sambor Opublikowano 3 Listopada 2013 #26 Opublikowano 3 Listopada 2013 W okresie grzewczym nigdy nie grzejesz bufora od 20C, tylko od wyższej temp np 40C. Ciepło na grzejniki "pójdzie" od momentu załączenia pompy CO - czyli jak ustawisz, tak masz. Podłogówkę warto ustawić na grzanie od 30C a grzejniki od 45C, wtedy to ma sens.
kiminero Opublikowano 3 Listopada 2013 #27 Opublikowano 3 Listopada 2013 Bufor ładuje się warstwowo i w przypadku dużego poboru na układ, ładowanie bufora jest spowolnione. Pełni on rolę "bateryjki", która akumuluje nadmiar. Po to są układy mieszania na grzejniki i podłogę, by stabilnie podawać czynnik grzewczy na układ, a kominek spokojnie bujać na 90. Nadmiar trafia do bufora.
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2013 #28 Opublikowano 3 Listopada 2013 Dziękuję. Czy w schemacie który wystawiłeś nie było by problemu gdy woda w buforze miała by powiedzmy 20 stopni i bufor musiałby się najpierw zagrzać a poxniej dopiero istalacja. Bałem się tak wykonaniej instalacji, tz bałem się że będę musiał wygrzewać bufor np 4 godziny żeby cokolwiek poszło później ciepła na grzejniki. Wiem że w zaznaczonym polu jest coś zamotane bo mi też nie pasowało i musze jeszcze raz na spokojnie sprawdzić schemat. wtedy wstawia się mała modyfikację mianowicie odbiór ciepła łaczy się na rurze ładującej bufor i wtedy działa wszystko natychmiast
kiminero Opublikowano 3 Listopada 2013 #29 Opublikowano 3 Listopada 2013 Tak, ale mi zależy na wykorzystaniu bufora w roli sprzęgła równoważącego przepływy.
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2013 #30 Opublikowano 3 Listopada 2013 nadal dziła jako sprzęgło jak nie ma poboru to jedt ładowany jak pobór jest większy to jest rozładowywany
sambor Opublikowano 3 Listopada 2013 #31 Opublikowano 3 Listopada 2013 A jak kominek jest zimny to ciągnie zimną wodę przez kominek, Na rurze obejściowej potrzebny jest dodatkowy zawór odcinający, ster ręcznie lub elektrycznie temp wody w kominku.
sambor Opublikowano 3 Listopada 2013 #33 Opublikowano 3 Listopada 2013 Tak, z rurą obejściową to dobra rzecz tylko trzeba trochę zaworów do tego lub automatyki.
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2013 #34 Opublikowano 3 Listopada 2013 nie kolego jak masz zawór ochrony powrotu to nic nie trzeba jedynia zaór zwrotny i tyle i na tym polega prostota układu
sambor Opublikowano 3 Listopada 2013 #35 Opublikowano 3 Listopada 2013 Ok, ale ten zawór 3-d stałotemperaturowy musi być na powrocie miedzy kominkiem i buforem
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2013 #36 Opublikowano 3 Listopada 2013 tak jak na schemacie na powrocie do kominka ,jak jest zbyt zimna woda to odcina bufor i żadna pompa nie przepchnie przez niego wody cłodniejszej
sambor Opublikowano 3 Listopada 2013 #37 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgadza się , sam tak miałem przy swoim buforze, ale zmieniłem na powrót na kocioł z połowy wysokości bufora i też jest ok. Rurę obejściową bufora mam do grzania CWU, przełączana ręcznie po za okresem grzewczym.
aggi Opublikowano 8 Listopada 2013 #38 Opublikowano 8 Listopada 2013 Witam. Mozesz mi powiedziec jaki w przyblizeniu byl koszt tej instalacji? Mysle o podobnym i chcialabym wiedziec. Dziekuje i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.