Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyższa Temp

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dowiadywałem się u różnych hydraulików u nas w okolicy i żaden nie chce montować kolejnego rozdzielacza oni tak robią na jednym wszytko i mam sobie regulować przepływomierzem Czy przepływomierze nie działają gdy nie jest grzane

Opublikowano

nie wyregulujesz przepływomierzem podłogówki jak na zasilaniu będzie 60st

Opublikowano

ja to wiem Ty też ale nikt nie chce mi tego przerobić :angry: Mam układ zapowietrzony jak go odpowietrzyć

Opublikowano

a powiedz mi miałeś fachowca z polecenia czy konkurs ofert i wyglała najtansza? a który układ masz zapowietzony

?

Opublikowano

to znaczy ze masz za słabe przepływy ,jak sa przepływy wyregulowane to powietrze nie ma szans ,jeśli chodzi o CO to odpowetrzaj na grzejniku ewentualnie zdejnij głowiće i sprawdz jąką masz nastawę na grzejniku pod głowicą a jeśli chodzi o podłogówkę to poprzykrecaj pozostałe nikti tak aby ta nieruchoma ruszyła a powiedz mi jedno jak chcesz utrzymać max 40st na podłogówkę przecież tam nie ma zadnej regulacji i zadnego zabezpieczenia

Opublikowano

wykrec go na max, pozakrecaj wszystko grzejniki też pompę na max i zostaw tylką ta jedna petle i musi ruszych chyba że jest zakrecona na powrocie imbusem czy innym zaworem jaki tam jest

Opublikowano

ja to wiem Ty też ale nikt nie chce mi tego przerobić :angry:

Jak to nikt to pojedź do następnego miasta i ściągnij tubylca hydraulika.
Opublikowano

Będę musiał to przemyśleć na razie mam taką sytuacje że mam zadaną temp na 56 osiąga mi 55 ustawie na 60 osiąga mi 59 i w ten sposób dmuchawa chodzi cały czas Budownictwo nowe dopiero pierwszy sezon będzie grzewczy

Opublikowano

Ale w podłogówkę nie wpuszczasz chyba 59* C

Opublikowano

To tak nie może być że nie wiesz jaką temperaturę podajesz na obieg podłogówki , to nie grzejniki ,musisz mieć termometr za mieszaczem i oderwij grzejniki od podłogówki bo jak przyjdzie zima to nie nagrzejesz na niskiej temperaturze grzejnikami i będziesz zmuszony wpuścić wyższą temperaturę w podłogówkę wtedy zacznie się dramat.

Opublikowano

na termometrze za mieszaczem też jest 45 ale jednak toi jest problemem muszę ten rozdzielacz założyć ponieważ gdy wyłączyłem grzejniki temperatura podłogówki stalą sie ta temperaturą co powinna bo wcześniej podłogówka nie mogła dojść do takiej tempe była posadzka ciepła ale nie na pewno tak jak teraz a i po zakręceniu grzejnikow to i piec od razu doszedł do temp i pracuje jak powinien w podtrzymaniu anie tak jak wcześniej 3 godz cały czas dmuchał

Opublikowano

tak wszystko oki ale temperatura zasilania 45st dla podłogi to jest max i w dodatku stosuje się takie ustawienie jak na zawnatrz -30st a podłoga ma być przyjemna a nie ciepła

Opublikowano

a czy dobrze rozumiem że to wina połączenia rozdzielcza podłogówki z grzejnikami ze piec mi nie chce dojść

Opublikowano

w tej chwili nie masz kontroli zadnej nad podłogą a podłoga to tony betonu do zakumulowania ciepła i jak była podłoga zimna to faktycznie rozbiór ciepła był duzy ,ale tu nie ma co opowiadac trzeba zrobić tak jak ma być czyli mieszacz na podłogówkę i grzejniki na ostro i tyle a to czy kocioł będzie pracował ktotko czy długo to zależy od tego co sobie ustawisz w pomieszczeniu czyli jaka temperaturę będziesz chciał miec

Opublikowano

a czy dobrze rozumiem że to wina połączenia rozdzielcza podłogówki z grzejnikami ze piec mi nie chce dojść

Tak jest na pewno ponieważ obiegi wody trzeba wyregulować żeby woda krążyła ,płynęła płynie przez grzejniki i pętle podłogówki ,jak znajdzie ,upatrzy sobie jeden obieg, łatwiejszą drogę, to nie chce płynąć innymi obiegami.
Opublikowano

poczekaj z 5 min,a jaka temperaturę mają nitki z grzeników te powrotne?

Opublikowano

dałem na ta 2jke to tem na pieco CO wyskoczyła 60C zadana 35C na termometrze było 40C ale piec nagrzał się do temp 74 a zadana 56C

Opublikowano

Czyli szaleństwo czas zacząć ,pełna sterowalność instalacji osiągnięta :wacko: .Zmuś jakiegoś hydraulika żeby uporządkował obiegi i wyregulował przepływy .

Opublikowano

W obecnej chwili przepływy mam na 3 w domu było teraz tak gorąco ze masakra tam gdzie nie było ogrzewania włączonego było 23 C OD czego mam zacząć poinstruuj mnie bym przypilnował hydraulika wiem że na pewno jeszcze jeden rozdzielacz na grzejniki

Opublikowano

Zrób oddzielną instalację na grzejniki i podłogówkę ,z oddzielnymi pompami ,w przeciwnym razie nikt tu nic nie wskóra, tu chęci nie wystarczą .Możesz zabrać pompę z obiegu ciepłej wody tamten obieg może działać bez niej .

Przegrzewanie mieszkania to marnowanie opału więc trwonisz swoje pieniądze .

Opublikowano

Czy czujnik CO musi być zamontowany bo na stronie wyczytałem "Podłączenie czujnika temperatury CO informuje system o zamontowaniu siłownika mieszacza CO."

a ja siłownika nie mam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.