Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka Moc Kotła ?

PlayStation

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do ogrzania mam 160m^2 domu (2 piętra na podłogówce). Do tego dwa grzejniki w piwnicy. Dom cały podpiwniczony + garaż połączony z domem (garaż ma 36m^2 a w nim jeden grzejnik)

Zastanawiam się czy kocioł zasypowy górnego spalania 35KW nie będzie za duży?

Opublikowano

Brak jednej z ważniejszych informacji - ocieplenie. Tak czy inaczej ja 200 metrów nieocieplonego domu grzałem z zapasem kotłem 25 kW. Ja miałem grzejniki a Ty podłogówkę, co dodatkowo nieco obniża wymagania ze względu na inaczej odczuwany komfort cieplny (innymi słowy może być zimniej aby było tak samo ciepło :) ).

Opublikowano

To nieprawda, że ogrzewanie podłogowe sprawia, że zapotrzebowanie na ciepło jest niższe. Typ ogrzewania w żaden sposób nie wpływa na zapotrzebowanie cieplne budynku czyli idąc dalej na moc kotła. Tym nie mniej faktycznie 35 kW na taki budynek to o wiele za dużo.

Opublikowano

Zastanawiam się czy kocioł zasypowy górnego spalania 35KW nie będzie za duży?

Czemu tak pomyślałeś i skąd wzięło się te 35kW?
Opublikowano

Racja - to stwierdzenie przypomina dawne pytanie - "co jest cięższe - kilo żelaza czy kilo pierza.?" :P

Chciałem tylko dodać, że tezę o mniejszym zapotrzebowaniu dla podłogówki oparłem na literaturze (nie mam na myśli reklam) oraz praktycznych doświadczeniach. Mniejsze zapotrzebowanie wynika z tego, że dzięki rozkładowi temperatury (ciepło w nogi) można obniżyć temperaturę w pomieszczeniach o 1-2 stopnie (i tak faktycznie jest - sprawdzone w tym samym budynku). W dość oczywisty sposób powoduje to zmniejszenie zapotrzebowania na energię.

Dodam jeszcze (uzupełniając temat), że na PW otrzymałem informację iż dom autora tematu jest nieocieplony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.