pgad Opublikowano 28 Października 2013 #1 Opublikowano 28 Października 2013 czy rura karbowana inox będzie nadawała się na wężownice do zasobnika cwu z hydroforu 300 l.Ile metrow takiej rury trzeba by było wkręcić.Chciałbym włożyć dwie wężownice, jedna do kotła na drewno ,druga do solarów 2m2 p. własnej .Czy lepiej dać wężownice w obieg cwu jako przepływowa, czy w obieg .kotła pozdrawiam.
AdamGuitar Opublikowano 29 Października 2013 #2 Opublikowano 29 Października 2013 Pytanie czy hydrofor nadaje się do pracy jako bojler? Z tego co wiem to temperatura obliczeniowa takich zbiorników to zazwyczaj 20 st.C. Niestety nie nadaje sie do pracy powyżej 20 st. C
Mirek39 Opublikowano 29 Października 2013 #3 Opublikowano 29 Października 2013 Dlaczego taki zbiornik hydroforowy nie nadaje się do pracy jako bojler , kolego AdamGuitar bo co temperatura :rolleyes: .Ja mam taki wymiennik i działa od 4 lat rura karbonowa bedzie ciężka do polutowania bo to zazwyczaj nierdzewka jak masz takie możliwości spawania,skęcania to spoko to łatwo śię ją kształtuje wygina.Ja zastosowałem miedź.
pgad Opublikowano 29 Października 2013 Autor #4 Opublikowano 29 Października 2013 Też mam takie wymienniki z wężownicą miedzianą,jeden z 18 podłączony do kotła a drugi z 15 podłączony do solara.Oba pracują 12 lat bezawaryjnie.Ten nowy robię dla syna i chciałbym umieścić obie grzałki w jednym.A wkręcenie dwóch wężownic miedzianych przez otwór rewizyjny to chyba będzie ciężko.Pamiętam, że z jedną nie jest tak łatwo.Co do zakuć do rur karbowanych to są gotowe w sprzedaży.Ile metrów i jakiej średnicy masz wężownice kol.Mirek39 pozdrawiam
Mirek39 Opublikowano 29 Października 2013 #5 Opublikowano 29 Października 2013 Ja odgapiłem http://www.bojlery.pl/bojler-pionowy-z-dwiema-wezownicami-kospel-termo-solar-400l.html
Mirek39 Opublikowano 29 Października 2013 #6 Opublikowano 29 Października 2013 Nie wkręcałem tylko uciąłem góre zbiornika poczym włożyłem nawinięte spirale konćówki w nyple wcześniej wspawane i lut a dekiel spaw w kryzie do czyszcenia baniaka zamontowana grzałka .
AdamGuitar Opublikowano 30 Października 2013 #7 Opublikowano 30 Października 2013 Tak ale to tylko na własna odpowiedzialność.
sambor Opublikowano 30 Października 2013 #8 Opublikowano 30 Października 2013 Zastanówcie się co będzie jak hydrofor będzie z ocynkowanej blachy?.
Jaro966 Opublikowano 30 Października 2013 #9 Opublikowano 30 Października 2013 Za długo to ten bojler nie pożyje, jeśli był obcinany i spawany. Nie mówiąc już o tym, że taki sprzęt nie nadaje się do wody spożywczej.
sambor Opublikowano 30 Października 2013 #10 Opublikowano 30 Października 2013 Większość hydroforów jest wykonanych albo z blachy ocynkowanej z poduszką powietrzną - czyli mamy kontakt ciepłej wody na dodatek pitnej z powierzchnią ocynkowaną , która się pod wpływem ciepłej wody rozpuszcza gdyż w temperaturze 60-70°C następuje zmiana biegunowości, która osłabia i rozpuszcza ochronną powłokę cynkową Drugi rodzaj zbiorników hydroforowych to konstrukcja nie przeznaczona do bezpośredniego kontaktu z wodą - tam woda jest w gumowym worku umieszczonym w przestrzeni powietrznej pod odpowiednim ciśnieniem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.