Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Gazowy Odpala Się Zbyt Często?

Piotr33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam piec gazowy BRÖTJE Energy Easy. Piec znajduje się w kawalerce 25 m, w odrestaurowanej kamienicy.

Problem w tym, że aktualnie nikt na około nie mieszka, więc grzeję pustostany. Przy temperaturze około 20 stopni, piec aktualnie pobiera około 2 m3 gazu na dobę ( aktualnie, + 15 stopni na zewnątrz). Zastanawia mnie fakt, dlaczego piec odpala się cały czas co 3 minuty, spotkał się ktoś z takim problemem?

Pozdrawiam

Opublikowano

a masz steronik pokojowy z nastawiana temperaturą?

Opublikowano

witam

Napisz może jeszcze jak kocioł sprawował się wcześniej

W kawalerce 25m masz pewnie 3 grzejniki w tym jedna drabinka w łazience więc kocioł bardzo szybko nagrzeje wodę w grzejnikach ale nie powinien się uruchamiać co 3 min

Kiedyś miałem taką sytuacje że kocioł też często się załanczał również w małej kawalerce i co ciekawe nie dogrzewał mieszkania i okazałe się że instalator który wymieniał kocioł pomylił zasilanie z powrotem

(kocioł miał pompe na zasilaniu więc pewnie zgubiła go rutyna)

Opublikowano

Nie mam pojęcia, ponieważ jest to mieszkanie wynajmowane. Czyli sugerujesz problem z piecem, tak? Jak mogą wyglądać koszta za takie ogrzewanie w okresie zimowym?

Termostatu niestety nie posiadam.

Opublikowano

to ogromny błąd to tak ten kocioł będzie pracował ,trzeba założyć termostat może być radiowy na kotle ustawić 70st i niech sobie pracuje a tak to chwile podgrzeje i gaznie i tak w kóło przez 24h

Opublikowano

A jestem wstanie samemu zainstalować coś takiego? I jak wtedy będzie wyglądało grzanie? Będzie grzał przykładowo przez półgodziny, ale rzadziej?

Opublikowano

no tak i następnie poczeka na sygnał ze sterownika i znowu

Opublikowano

A jestem wstanie samemu zainstalować coś takiego? I jak wtedy będzie wyglądało grzanie? Będzie grzał przykładowo przez półgodziny, ale rzadziej?

Bez problemu zainstalujesz sam,ale musi to być regulator bezprzewodowy,kocioł będzie pracował aż temperatura w pokoju ( czy innym pomieszczeniu ) dojdzie do temperatury zadanej na sterowniku i włączał się będzie jak temperatura spadnie o jakąś wartość ( to jest zależne od sterownika ),ja mam sterownik który załącza kocioł gdy temperatura spadnie o 0,5 st w stosunku do zadanej.

Opublikowano

Taki sterownik nie ma wpływu na życie gazu, będzie takie jakie wynika z zapotrzebowania by utrzymać wskazaną temperaturę.

Opublikowano

To normalna praca kotla. Podgrzewa wode do wymaganej t. i sie wylacza, potem t. spada wiec sie wlacza.

U mnie przy aktualnych temperaturach na zewnatrz ok. 10C palnik startuje ok. 120 razy na dobe.

Zalozenie termostatu ograniczy starty palnika, ale spowoduje malo komfortowa prace grzejnikow - zimne,cieple,zimne,cieple, itd.

Na zuzycie gazu nie bedzie to mialo znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.