LukasTD Opublikowano 3 Października 2013 #1 Opublikowano 3 Października 2013 Witam. Mam do wyboru ekogroszek z dwóch kopalni - workowany z Chwałowic w cenie 780 zł/t oraz - workowany z Wesołej 830 zł/t Oba mają podobno kaloryczność minimum 27 k/j Który jest według was lepszym wyborem ?
Landcaster Opublikowano 3 Października 2013 #2 Opublikowano 3 Października 2013 witam gdzie sa takie ceny ?
automatyk Opublikowano 3 Października 2013 #4 Opublikowano 3 Października 2013 witam gdzie sa takie ceny ? a tak na marginesie jak za odpad produkcyjny to cena masakra .....
LukasTD Opublikowano 4 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 4 Października 2013 a tak na marginesie jak za odpad produkcyjny to cena masakra ..... Dlaczego uważasz że to odpad produkcyjny ? Dzwoniłem wczoraj po prawie wszystkich składach w Piotrkowie i okolicach i te ekogroszki były jednymi z najdroższych. Jak było coś droższego to sprzedawca nie wiedział skąd jest ten opał, "ale na pewno ma cos około 30kj". A tak poza tym to wziąłem na próbę dwa worki tego eko z Chwałowic i wygląda że pali się dobrze. W Piotrkowie to ogólnie jest kosmos z tymi składami węgla. Można kupić coś niewiadomo jakiego pochodzenia i jakiej mocy za cenę w granicach 900zł, albo jakiegoś czecha. Tylko na tych dwóch składach powiedzieli skąd jest ten węgiel. Wesoła Jest sens płacić 50zł więcej na tonie za węgiel z wesołej ?
mirekm71 Opublikowano 4 Października 2013 #6 Opublikowano 4 Października 2013 U mnie w Brzegu tez nie pokaza zadnych dokumentow na opal a w rzucone bobrek czy wujek to nie wierze i nic mi to nie mowi. Jedynie czech to wiem, ze jest Most Komorany i taki biore po 520 tona. Szybko sie spala ale i jest tani. W zeszlym roku udalo mi sie kupic polski, co tez niezle przelecial przez kociol tylko, ze za 750.
Gość lysy1l Opublikowano 4 Października 2013 #7 Opublikowano 4 Października 2013 A tak poza tym to wziąłem na próbę dwa worki tego eko z Chwałowic i wygląda że pali się dobrze. No to go bierz, po co komplikować sobie życie? To zwykły groszek 5-25 mm oferowany luzem na KWK Chwałowice po 664zł/tonę.
Landcaster Opublikowano 4 Października 2013 #8 Opublikowano 4 Października 2013 We Wrocławiu pieklorz chwalowicki 960 zł za tonę.
gerix Opublikowano 5 Października 2013 #9 Opublikowano 5 Października 2013 Dlaczego uważasz że to odpad produkcyjny ? Dzwoniłem wczoraj po prawie wszystkich składach w Piotrkowie i okolicach i te ekogroszki były jednymi z najdroższych. Jak było coś droższego to sprzedawca nie wiedział skąd jest ten opał, "ale na pewno ma cos około 30kj". A tak poza tym to wziąłem na próbę dwa worki tego eko z Chwałowic i wygląda że pali się dobrze. W Piotrkowie to ogólnie jest kosmos z tymi składami węgla. Można kupić coś niewiadomo jakiego pochodzenia i jakiej mocy za cenę w granicach 900zł, albo jakiegoś czecha. Tylko na tych dwóch składach powiedzieli skąd jest ten węgiel. Jest sens płacić 50zł więcej na tonie za węgiel z wesołej ? Jest sens bo jest mniej więcej o te 50 zł mocniejszy, a co najważniejsze ma 2x mniej popiołu.
andrzejk123 Opublikowano 7 Października 2013 #10 Opublikowano 7 Października 2013 We Wrocławiu pieklorz chwalowicki 960 zł za tonę. Albo pieklorz albo chwałowicki.Pieklorz tylko z Bytomia albo z Piekar. http://kwsa.pl/sprzedaz_wegla/paliwa_kwalifikowane/pieklorz_ekogroszek
Landcaster Opublikowano 9 Października 2013 #11 Opublikowano 9 Października 2013 sprawdziłem w 3 hurtowniach. Ten węgiel nazywa się pieklorz chwalowicki. http://ekogroszek-wr...pl/images/b.JPG
Gość lysy1l Opublikowano 10 Października 2013 #12 Opublikowano 10 Października 2013 To zwykły groszek 5-25 mm oferowany luzem na kopalni Chwałowice.
Landcaster Opublikowano 10 Października 2013 #13 Opublikowano 10 Października 2013 ten sprzedawany we Wrocławiu jest pakowany przez carbostal i nazywany jest handlowo jako ognisk zielony. Znalazłem dokładny opis tego produktu zaczerpnięty ze strony składu węgla na tęczowej EcoPieklorz (nazwa handlowa - Ognik zielony) powstały na bazie węgla z kopalni KWK "Chwałowice" uszlachetniany węglem z kopalni "Ziemowit". W kopalni "Chwałowice" wyczerpały się pokłady węgla o niskiej spiekalności z którego był produkowany Pieklorz chwałowicki. Obecnie wydobywany węgiel chwałowicki nie nadaje się do produkcji ekogroszku, posiada zbyt wysoką spiekalność. Wzbogacanie i uszlachetnianie węgla z Chwałowic węglem z KWK "Ziemowit"
Gość lysy1l Opublikowano 10 Października 2013 #14 Opublikowano 10 Października 2013 Sam sobie odpowiedziałeś, dlaczego nie ma chwałowickiego Pieklorza. To jest nazwa zastrzeżona paliwa kwalifikowanego produkowanego przez Kompanię Węglową.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.