AdamK73 Opublikowano 20 Października 2013 #1 Opublikowano 20 Października 2013 Witam i prosze o pomoc. Na początku dane: VOLCANO 30-60KW Układ otwarty Rury miedź fi 22mm, 17mb zasilania i tyle powrotu. 13 szt "kolanek" w jedną stronę Grundfos UPS 25-40 180 na zasilaniu Kocioł 200KW, temp na kotle około 90 stopni Niestety albo ja czegoś nie rozumiem, albo montażysta dał ciała z nagrzewnicą VOLCANO VR2. Sprawdzając temperaturę ręką na rurach zasilania i powrotu przed nagrzewnicą jest tak, że na wyższych obrotach wentylatora powrót jest zimny jak trup. Na obrotach najniższych odczuwalna jest znaczna różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem. Nagrzewnica niby grzeje, ale tylko na poziomie obrotów 1;2 a na 3;4;5 tylko wieje. Zaznaczam, że zasilanie jest dobrze wyizolowane, a na kotle temp. na wyjściu to 90 st C. Jest jedna rzecz, która mnie zastanawia. W instrukcji montażu jest narysowany schemat podłączenia i wszystko jest zrobione zgodnie oprócz jednego szczegółu. Otóż pompa obiegowa do instalacji nagrzewnicy została założona na zasilaniu a nie na powrocie jak to jest naszkicowane na schemacie. Czy to może mieć wpływ na jakość działania VOLCANO? Mocy na piecu nie brakuje a nawet można powiedzieć, że jest nadmiar, a "farelka" na ścianie pracuje chyba na 1/10 etatu Co jest nie tak?
sambor Opublikowano 20 Października 2013 #2 Opublikowano 20 Października 2013 Czy pompa pracuje na najwyższym biegu? Te objawy to za mała moc dostarczona do nagrzewnicy czyli - - zapowietrzona pompa - za cienkie rurki - za słaba pompa
AdamK73 Opublikowano 20 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 20 Października 2013 Zasilanie 15 cm przed nagrzewnicą jest bardzo gorące czyli zapowietrzenie wykluczone. Reszta może być powodem. Zauważyłem, że przy wyłączonym wentylatorze gdy nagrzewnica nie dmucha powrót i zasilanie jest tak samo gorące.
sambor Opublikowano 20 Października 2013 #4 Opublikowano 20 Października 2013 Czyli przepływ jest. Czy pompę można przełączyć na wyższy bieg ?
AdamK73 Opublikowano 20 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2013 Pompa zapitala na najwyższym biegu czyli na 3. Pompa to jak wczesniej napisałem Grundfos UPS 25-40 180. Nie znam się na tym czy jej wydajność jest odpowiednia.
sambor Opublikowano 20 Października 2013 #6 Opublikowano 20 Października 2013 Tu był opisany podobny problem https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14166-nagrzewnica-euroheat-volcano/ Za mała moc doprowadzona do nagrzewnicy - daj rury 28 i pompę 25/60 to na pewno będzie działać
AdamK73 Opublikowano 21 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 21 Października 2013 Łatwo napisać, ale w praktyce drudniej zrealizować :unsure: Czyli co, cała instalacja na śmieci?
kiminero Opublikowano 21 Października 2013 #8 Opublikowano 21 Października 2013 Do kontroli jest jeszcze filtr pompy. Możesz też eksperymentalnie usunąć siatkę, by dodatkowo przepływ ułatwić.
sambor Opublikowano 21 Października 2013 #9 Opublikowano 21 Października 2013 Parametry zasilania do tej nagrzewnicy trzeba przeliczyć wg parametrów podanych w DTR-ce Strona po nizej
sambor Opublikowano 21 Października 2013 #10 Opublikowano 21 Października 2013 Przy prędkości przepływu rzędu 1,5m/s (2m3/h) straty w tym rurociągu wynoszą 3,4-4,0m słupa wody + straty ciśnienia dla samej nagrzewnicy - czyli za mało dla tej pompy Czyli tak jak napisałem w poście # 6. Ale to powinno być przeliczone dla temp zasilania i wydajności pompy.
AdamK73 Opublikowano 21 Października 2013 Autor #11 Opublikowano 21 Października 2013 Największy przepływ to 2,5m3/h plus do tego straty. Znalazłem, ze wydajność tej pompy to maksymalnie 14,4m3h Jeśli to poprawny parametr to tak dużo jest strat, że ta sobie nie daje rady? Gdyby nawet, to co polecasz w zamian (marka model). Najmnie to mi się usmiecha zakładanie nowych rur :unsure: Reasumując to ciala dał hydraulik?
arekba Opublikowano 21 Października 2013 #12 Opublikowano 21 Października 2013 Czy największym problemem dla tej instalacji nie są kolanka - 26 sztuk stanowiące przy tej prędkości przepływu - 1,5m/s ogromny opór hydrodynamiczny ?
AdamK73 Opublikowano 21 Października 2013 Autor #13 Opublikowano 21 Października 2013 Wiem, ze nic nie wiem...
sambor Opublikowano 21 Października 2013 #14 Opublikowano 21 Października 2013 Największy przepływ to 2,5m3/h plus do tego straty. Znalazłem, ze wydajność tej pompy to maksymalnie 14,4m3h Jeśli to poprawny parametr to tak dużo jest strat, że ta sobie nie daje rady? Gdyby nawet, to co polecasz w zamian (marka model). Najmnie to mi się usmiecha zakładanie nowych rur :unsure: Reasumując to ciala dał hydraulik? Pompa UPS 25/40 ma wydajność rzędu 2,5 m3/h poniżej charakterystyka. Nie wiem skąd wziełeś 14m3/h? A sam rurociąg w takim kształcie to też niezłe opory!
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2013 #15 Opublikowano 21 Października 2013 Aby zapewnić przepływ na poziomie 2,5m3/H trzeba zapewnić też odpowiednie ciśnienie, a tu jest ono niewielkie bo ok 1m. Trzeba zastosować większa która zapewni pokonanie oporów instalacji. Obecnie zamontowana pompa ma mniejszą wydajność ze względu na opory wewnętrzne instalacji. Kłania się tu aby wyliczyć przepływy oraz opory unstalacji w celu doboru odpowiedniej pompy.
arekba Opublikowano 21 Października 2013 #16 Opublikowano 21 Października 2013 dla nagrzewnicy podają opory 4-11 kPa (zależnie od warunków) 34 mb rury miedzianej 22 przy przepływie 1,5m/s to kilkanaście kPa to razem już ok 20kPa czyli dla tej pompy ok 1,5m3/h na 3cim biegu a te 26 kolanek ???????
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2013 #17 Opublikowano 21 Października 2013 Parametry wody 90/70°C przy temperatury powietrza wlotowego 0°C (4. bieg wentylatora). Liczył ktoś instalację pod kątem oporów hydraulicznych? Patrząc na to co piszesz to wygląda,że przepływ jest gdzieś na poziomie 700l/h (przy delcie t =70 st. c)
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2013 #18 Opublikowano 21 Października 2013 Patrząc na charakterystykę pompy można przyjąć,że opory są na poziomie 3 m.sł.w. ( 30kPa) Problem powinno rozwiązać zastosowanie pompy UPS 25-80 II bieg, lub wg charakterystyki UPS32-80 II bieg
sambor Opublikowano 21 Października 2013 #19 Opublikowano 21 Października 2013 dla nagrzewnicy podają opory 4-11 kPa (zależnie od warunków) 34 mb rury miedzianej 22 przy przepływie 1,5m/s to kilkanaście kPa to razem już ok 20kPa czyli dla tej pompy ok 1,5m3/h na 3cim biegu a te 26 kolanek ??????? dla pełnej mocy nagrzewnicy podają 2,5m3/h i opory rzędu 24kPa - czyli dużo.!
AdamK73 Opublikowano 21 Października 2013 Autor #20 Opublikowano 21 Października 2013 Czyli jakieś światełko w tunelu. Teraz proszę o adres z dobrą ceną pompy o danej charakterystyce (UPS32-80). Pompa nie musi być z górnaj półki, ważne żeby wytrzymała minimum 3 lata. Teraz cinko w biznesie, ale liczę że się za rok, może dwa poprawi i wtedy zamienię na coś markowego.
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2013 #21 Opublikowano 21 Października 2013 Pompa Grundfos 32-80 patrz hurtownie instalacyjne.
sambor Opublikowano 21 Października 2013 #22 Opublikowano 21 Października 2013 Weź 25/80 a nie 32/80 wtedy wymieniasz samą pompę bez śrubunków. Tylko taka praca może być głośna z powodu hałasu powodowanego przepływem wody. Ale to nie mieszkanie to może być.
kiminero Opublikowano 21 Października 2013 #23 Opublikowano 21 Października 2013 Nie wiem, czy celem ma być osiągnięcie max wydajności nagrzewnicy, czy skuteczne ogrzanie budynku. Zapominamy o doborze elementów ogrzewania nadmuchowego do warunków obiektu, jego przeznaczenia, wymagań temperaturowych, profilu działalności, itp. Nagrzewnica podobno wisi na ścianie, więc zakładanie, że będzie pracowała na biegu wyższym niż 3., to chyba przesada. Biegi 4-5 nie dość, że generują ostry podmuch, to dodatkowo silnie hałasują, zwłaszcza gdy ktoś zaoszczędza na konsolach montażowych i powiesi wiatrak za blisko ściany. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie dwóch nagrzewnic VR1 i ich sesnsowne rozmieszczenie. Ciszej, lepszy rozdkład temperatur, mniejsze pompy, lepsze możliwości regulacji itd. Zanim kolego cokolwiek postanowisz, to opisz co ty tam ogrzewasz, jaka kubatura, wysokość, termiczność budynku, jaki podgrzew chcesz uzyskać, czy hałas i "przeciąg" nie ma znaczenia, itp.
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2013 #24 Opublikowano 21 Października 2013 Tak ale charakterystyka 32/80 bardziej odpowiada przepływom i ciśnieniu. Jeśli zaś średnice rur były prawidłowo dobrane to hałasu nie będzie.
AdamK73 Opublikowano 21 Października 2013 Autor #25 Opublikowano 21 Października 2013 Już opisuję. Obiekt do ogrzania to stolarnia o kubaturze około 950m3 Wysokość pomieszczenia od 3,4m do 4,7m. Jeśli chodzi o rodzaj ścian to jest to stara technologi, zimna. Tradycyjny pustak, na zewnątrz cegła silikatowa biała. Jedyna co jest jakoś odizolowane to strop na którym jest 20cm wełny mineralnej. Hala posiada 3 duże wrota, oraz duże zimne okna z pustakiem szklanym (luksfery). Jakie chce osiągnąć warunki temperaturowe? Chcę uzyskać min. 15 st.C podczas pracy na stolarni. Max to myśle że 17st.C. Tak, nagrzewnica wisi na ścianie na wysokości 3m (dół nagrzewnicy) na oryginalnej konsoli. Zależy mi na dość szybkim przyroście temperatury i dla tego potrzebny jest 4 i 5 bieg który byłby włączany powiedzmy z 1,5h przed rozpoczęciem pracy. Biegi 4 i 5 generują ostry podmuch jak piszesz ale chyba o to chodzi aby w jednostce czasu więcej razy przemieliły powietrze? Pewnie dużo lepszym rozwiązaniem jest zastosować dwie vr1 ale niestety nie stać mnie na taka inwestycję bo koszty jednej są zblizone do VR2 nie mówiąc o koszcie instalacji. Hałas i przeciąg nie ma znaczenia bo i tak większośc czasu spędzam w Peltorach. Gdyby nawet wiatr i hałas z nagrzewnicy przeszkadzał jest regulator i można wtedy włączyć 2 albo nawet 1 do chwilowego podtrzymania. Zależy mi na pełnej mocy urządzenia kiedy chcę podnieś temp powietrza w szybkim czasie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.