lukas78 Opublikowano 16 Października 2013 #1 Opublikowano 16 Października 2013 Witam! Układ składa się z: - Piec gazowy jednofunkcyjny (Junkers ZSB 14 3c) - 14 kw - Bufor 700 l ( dwie wężownice) cwu i solar http://akumulacni-nadrz.cz/obrazky/nakresy/lsx-2v.png - kominek pw 16 kw ( 12kw moc dla wody) - pracuje w układzie zamknietym http://e-domyzklimatem.com/katalog-produktow/82-unico-nemo-2.html - 2 x 30 rur kolektory słoneczne - sterownik kominka http://www.techsterowniki.pl/shop,13,132,st-392-zpid - sprzęgło hydrauliczne. Podłaczenie obejmuje połaczenie układu kotła gazowego ,bufora ,i kominka z płaszczem wodnym Całosc połaczona w układ sprzegła hydraulicznego kocioł gazowy oraz bufor zasila sprzegło hydrauliczne , które jest połaczone z instalacja grzewcza obiektu. Kocioł gazowy kontroluje temp. Sprzegła i kiedy spada temperatura na sprzegle włacza się.Jesli na buforze podniesie się temperatura z innego zródła ciepła np: solar lub kominek ,uruchomi się pompa podajaca ciepło na sprzęgło i wtedy wyłaczy się kocioł gazowy. Dodatkowo układ Cwu kotła gazowego zasila górna częśc bufora aby dogrzac w razie potrzeby CWU problem jest z bardzo niska wydajnością układu bufor + kominka W dniu wczorajszym temperatura w górnej cześć bufor a wynosiła 20 st, po 2 godzinach palenia suchym dębem , gdzie żar uniemożliwiał dotknięcie się raczki wkładu nie potrafiłem podnieść nawet o kilka stopni temperatury w buforze ,w płaszczu wodnym temperatura nie przekracza 45 stopni. Ciepła woda wpadała na sprzęgło, a następnie przelatywała przez układ kotła gazowego. Nitka powrotu kominka była ciepła, (parzyła) natomiast nitka zasilająca ledwie tylko ciepła. Problem jest o tyle szerszy, że ten super sterownik kominka włącza pompę już przy 35 stopniach, i pomimo nastawienia zadanej temperatury startu na poziomie 55 st, nie wykonuje swoich poleceń. W tej kwestii skontaktuje się z działem firmy Tech. Martwi mnie natomiast , gdyż instalacja jest wykonana z dobrych podzespołów, poniosłem dość spore koszty, rezultat tego póki co mizerny, mowy nie ma na temat wykorzystania bufora jako akumulator, czy tez szybkie zagrzanie wody cwu przez kominek. dlatego pytam: czy sprzęgło hydrauliczne w tym wypadku może powodować zawirowania i straty mocy ? czy zawór ochrony powrotu kominka jest dobrze dobrany ? http://allegro.pl/zawor-temperaturowy-herz-teplomix-1-61-stopni-i3603510151.html jakie inne korekty dokonać aby usprawnić układ ? proszę o pomoc.
sambor Opublikowano 16 Października 2013 #2 Opublikowano 16 Października 2013 Są gotowe schematy do połączenia tego ukladu np te poniżej ze strony Wolfa Dla kotła gazowego o mniejszej mocy nie stosują sprzęgła a dla większej mocy już tak. Narysuj jak u ciebie jest to połączone. Sam mam podobny układ z buforem i dwoma kotłami - pellet i drewno, bez sprzęgła i wszystko działa całkiem nieźle. Kocioł na paliwo stałe - odpowiednik kominka ma najprostszy sterownik pompy, zał przy 55C pompę podającą ciepła wodę na bufor. Ochroną kotła na paliwo stałe jest zawór stałotemperaturowy ESBE VTC511 60C. Pozdr.
Gość mak Opublikowano 16 Października 2013 #3 Opublikowano 16 Października 2013 Witam! Układ składa się z: - Piec gazowy jednofunkcyjny (Junkers ZSB 14 3c) - 14 kw - Bufor 700 l ( dwie wężownice) cwu i solar http://akumulacni-na...resy/lsx-2v.png - kominek pw 16 kw ( 12kw moc dla wody) - pracuje w układzie zamknietym http://e-domyzklimat...ico-nemo-2.html - 2 x 30 rur kolektory słoneczne - sterownik kominka http://www.techstero...132,st-392-zpid - sprzęgło hydrauliczne. Podłaczenie obejmuje połaczenie układu kotła gazowego ,bufora ,i kominka z płaszczem wodnym Całosc połaczona w układ sprzegła hydraulicznego kocioł gazowy oraz bufor zasila sprzegło hydrauliczne , które jest połaczone z instalacja grzewcza obiektu. Kocioł gazowy kontroluje temp. Sprzegła i kiedy spada temperatura na sprzegle włacza się.Jesli na buforze podniesie się temperatura z innego zródła ciepła np: solar lub kominek ,uruchomi się pompa podajaca ciepło na sprzęgło i wtedy wyłaczy się kocioł gazowy. Dodatkowo układ Cwu kotła gazowego zasila górna częśc bufora aby dogrzac w razie potrzeby CWU problem jest z bardzo niska wydajnością układu bufor + kominka W dniu wczorajszym temperatura w górnej cześć bufor a wynosiła 20 st, po 2 godzinach palenia suchym dębem , gdzie żar uniemożliwiał dotknięcie się raczki wkładu nie potrafiłem podnieść nawet o kilka stopni temperatury w buforze ,w płaszczu wodnym temperatura nie przekracza 45 stopni. Ciepła woda wpadała na sprzęgło, a następnie przelatywała przez układ kotła gazowego. Nitka powrotu kominka była ciepła, (parzyła) natomiast nitka zasilająca ledwie tylko ciepła. Problem jest o tyle szerszy, że ten super sterownik kominka włącza pompę już przy 35 stopniach, i pomimo nastawienia zadanej temperatury startu na poziomie 55 st, nie wykonuje swoich poleceń. W tej kwestii skontaktuje się z działem firmy Tech. Martwi mnie natomiast , gdyż instalacja jest wykonana z dobrych podzespołów, poniosłem dość spore koszty, rezultat tego póki co mizerny, mowy nie ma na temat wykorzystania bufora jako akumulator, czy tez szybkie zagrzanie wody cwu przez kominek. dlatego pytam: czy sprzęgło hydrauliczne w tym wypadku może powodować zawirowania i straty mocy ? czy zawór ochrony powrotu kominka jest dobrze dobrany ? http://allegro.pl/za...3603510151.html jakie inne korekty dokonać aby usprawnić układ ? proszę o pomoc. Coś opisałeś ale jak to wszystko jest podłączone tego już nie wiemy, czyli schemat, schemat i jeszcze raz schemat albo chociaż zdjęcia z dokładnym opisem.
sambor Opublikowano 16 Października 2013 #4 Opublikowano 16 Października 2013 Kilka razy czytałem ten opis i raczej na pewno jest źle wstawione sprzęgło hydrauliczne - ono powinno być tylko na kocioł gazowy , ale rysunek jest najważniejszy. Możesz nawet na rys z mojego postu coś poprawić aby wyglądało tak jak masz podłączone.
vernal Opublikowano 16 Października 2013 #5 Opublikowano 16 Października 2013 Coś opisałeś ale jak to wszystko jest podłączone tego już nie wiemy, czyli schemat, schemat i jeszcze raz schemat albo chociaż zdjęcia z dokładnym opisem. Jak może być powrót ciepły a zasilanie zimne? Tak, jak pisze mak - schemat, schemat i jeszcze raz schemat - to jest źle połączone.
lukas78 Opublikowano 16 Października 2013 Autor #6 Opublikowano 16 Października 2013 Witam ponownie Cieszę się, że temat spotkał się z waszym zainteresowaniem, mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać problem niskiej sprawności. W załączniku zdjęcia instalacji z opisem. Jeśli coś będzie nie jasne wszystko dopisze. Bardzo bym, chciał aby układ ( bufor kominek) spełniał role akumulatora i szybko nagrzał górna wężownice cwu. Tylko czy to jest możliwe w zestawieniu 700l wody w buforze i 12 kw mocy kominek ? Czy sprzęgło w tym wypadku jest moim sprzymierzeńcem ?
lukas78 Opublikowano 16 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 16 Października 2013 Witam ponownie Cieszę się, że temat spotkał się z waszym zainteresowaniem, mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać problem niskiej sprawności. W załączniku zdjęcia instalacji z opisem. Jeśli coś będzie nie jasne wszystko dopisze. Bardzo bym, chciał aby układ ( bufor kominek) spełniał role akumulatora ( 5 lub 6 godzin palenia) i szybko nagrzał górna wężownice cwu. Tylko czy to jest możliwe w zestawieniu 700l wody w buforze i 12 kw mocy kominek ? Czy sprzęgło w tym wypadku jest moim sprzymierzeńcem ? Jak rozwiązać właściwe wysysanie energii z bufora w kwestii automatyki, czy 2 czujniki temperatury różnicowe ( takie jak dla solarów) uruchamiania pompy pomiędzy sprzęgłem a buforem rozwiąże ten problem? Zapomniałem napisać jeszcze, że w/w układ zasila dom z poddaszem użytkowym 120m2, w całości ogrzewanie podłogowe, bez grzejników. Budynek ocieplony 15cm styropian grafit, strych welna 30 cm, na gruncie 15cm styropian twardy.
sambor Opublikowano 16 Października 2013 #8 Opublikowano 16 Października 2013 Jak wywalisz sprzęgło to pewnie będzie działać. Jednak zrób rysunek , nawet odręczny jak to połączone. U mnie sprzęgłem jest bufor 800l , ale ja mam kocioł na pellet 20kW + kocioł na paliwo stałe oba w układzie zamkniętym
lukas78 Opublikowano 16 Października 2013 Autor #9 Opublikowano 16 Października 2013 sprzęgło można wywalić dość łatwo, tylko jak rozwiązać włączanie i wyłączenie kotła gazowego ? Sterownik kominka ST 392 z PID ma wtyk beznapięciowy ( własnie do tego celu), lecz mój instalator mówi, że nie będzie pracował z tym kotłem Junkers ZSB 14 3C. Rysunek jutro będzie dostępny. producent sprzęgieł twierdzi, że przyczyniają się do ekonomii : http://sprzegla-hydrauliczne.istore.pl/pl/triumph-sprzeglo-hydrauliczne-c-o-do-34-kw-stal-sp-34i.html
sambor Opublikowano 16 Października 2013 #10 Opublikowano 16 Października 2013 producent sprzęgieł twierdzi, że przyczyniają się do ekonomii : http://sprzegla-hydr...tal-sp-34i.html A u ciebie raczej jest odwrotnie. Zobacz na 1 schemat z postu #2 - tam nie ma sprzęgła i wszystko będzie hulać jak trzeba. a bufor jest podłączony tylko do kotła na paliwo stałe ( kominka) a wyjście z bufora podłączone jest do powrotu na kocioł gazowy w celu wykorzystania automatyki kotła gazowego. Kocioł na paliwo stałe nie ma automatyki, tylko jest załączana ręcznie pompa. Poczytaj tu co daje sprzęgło http://mistrz-instalacji.pl/sprzeglo-hydrauliczne-korzysci-ze-stosowania/
amber36 Opublikowano 16 Października 2013 #11 Opublikowano 16 Października 2013 Sterowanie załączaniem pieca można realizować za pomocą czujnika temperatury pokojowej . Zastanawiam się gdzie podziało się to ciepło z kominka może to pierwsze uruchomienie i grawitacyjnie podłogówka podciąga a może kiepski palacz :rolleyes:
lukas78 Opublikowano 17 Października 2013 Autor #12 Opublikowano 17 Października 2013 fakt doświadczenia w paleniu nie posiadam wielkiego, ale jeśli po około godzinie nie potrafię dotknąć klamki to raczej temperatura wewnątrz jest dość spora. Podłogówka w tym okresie nie podciągała bo widziałem, że mieszacz się nie otwierał, i pompa z podłogówki nie pracowała. Ciepło gdzieś niestety lata pomiędzy sprzęgłem i piecem gazowym, a potem dopiero wpada do bufora. Pytanie tylko czy przebudowywać układ wpinając elektrozawory ? Chciałbym jednak żeby układ działał ze sprzęgłem hydraulicznym ..
Gość mak Opublikowano 17 Października 2013 #13 Opublikowano 17 Października 2013 12 kW mocy z kominka czyli bufor teoretycznie jest dobrany prawidłowo, ale jest dla mnie mało prawdopodobne abyś tym kominkiem palił z mocą maksymalną przez 6h, grzanie bufora kotłem gazowym odpada czyli ogólnie przerost formy nad treścią, i bufor jest zbędny. Kolejna sprawa to podgrzew cwu. Producent kotła przewiduje go do współpracy z zasobnikiem o pojemności 120l czyli tak naprawdę podgrzewa nie 120 a może 80l i podłączenie jej do górnej wężownicy w buforze może być ponad możliwości kotła. Bufor może być potrzebny ale w obiegu kotła gazowego (przy więcej jak jednym biegu grzewczym lub obiegu z mieszaczem jest nawet wymagane) przy układzie z buforem całkowicie zbędne. Bufor pełni rolę sprzęgła więc po co dwa? W pierwszym poście pisałeś o kolektorach słonecznych ale na zdjęciach nie widać miejsca ich podłączenia do bufora ( powinna być to dolna wężownica) tylko nie wiem czy na 80l0 te dwa panele to nie jest zbyt mała ilość.Podsumowując to abyś mógł ten bufor zagrzać kominkiem to tak naprawdę powinien mieć moc ze 30 kW, i dla tak małych instalacji zastosowanie bufora wydaje się kompletnie zbędne.
Gość mak Opublikowano 17 Października 2013 #14 Opublikowano 17 Października 2013 fakt doświadczenia w paleniu nie posiadam wielkiego, ale jeśli po około godzinie nie potrafię dotknąć klamki to raczej temperatura wewnątrz jest dość spora. Podłogówka w tym okresie nie podciągała bo widziałem, że mieszacz się nie otwierał, i pompa z podłogówki nie pracowała. Ciepło gdzieś niestety lata pomiędzy sprzęgłem i piecem gazowym, a potem dopiero wpada do bufora. Pytanie tylko czy przebudowywać układ wpinając elektrozawory ? Chciałbym jednak żeby układ działał ze sprzęgłem hydraulicznym .. Błędne jest podłączony kominek do bufora!!! Bufor musi być ładowany bezpośrednio z kominka a nie przez sprzęgło i to jest cała przyczyna twoich problemów.
amber36 Opublikowano 17 Października 2013 #15 Opublikowano 17 Października 2013 A jak jest rozwiązana CWU z rysunku raczej wynika że jest to zasobnik solarny ,wężownica od solara na dole od pieca na górze .
lukas78 Opublikowano 17 Października 2013 Autor #16 Opublikowano 17 Października 2013 bufor posiada górna wężownicę ze stali nierdzewnej, pomiędzy górnym a dolnym wylotem z wężownicy znajduje się zasilanie z kominka i kotła gazowego
amber36 Opublikowano 17 Października 2013 #17 Opublikowano 17 Października 2013 Z tego co zrozumiałem CWU jest w wężownicy a nie w zasobniku . Żeby dobrze zrozumieć kominek lub piec gazowy podgrzewa wodę w buforze a wężownica odbiera to ciepło i puszcza jako CWU .
Gość mak Opublikowano 18 Października 2013 #18 Opublikowano 18 Października 2013 bufor posiada górna wężownicę ze stali nierdzewnej, pomiędzy górnym a dolnym wylotem z wężownicy znajduje się zasilanie z kominka i kotła gazowego W ten sposób tym kotłem gazowym nie podgrzejesz cwu. Należy zastosować inny bufor (2 w 1) lub zastosować oddzielny zasobnik do podgrzewu cwu. Nie wiem czyja jest ta koncepcja ale to kolejna odlotowa instalacja. Widać że jest nowa . Instalator chce czy nie chce musi ją uruchomić aby działała. Chociaż moim skromnym zdaniem nadaje się do wykonania od nowa.
amber36 Opublikowano 18 Października 2013 #19 Opublikowano 18 Października 2013 http://forum.info-og...asobnik-cwu-co/ Tutaj masz linka do posta z przykładowym zainstalowaniem Twojego układu jest sprzęgło, jest bufor itd. Nie jestem do końca pewien ale masz źle podłączony bufor i to co Ty nazywasz buforem jest zbiornikiem solarnym .
lukas78 Opublikowano 18 Października 2013 Autor #20 Opublikowano 18 Października 2013 W ten sposób tym kotłem gazowym nie podgrzejesz cwu. Należy zastosować inny bufor (2 w 1) lub zastosować oddzielny zasobnik do podgrzewu cwu. Nie wiem czyja jest ta koncepcja ale to kolejna odlotowa instalacja. Widać że jest nowa . Instalator chce czy nie chce musi ją uruchomić aby działała. Chociaż moim skromnym zdaniem nadaje się do wykonania od nowa. nawet mnie nie strasz ....
amber36 Opublikowano 18 Października 2013 #21 Opublikowano 18 Października 2013 Tu masz zdjęcie bufora który powinien być u Ciebie Ale jak masz więcej miejsca to lepiej zastosować bufor i zasobnik solarny osobno .
sambor Opublikowano 18 Października 2013 #22 Opublikowano 18 Października 2013 Błędne jest podłączony kominek do bufora!!! Bufor musi być ładowany bezpośrednio z kominka a nie przez sprzęgło i to jest cała przyczyna twoich problemów. zacznijmy od tego , z resztą to samo pisałem w poście #8. CWU otrzymywana przepływowo z wężownicy zanurzonej w buforze wymaga temp bufora wyższej o min 10C od temp otrzymywanej wody - taki układ potrzebuje temp bufora min 60C przez cały czas - to bardzo energochłonne.
lukas78 Opublikowano 20 Października 2013 Autor #23 Opublikowano 20 Października 2013 Mam wiedzę, że bufor jest sprzęgłem....ale Zastosowane dodatkowe sprzęgło hydrauliczne zostało założone po to aby obniżyć koszty ogrzewania budynku kotłem gazowym. Miało być tak, że ciepła woda z kotła gazowego w przypadku kiedy nie rozpalam kominka lub solary nie nagrzeją leci wprost na mieszacz i do podłogówki. W innym wypadku ( bez dodatkowego sprzęgła hydraulicznego) to bufor pełnił by rolę sprzęgła więc woda zanim trafi do podłogi musiałaby przelecieć przez bufor. Nie muszę mówić, że grzanie i magazynowanie wody za pomocą gazu jest nieekonomiczne... W kwestii kominka po dzisiejszych kolejnych testach jestem pewny, że jest źle podłączony , zostało przedobrzone Cel był taki, że po rozpaleniu w kominku woda miała trafiać do sprzęgła hydraulicznego , dalej na mieszacz i w podłogę, nadwyżka miała trafić do bufora. Teraz już wiem, że kominek musi być podłączony bezpośrednio na bufor. Będę miał wtedy załatwioną cwu i co. Dodatkowo wymienię zawór ochrony powrotu na Esbe VTC 312 45 st w celu bardziej wydajnego ładowania bufora. Kotłownie mam niezwykle małą, czytając publikację na temat zbiorników buforowych myślałem że zbiorniki ciepła z górną wężownicą cwu zaoszczędzę miejsce w kotłowni oraz dzięki ich dużej powierzchni wymiany zapewnią spore ilości ciepłej wody. Dlatego nie chciałem stosować odrębnego zbiornika do magazynowania cwu, ani konstrukcji bufora zbiornik w zbiorniku. Są też inne zalety wężownicy cwu - brak konieczności stosowania anody magnezowej , jej kontroli i wymiany, oraz świeżość ciepłej wody , nie leżakuje w zbiorniku tylko produkuje się przepływowo. Sam nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce. Zastanawiam się czy mam też właściwie rozlokowane we/wy w buforze. Jeśli ktoś mógłby zerknąć. Zastanawiam się czy w wypadku kiedy bufor jest wyposażony w górną wężownice cwu, a my pobieramy wodę zasilającą do podłogówki z nad tej wężownicy to wtedy może nam braknąć ciepłej wody do cwu ? jak bufor wyssać maksymalnie ? Rysunek mojego 700l bufora: http://akumulacni-nadrz.cz/obrazky/nakresy/lsx-2v.png https://www.dropbox.com/s/gsvffb9mhq5i2j2/7-kotl.jpg patrząc od góry: G 5/4 - zasilanie do cwu z kotła gazowego AG 1 - wylot z wężownicy cwu G 6/4 - zasilanie z kominka z płaszczem G 5/4 - puste kapilara G 1 - powrót cwu do kotła gazowego AG 1- wlot wężownicy zimnej wody do cwu G 6/4 - wylot z bufora na podłogówkę AG 1 - wlot wężownicy solarnej G 1 - powrót CO ze sprzęgła hydraulicznego G 5/4 - puste miejsce G 6/4 - powrót do kominka PW AG 1 - powrót wężownicy solarnej Chciałbym zapytać czy w moim wypadku korzystne będzie przeniesienie wyżej zasilania podłogówki ? Czy nie zabraknie wtedy cwu ?
lukas78 Opublikowano 20 Października 2013 Autor #24 Opublikowano 20 Października 2013 Tu masz zdjęcie bufora który powinien być u Ciebie Ale jak masz więcej miejsca to lepiej zastosować bufor i zasobnik solarny osobno . więc tutaj z Tobą się nie zgadzam ponieważ : http://instalreporte...e_warstwowe.pdf http://www.instalator.pl/archi/2012/mi2%28162%29/31.pdf
amber36 Opublikowano 20 Października 2013 #25 Opublikowano 20 Października 2013 Chyba nie rozumiesz działania pieca jednofunkcyjnego , to nie działa tak że odkręcasz kran i leci ciepła woda .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.