Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Pompy W Rozdzielaczach Podłogówek Są Potrzebne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na parterze i poddaszu mam dwa identyczne układy rozdzielaczy. Tak jak na zdjęciu.

Zasilania podłączone są do układu, w którym pracuje pompa C.O., bo docelowo będzie jeszcze grzejnik.

W rozdzielaczach zamontowałem siłowniki sprzężone z regulatorami pokojowymi i układem, które wyłączają te pompki w momencie, kiedy wszystkie sekcje są zamknięte.

Pompa C.O. Grundfos Alpha 2Lchodzi cały czas.

Pytanie czy te pompy w rozdzielaczach są potrzebne? Czy te jedna pompa C.O da radę "obgonić" całą podłogówkę?

Dodam, że ogrzewanie podłogowe jest w całym domu.

Czy pompa C.O też nie powinna się wyłączać?

post-55671-0-95178400-1384619531_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

witam

nie napisałeś nic o ilości pętli oraz powierzchni podłogi jaką chcesz ogrzać

ale bez względu na to stosowanie dwóch rozdzielaczy z pompami w jednym budynku jest nieekonomiczne

najlepiej w kotłowni umieścić jedną pompę (odpowiedniej mocy) i następnie zasilić z niej rozdzielacze

Edytowane przez majschi
Opublikowano

Witam,

w ukladzie 12 albo 14 pętli.

Powierzchnia 140m2.

Czy mogę po prostu wyłączyć te pompy w rozdzielaczach i zostawic

wszystko na tej jednej glownej pompie?

Ona jest wpięta na zasilaniu rozdzielaczy.

Czy trzeba będzie cos przerabiać?

Jeśli w układzie jest jedna pompa co,

to czy ona pracuje stale?

Dziekuje za odpowiedź.

Opublikowano

Można to przerobić łącząc oba rozdzielacze ze sobą równolegle ale w kotłowni należy zainstalować jedną wydajną pompę np 25-60 z zaworem 3D do zmniejszenia temperatury wody. Nie możesz tego podłączyć bezpośrednio do pompy głównej, ponieważ zapewne zasilasz nią grzejniki gdzie temperatura może być wyższa niż 55 stopni a to jest maksymalna temperatura wody jaką można puścić w podłogówkę.

Mam u siebie taki układ: dwa rozdzielacze podłogowe z rotametrami (parter+ piętro) około 200 m2 ogrzewania podłogowego i zasila to jedna pompa 25-60 na 1 biegu (wyregulowane poprawnie przepływy). Przed pompą filtr i zawór 3D 1 cal z siłownikiem podłączonym do sterownika pogodowego. Podłogówka grzeje idealnie od 2008 roku. We wszystkich pomieszczeniach stała temperatura 20 stopni. Dodatkowo mam 9 grzejników podłączonych także przez 1 rozdzielacz zasilany pompą 25-40, która także pracuje na 1 biegu. Wszystkie grzejniki grzeją równomiernie na pozostałych 100 m2. Temperatura w pomieszczeniach także 20 stopni regulowana poprzez zawory termostatyczne na grzejnikach.

Do rozdzielaczy doprowadziłem rury Cu 28 dla zapewnienie odpowiednich przepływów i małych szumów przepływu.

Jakiej średnicy jest PEX jaki zasila Twoje rozdzielacze ?

Opublikowano

Bardzo dziękuję Digitrax.

Te dwa rozdzielacze są połączone ze sobą równolegle w piwnicy. Mam również wydajną pompę Grundfos 25-60 za zaworem, tyle że 4D, czyli między zaworem a tymi dwoma równolegle podłączonymi rozdzielaczami.

W rozdzielaczach są zawory termo, więc one zapewniają regulację temperatury. Rozumiem, że tak jest OK?

Nie bardzo wiem w jakim trybie powinna pracować moja pompa. Niestety nie posiada funkcji Autoadapt,

Wg instrukcji, do podłogówki powinna pracować w trybie PP1 lub PP2, czyli przy charakterystyce proporcjonalnej ciśnienia. Tyle, że w tym trybie pobór mocy na poziomie 40W.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Jeszcze raz zapytam: jakiej średnicy masz rury biegnące od zaworu 4D przy rozdzielaczu do kotłowni gdzie łączą się z drugim takim samym obwodem ? Pex 20 czy 25 ?

Opublikowano

Wymiennikiem. Za nim mam pompę CO i poprzez zawór 3D pompę podłogówki, która właśnie zasila oba rozdzielacze.

Jeżeli to pex 25 to nie ma przeciwwskazań by także u Ciebie oba rozdzielacze zasilać jedną pompą z zaworem 3D.

Jeżeli zostanie Tobie pompa z drugiego rozdzielacza to wykorzystaj ją do obiegu kotłowego, wtedy powrót będzie dogrzany na 100 % i gwarancja zapewniona na kocioł.

Opublikowano

Dziękuję Digitrax.

Jeszcze kilka pytań.

1. Czy Twoja pompa C.O. chodzi cały czas? Czy jest załączana lub wyłączana w zależności od jakichś warunków? Mówimy oczywiście o sezonie grzewczym.

2. Rozumiem, że Twoja pompa do obiegu kotłowego pracuje cały czas, tak? Bez względu na porę roku. Jakiej mocy to jest pompa?

Pozdrawiam

Opublikowano

1. Pompa C.O. pracuje stale, ponieważ temperaturę pomieszczeń reguluję przy pomocy zaworów termostatycznych na grzejnikach.

2. Pompa obiegu kotłowego pracuje stale, ponieważ posiadam wymiennik. Ta sama pompa zasila mi także wężownicę zbiornika C.W.U. W Twoim przypadku gdy pompa kotłowa ma służyć jedynie do podgrzewania powrotu to możesz ją sterować zwykłym termostatem bimetalicznym umieszczonym na powrocie kotła. Jego koszt to około 50 zł. Wystarczy do tego celu pompa 25-40.

Opublikowano

Muszę to sprawdzić, ale na 99,9% jest to Pex25.

P.S. Jak w swoim układzie masz rozwiązane zabezpieczenie powrotu?

Witam.

Mam taką samą grupę pompową i wiem, że zasilanie i powrót to 3/4.

Wnioskuję więc, że to pex 20. Na zdjęciu też tak wygląda.

Pozdrawiam.

• 8 lat później...
Opublikowano

Witam. Czy poprawnie rozumiem?

Mam dom 2 pietrowy.

parter - grzejniki, kiedyś może 4-5 pętle podłogowego ogrzewania ok. 50m2, 

Piętro 1 - grzejniki + 3 pętle ok. 26 m2

Piętro 2 - 4-5 pętle ok. 75 m2. 

Na razie mam sam rozdzielacz z rotametrami na 1 p. i w piwnicy pompka Wilo z zawórem ieszającym ESBE 20-50st.

Czy wystarczy na 2p. dać sam rozdzielacz ? bez pompy i baypassu? Jaka śr.  rurki Cu zasilić rozdzielacze?