek rury mam 3,5, w jednym ciągu , bez mocowania, czyli 2m + 1,5m otuliny obok siebie i nic , nie widać na zakrętach że rurociąg wyłazi. Jak masz rozcięte to te spinki co kolega radzi lub jest specjalna taśma do łączenia lub klej , prod Armaflex Zobacz tu zasady pracy z otulinami i ich właściwości. http://www.armacell.com/WWW/armacell/ACwwwAttach.nsf/ansFiles/Tubolit_PL.pdf/$File/Tubolit_PL.pdf http://www.armacell.com/WWW/armacell/ACwwwAttach.nsf/ansFiles/TubolitInstrukcja_PL.pdf/$File/TubolitInstrukcja_PL.pdf no powinieneś wiedzieć ze tylko łupkowe izolacje zakłada się po natomiast otuliny zawsze podczas montażu ,a to że przeszkadza to mają taka zaletę jak ściśliwość i klamry do zaciskania aby się nie zsuwały ... ,nie wyobrażam sobie montować otuliny po montażu ,tylko w awaryjnych sytuacjach ,a jak się wciśnie na ciasno to nic się nie dzieje nie kurczy nie rozszeza natomiast zakładana otulina nigdy nie będzie się zachowywała tak samo wsuwana w całości
sambor Opublikowano 24 Listopada 2013 #8 Opublikowano 24 Listopada 2013 W pierwszym linku jest podane max 2%, a u mnie otulina się nie zmienia długością, a na średnicy nie sprawdzałem. Co do montażu to powiedz jak spawasz rurę z nałożoną otuliną?, jestem ciekaw. Bo to nie rury do klimy gdzie masz izolację fabryczną i rury skręcasz na kielichy wykonywane przed montażem.
automatyk Opublikowano 24 Listopada 2013 #9 Opublikowano 24 Listopada 2013 no rury mają 7mb to 6 m można założyć po ostudzenieu kolejne 6mb i dalej nigdy nie byłes na montażu ?
nowek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor #10 Opublikowano 24 Listopada 2013 W pierwszym linku jest podane max 2%, a u mnie otulina się nie zmienia długością, a na średnicy nie sprawdzałem. Co do montażu to powiedz jak spawasz rurę z nałożoną otuliną?, jestem ciekaw. Bo to nie rury do klimy gdzie masz izolację fabryczną i rury skręcasz na kielichy wykonywane przed montażem. Przepraszam Faktycznie w pierwszym linku odnośnie otuliny Tubolit Armacell podaje : "Elastyczna izolacja o zamkniętej strukturze komórkowej, spełnia wymagania normy PN-B-02421 Materiał: Pianka na bazie polietylenu. Samoprzylepna warstwa na podkładzie ze zmodyfikowanego akrylanu ze strukturą siatki, pokryta ochronną warstwą żółtej folii polietylenowej. W początkowej fazie działania instalacji może nastąpić skurczenie otuliny o około 2% (lub więcej w określonych przypadkach)." Zapis odnośnie kurczliwości mało precyzyjny. Nie wiadomo którego przypadku dotyczy: - otulina wskutek ogrzania od temp początkowej Tp do temperatury końcowej Tk kurczy się o około 2% - otulina wskutek ogrzania od temp początkowej Tp do temperatury końcowej Tk wydłuża się ale po ochłodzeniu do temperatury Tp kurczy się o około 2% w stosunku do stanu przed ogrzaniem, Oczywiście żadnych informacji odnośnie wielkości zmian temperatury (Tk- Tp). U mnie otulina wydłuża przy wroście temperatury od Tp do Tk a po ochłodzeniu do temperatury Tp skraca się wracjaąc do długości początkowej. Generalnie materiały wydłużają się przy wzroście temperatury, także polietylen lity. Ale polietylen spieniony to inna struktura i być może kurczy się gdy jego temperatura wzrasta. Szkoda, że na ten temat producenci otulin i nie tylko nie udzielają precyzyjnych informacji. Myślę że łatwiej byłoby wówczas wyciągnać wnioski co do warunków układania izolacji.
maciej1007 Opublikowano 24 Listopada 2013 #11 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam. Dziwna sprawa.Jak otulina weszła sama na trójnik z prawej strony kiedy mogła sobie bez przeszkód iść w lewo. U mnie są tak jak je założyłem.A zresztą co ma za znaczenie te kilka cm.odsłoniętej rury? A przecięcie producent robi właśnie po to żeby można było nałożyć.I chociaż nie jestem hydraulikiem też nie wyobrażam sobie sprawdzenia szczelności po zaizolowaniu. Ja u siebie poowijałem otuliny taśmą do otulin i jest w miarę szczelnie.
nowek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor #12 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam. Dziwna sprawa.Jak otulina weszła sama na trójnik z prawej strony kiedy mogła sobie bez przeszkód iść w lewo. Na pierwszym zdjeciu, które pokazuje zajście prawego końca otuliny na kołnierz trójnika nie widać drugiego, lewego końca otuliny - koniec ten wówczas był zablokowany. Na zdjeciu drugim widać nałożony inny testowy (krótszy) odcinek otuliny, tym razem oparty prawym końcem o trójnik manometru - na tym kawałku otuliny robiłem pomiary wydłużenia izolacji przy temperatutrach 58, 84, 96 C. U mnie są tak jak je założyłem.A zresztą co ma za znaczenie te kilka cm.odsłoniętej rury? Pisałem jużo tym, że w najgorszym przypadku założę krótsze odcinki otulin tak aby po wydłużeniu nie zachodziły na kształtki. A przecięcie producent robi właśnie po to żeby można było nałożyć.I chociaż nie jestem hydraulikiem też nie wyobrażam sobie sprawdzenia szczelności po zaizolowaniu. Ja u siebie poowijałem otuliny taśmą do otulin i jest w miarę szczelnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.