Jezol Opublikowano 4 Września 2013 #1 Opublikowano 4 Września 2013 Witam, Mam w planach zainstalowanie kotła Termiko 15kW Astro-W2. Faktyczne zapotrzebowanie na ciepło to ok 9-10kW. W domu do tej pory było grzane kominkiem, dlatego nie ma grzejników. I tu pojawia się problem. Sprzedawcy próbują mi wcisnąć grzejniki stalowe albo aluminiowe, a ze zględu na piec, będzie to ukłąd otwarty więc stalowych nie powinno się stosować. Z drugiej strony aluminiowe podobno średnio sie spusują przy pracy z paliwem stałym. Dlatego zacząłem się grubo zastanawiać nad kupnem starych, używanych grzejników żeliwnych (estetyka mnie nie interesuje - liczy się ciepło). Zastosowanie wymiennika raczej nie wchodzi w gre (dodatkowe koszty zakupu + druga pompa w instalacji). Co w takim wypadku byście doradzili? Czy te aluminiowe faktycznie będą dobrze pracować z piecem na ekogroszek? Z góry dziękuje za podpowiedzi (bo już mam dość sprzedawców chcących wepchnąć towar na siłe).
kiminero Opublikowano 4 Września 2013 #2 Opublikowano 4 Września 2013 No tak. W końcu woda podgrzana w kotle na paliwo stałe to już nie to co woda grzana gazem, olejem czy prądem... Jestem ciekaw kto tobie ten kit wciskał i dlaczego? Grzejnik stalowy w układzie otwartym też z niejednego kotła wodę będzie pił, a wymieniać to go będziesz, ponieważ farba zżułknie, złuszczy się lub wyjdzie korozja na zgrzewach, bo wilgoć. Nie dajmy się zwariować.
Jezol Opublikowano 4 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 4 Września 2013 Czyli w układzie otwartym można bez problemu stosować stalowe grzejniki bez obaw?
majschi Opublikowano 4 Września 2013 #4 Opublikowano 4 Września 2013 witam kup dobre grzejniki stalowe np KERMI a na pewno będziesz zadowolony Oczywiście użycie grzejników żeliwnych nie uważam za zły pomysł ale ich stylistyka według mnie pasuje tylko do pomieszczeń robionych w starym stylu
Jaro966 Opublikowano 5 Września 2013 #5 Opublikowano 5 Września 2013 Przy układach otwartych warto rozważyć grzejniki aluminiowe, nie ma jednak żadnych przeszkód co do stosowania grzejników stalowych. Podstawa to prawidłowo dobrane i wykonane naczynie wzbiorcze, żeby zbyt dużo powietrza nie dostawało się do instalacji.
woku Opublikowano 5 Września 2013 #6 Opublikowano 5 Września 2013 Pamiętaj tylko, żeby się nie dać naciągnąć, na małe grzejniki z temperaturą czynnika 70/60
Jezol Opublikowano 5 Września 2013 Autor #7 Opublikowano 5 Września 2013 Tak pamiętam, by były 90/70 :)
woku Opublikowano 6 Września 2013 #9 Opublikowano 6 Września 2013 miałem na myśli górną wartość w okolicy 55 60 max - puszczanie w grzejniki wyższej temperatury daje efekt ogrzewania promiennikiem ciepła, czyli żadnego komfortu cieplnego, a o poparzenia bardzo łatwo.
Jezol Opublikowano 9 Września 2013 Autor #10 Opublikowano 9 Września 2013 A może się ktoś podzielić wiedzą jak się sprawdzają grzejniki aluminiowe w połączeniu z piecem na ekogorszek? Bo przy stalowych żaden producent nie daje gwarancji na instalacje otwartą. I zastanawiam się czy już lepiej nie dołożyć trochę kasy i kupić aluminiowe grzejniki i mieć pewność że gwarancja nie poszła się *** ... w las :)
Jezol Opublikowano 22 Września 2013 Autor #11 Opublikowano 22 Września 2013 Witam ponownie. Zakupiłme w końcu grzejniki aluminiowe. Teraz mam pytanie odnośnie podałączenia zasilania i powrotu. W 2 grzenikach musze zastosować podłączenie z boku (bo w grzejnikach aluminiowych nie ma możliwości podlączenia od dołu) ale chciałbym wykorzystać do tego dolne boczne otwory. Czy nie będzie to błąd? Chodzi mi o to, że w tych grzejnikach nie ma "przegrody" która wymusiłaby przepływ ciepłej wody do góry (otwory są na przestrzał i obawiam się że ciepła woda będzie wpływać przez zasilanie i od razu wypływać powrotem). Czy moje obawy są zasade? Z góry dziękuję za odpowiedz.
automatyk Opublikowano 22 Września 2013 #12 Opublikowano 22 Września 2013 tez będzie grzało ale na udo .... dlatego tez podłącz tak jak trzeba
Jezol Opublikowano 22 Września 2013 Autor #13 Opublikowano 22 Września 2013 Ok czyli nie będę nic kombinował tylko więcej podkuje i zrobie zasilanie z góry i powrót na dole. Dzięki za odpowiedz ^_^
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.