KrzysG Opublikowano 14 Lipca 2013 #1 Opublikowano 14 Lipca 2013 Może wam wyda się to trywialne, ale dla mnie nie jest to oczywiste. Jak podłączyć ten kocioł do tego komina? - czy kombinować z łącznikiem 2x45st plus redukcje? - a może podnieść kocioł (podstawić bloczki betonowe) i próbować z kawałkiem prostej rury plus redukcje? Dodam że kotła nie przesunę w lewo. Wejście do komina = fi200, wyjście kotła (ogniwo s6wc 28kW) = "średnica zewnętrzna czopucha 165mm". Dziwna ta średnica trochę. Czyżby przewidywała nasunięcie rury fi180 ze sznurem?
gondoljerzy Opublikowano 15 Lipca 2013 #2 Opublikowano 15 Lipca 2013 Ja bym podniósł kocioł, ewentualnie trochę przekręcił i dał prostą rurę lekko wznoszącą się do góry. Dwa kolanka 45 stopni nie zmieszczą się przy tej odległości od ściany. Dwa kolana 90 stopni to niepotrzebna strata ciągu i problem z czyszczeniem. Jeszcze inna opcja to jedno kolano 45 stopni i prosty odcinek po skosie do komina. Otwór w ścienie trzeba by pewnie ciutkę rozkuć, żeby się zmieściła rura wznosząca pod kątem 45 stopni. Chociaż przy zachowaniu średnicy jak w kotle, rzędu 165-170, to za wiele rozkuwać nie będzie trzeba.
sambor Opublikowano 15 Lipca 2013 #3 Opublikowano 15 Lipca 2013 Ja dałbym na jednej wysokości - czyli cokół + obowiązkowo przejściówka z rury stalowej do komina ceramicznego - taka owinięta sznurem szklanym, przy montażu bezpośrednio na wcisk do ceramiki, rura czopucha może rozsadzić trójnik. Inną metodą jest znalezienie dobrego spawacza który pospawa z pociętych kształtek to co trzeba. Kolega @gondoljerzy proponuje podkucie ściany ?, przecież tam jest trójnik z ceramiki, pęknie. Pozdr i zdrowego rozsądku przy tych pracach życzę.
KrzysG Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor #4 Opublikowano 15 Lipca 2013 Dzięki, zrobię tak jak sugerujecie: 1. podnieść kocioł 2. kupić w budowlanym: - przejście rura180-ceramika200 ze sznurem - kawałek rury 180 (ze 70cm, żeby zapas był) - sznur do owinięcia wyjścia z kotła 3. mieć pod ręką spawarkę i fleksa, w razie by trzeba było kombinować. Rozumiem że rurę zakłada się na zewnątrz na wyjścia kotła ? Cokolik trzeba murować, czy wystarczą stabilnie ułożone bloczki fundamentowe?
KrzysG Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #5 Opublikowano 13 Marca 2014 Przypadkiem znalazłem wątek, i widzę że brakuje podsumowania. Kocioł podniosłem o bloczek Wystrugałem przejściówkę z rury która elegancko się wpasowała
gondoljerzy Opublikowano 13 Marca 2014 #6 Opublikowano 13 Marca 2014 Sporo zabawy ze spawaniem miałeś, a pewnie to samo dało by się uzyskać kręcąc kolankiem czteroelementowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.