Jaro966 Opublikowano 9 Września 2013 #26 Opublikowano 9 Września 2013 Kotły na pelet wychodzą taniej od propanu i oleju. Nieco drożej od ekogroszku. Tematu pomp ciepła nie poruszam bo jest wielce drażliwy, a marketingowcy firm od pomp ciepła o wielu rzeczach nie mówią.
Vlad24 Opublikowano 9 Września 2013 #27 Opublikowano 9 Września 2013 Podobnie jak i ci od peletu. Czy ty myślisz, że każdy tak jak kol Sambor może pochwalic się srednim wynikiem ( jak dobrze pamiętam) 14,5 MJ/kg. Jak żle to niech mnie poprawi. Na zredukowanej mocy lub ciąglych rozpalania można i 11-12MJ nie wyciągnąć. Nie każdy ma bufor wiedze o rzeczywistej osiąganej sprawności.
Jaro966 Opublikowano 9 Września 2013 #28 Opublikowano 9 Września 2013 Jeżeli o mnie chodzi to uważam, że bezkonkurencyjny jest gaz ziemny. Jeżeli brak jest dostępu do gazu to uważam iż dobrym rozwiązaniem jest kocioł zasypowy z buforem ciepła. Jednak zdecydowanie najwygodniejszy jest kocioł na pelet.
przemal00 Opublikowano 9 Września 2013 #29 Opublikowano 9 Września 2013 również rozważam zakup peletowca, z tego co wiem heitztechnik red pellet duo ma również palnik wrzutkowy i do niego szczególnie polecają palnik Pallasa firmy Isol. Co do mocy celuję w 15 kW
sambor Opublikowano 9 Września 2013 #30 Opublikowano 9 Września 2013 Podobnie jak i ci od peletu. Czy ty myślisz, że każdy tak jak kol Sambor może pochwalic się srednim wynikiem ( jak dobrze pamiętam) 14,5 MJ/kg. Jak żle to niech mnie poprawi. Na zredukowanej mocy lub ciąglych rozpalania można i 11-12MJ nie wyciągnąć. Nie każdy ma bufor wiedze o rzeczywistej osiąganej sprawności. Wynik 14,5 Mj/kg to przy dobrym pellecie np Lava Stelmetu, jak szukałem tańszego dostawcy to na niektórych pelletach nie mogłem osiągnąć 10MJ/kg Ale powiem tak bez ciepłomierza bym nie otrzymał takiego wyniku - tu nawet decyduje bieg w pompie., bardzo przydatny jest zamontowany RCK.
Nestoranto Opublikowano 9 Września 2013 #31 Opublikowano 9 Września 2013 Witam wszystkich. Na dzień dzisiejszy stoje przed wyborem kotła. Wcześniej była opcja ekogroszku i kotła SAS multi 17kw. Ponieważ jednak skłoniłem się do pelletu powstał ponownie temat wyboru kotła. W SASie jest możliwość wyboru kotła MULTI z palnikiem do pelletu. Bardzo bym prosił o opinię tego kotła, ewentualnie jakieś inne rozwiązanie. Z góry dziękuje za pomoc
Andrzej1899 Opublikowano 10 Września 2013 Autor #32 Opublikowano 10 Września 2013 WItam Na placu boju pozostaje u mnie LAzar, Kostrzewa twin dobra cena i spoko palnik, Gren Eg Pellet i biawar pellux. I szczerze to juz kota mozna dostac od wybierania, Lazar sie walił ale podobno sie poprawił, Kostrzewa serwis cienki ale jam mam do serwisanta autoryzowanego 15 km tylko, Gren fajny pełen automat n, nawet czyszczenie,cene dostałem na niego jeszcze jeszcze. Kostrzewa twin 16 -7700, gern 15 -12400, lazar 21- 11200, ceny netto na 8%vat doliczyć by trzeba. Co tu Wybrac Panowie???!!
Vlad24 Opublikowano 10 Września 2013 #33 Opublikowano 10 Września 2013 W tej syt ja bym wybrał kostrzewe, ale tylko ze względu na cenę.
Vlad24 Opublikowano 10 Września 2013 #35 Opublikowano 10 Września 2013 By ocenić jakość, najpierw trzeba by było ten kocioł kupić. Spróbuj poszukać użytkowników, jak nie w necie, to popytaj u dystrybutorów, może znajdzie się ktoś w twojej okolicy.
Andrzej1899 Opublikowano 10 Września 2013 Autor #36 Opublikowano 10 Września 2013 NO i jako jedyny z tego zestawienia gren ma sonde w standard
sambor Opublikowano 10 Września 2013 #37 Opublikowano 10 Września 2013 Kotła nie ocenia się po sondzie lecz po wielu innych rzeczach np gwarancja, serwis, opinie innych zadowolonych/ nie zadowolonych. Sama sonda nic do tego nie ma.
Jaro966 Opublikowano 10 Września 2013 #38 Opublikowano 10 Września 2013 Najlepiej poszukać opinii na temat poszczególnych kotłów. Albo na tym forum albo na forum muratora.
Vlad24 Opublikowano 10 Września 2013 #39 Opublikowano 10 Września 2013 Kol mebs z FM zmienił z lazara na podobno grenia. Jak będzie chciał, to z pewnością sporo się dowiesz o jednym i drugim kotle.
Andrzej1899 Opublikowano 10 Września 2013 Autor #40 Opublikowano 10 Września 2013 to poszukam mebsa, ja chyba wybieram pomiedzy lazarem a kostrzewa, co lepsze to juz sam niewiem.
fotlot Opublikowano 24 Maja 2014 #41 Opublikowano 24 Maja 2014 to poszukam mebsa, ja chyba wybieram pomiedzy lazarem a kostrzewa, co lepsze to juz sam niewiem. .... no i na czym staneło?
speedy Opublikowano 24 Maja 2015 #42 Opublikowano 24 Maja 2015 To jaki kocioł piec na pelet ? na pelet tylko granheat firmy polwarm granheat najlepszy kocioł piec na pelet pellet owies zboża
Cichewicz Opublikowano 11 Czerwca 2015 #43 Opublikowano 11 Czerwca 2015 A zobacz sobie też dwa ciekawe rozwiązania z zintegrowanym koszem na pellet u Cichewicza ( www.cichewicz.pl ) http://www.cichewicz.pl/kociol-pelletowy-hydro-20-1 http://www.cichewicz.pl/kotly-peletowe-compact-pel-let-8-20-kw Oba 5 klasa emisji, sprawność pow 90 %, z głęboką modulacją mocy - zajmują naprawdę miejsce jednej europalety, takie lodóweczki
grzeli Opublikowano 15 Czerwca 2015 #44 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Ja polecił bym z czystym sumieniem EG PELLET firmy GREŃ.Swego czasu produkowali kotły firmie KOSTRZEWA bo nie prowadzili jeszcze wtedy sprzedaży krajowej,wszystko szło na export.EG PELLET to pełny automat.Sprawność 94%.Gruntowne czyszczenie kotła 1 raz w roku.
Cichewicz Opublikowano 28 Czerwca 2015 #45 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Albo masz wielpaliwowy kocioł na biomasę z 5 klasą: zrębka drzewna trocina brykiet ze słomy agropellet pellet pestki praktycznie każdy rodzaj biomasy suchej lub mokrej ( wtedy przedpalenisko potrzebne) http://www.cichewicz.pl/kotly-c-o-biomasowe-bio-pellets-zrebka-25-600-kw
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.