sławek33 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam, Mam 2 pytania: 1. Czy to możliwe aby zimą w nieocieplonej kamienicy ogrzać mieszkanie prążdem za 250 zł/miesiąc ? powierzchnia mieszkania 40 m kw. jest oferta kupna takowego a te parametry podaje własciciel. 2. ponadto istnieje możliwość przerobienia istalacji grzewczej na piec gazowy (2-u funkcyjny). Może ktoś orientuje się jaki jest orientacyjny koszt takiego pieca + robocizny ? będę wdzięczny za wszelkie komentarze Sławek
automatyk Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Czy da się ogrzać za 250 zł to troszkę ciężko w nowym budownictwie to jak najbardziej ale w kamienica to to niespodzianki ,jeśli bardzo grube mury ,okna powymieniane i pokoje są od strony południowej to jest szansa że starczy te 250 na ogrzanie powiedzmy do 20st a co do kotła gazowego to raczej daj sobie spokój bo dobry kocioł kondensacyjny to koszt ok 5000zł do tego instalacja i całe dobrodziejstwo to kiedy to się wróci względem inwestycji w grzejniki elektryczne ???? a ogrzewanie Prądem to parę grzejników i już masz
henryk1953 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #3 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam, Mam 2 pytania: 1. Czy to możliwe aby zimą w nieocieplonej kamienicy ogrzać mieszkanie prążdem za 250 zł/miesiąc ? powierzchnia mieszkania 40 m kw. jest oferta kupna takowego a te parametry podaje własciciel. 2. ponadto istnieje możliwość przerobienia istalacji grzewczej na piec gazowy (2-u funkcyjny). Może ktoś orientuje się jaki jest orientacyjny koszt takiego pieca + robocizny ? będę wdzięczny za wszelkie komentarze Sławek Witaj!!! O sposobie ogrzewania mieszkania gazem decyduje wspólnota(administrator) (komin to część wspólna). Do tego mieszkania proponuję piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem ,oraz 2gą taryfę zasilania. Na stronach sprzedawców są kalkulatory jak dobrać moc tych piecy. .Ponadto możesz kupić takie piece używane (50%taniej)z dwuletnią gwarancją . Jeżeli to mieszkanie było zamieszkałe i ogrzewane elektrycznie(czy była 2ga tarya?) to poproś o rachunki za cały rok. Najlepiej porozmawiaj z sąsiadami ,jak oni ogrzewają swoje mieszkania i ile ich to kosztuje. pozdrawiam.henryk1953
gondoljerzy Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #4 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Ogrzewanie prądem w starej kamienicy? Ciekawe w jakim stanie jest instalacja elektryczna? W wypowiedzi Sławka33 pada opcja zainstalowania kotła gazowego. Można więc wywnioskować, że w mieszkaniu jest już zrobione centralne ogrzewanie. Kocioł gazowy do tak małego mieszkania nie musi być kondensacyjny i wtedy cena samego kotła to okolice 2000zł. Co do kosztów robocizny to nie mam pojęcia.
henryk1953 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witaj!!! Przecież będzie robil remont tego mieszkania-wymiana kabli to nie taki duży koszt.resztę zrobi zakład energetyczny. Oplata zależna od zamówionej mocy. O kotle nie chce mi się pisać -a sprawa przedstawia się mniej więcej tak: http://forum.murator...talacji-gazowej POZDRAWIAM.HENRYK1953
gondoljerzy Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #6 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Czy będzie robiony remont? W jakim zakresie? Tego nie wiemy. Ponad rok temu, gdy kończyłem swój zbyt długi romans z olejem opałowym, przeliczałem sobie orientacyjnie koszt uzyskania energii z innych źródeł. Prąd na nocnej taryfie wychodził taniej niż grzanie olejem, jednak niewiele taniej. Trudno sie spodziewac, żeby prąd taniał. Raczej wprost przeciwnie.
ogrzewaniowiec Opublikowano 10 Września 2013 #7 Opublikowano 10 Września 2013 Przede wszystkim musisz myśleć o przyszłości - coś zasilanego prądem co obecnie kosztuje 250 złotych, za kilka lat może kosztować 400. Moim zdaniem jednak tego typu ogrzewanie w starej kamienicy to pewnego rodzaju ryzyko.
automatyk Opublikowano 10 Września 2013 #8 Opublikowano 10 Września 2013 kolego wystarczy że opozycja dojdzie do władzy i znowu podpiszą jakiś durny aneks do umowy i gaz tez pójdzie ze 30% w górę to tez jest ryzyko
piastun Opublikowano 11 Września 2013 #9 Opublikowano 11 Września 2013 gaz już tej zimy podrożeje o 5%
automatyk Opublikowano 11 Września 2013 #10 Opublikowano 11 Września 2013 no tylko że w tym roku potaniał o 7% ale to nie przedmiot tej rozmowy
sławek33 Opublikowano 11 Września 2013 Autor #11 Opublikowano 11 Września 2013 Witam ponownie, Dziękuję wszystkim Forumowiczom za wpisy i cenne uwagi. Mieszkanie w kamienicy może mieć swój urok ale energetycznie jak wnioskuję to duże ryzyko i zapewne chcąc sprzedać takie lokum później może być kłopot więc odpuszczę sobie. raczej będę szukał mieszkania z tradycyjnym ogrzewaniem CO. Pozdrawiam wszystkich, Sławek
Tomaszowy Opublikowano 17 Września 2013 #12 Opublikowano 17 Września 2013 Mogę powiedzieć ile ja płącę za prąd: mieszkanie 120 m2 w kamiennicy = ok 1200zł/ mies.
sambor Opublikowano 17 Września 2013 #13 Opublikowano 17 Września 2013 Na reszcie jakiś sensowny wynik, podaj więcej informacji o swojej instalacji i budynku.
LubPolKotły Opublikowano 21 Września 2013 #14 Opublikowano 21 Września 2013 W zasadzie do tego należy zaczać,podaj jak najiwęcej informacji na temat budynku,czeklamy na szczegóły. Poza tym wynika 1200zł/mies przy powierzchni 120m2 to jak najbardziej realny wynik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.