Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może wam wyda się to trywialne, ale dla mnie nie jest to oczywiste.

Jak podłączyć ten kocioł do tego komina?

IMAG0129.jpg

IMAG0130.jpg

IMAG0131.jpg

- czy kombinować z łącznikiem 2x45st plus redukcje?

- a może podnieść kocioł (podstawić bloczki betonowe) i próbować z kawałkiem prostej rury plus redukcje?

Dodam że kotła nie przesunę w lewo.

Wejście do komina = fi200, wyjście kotła (ogniwo s6wc 28kW) = "średnica zewnętrzna czopucha 165mm". Dziwna ta średnica trochę. Czyżby przewidywała nasunięcie rury fi180 ze sznurem?

Opublikowano

Ja bym podniósł kocioł, ewentualnie trochę przekręcił i dał prostą rurę lekko wznoszącą się do góry. Dwa kolanka 45 stopni nie zmieszczą się przy tej odległości od ściany. Dwa kolana 90 stopni to niepotrzebna strata ciągu i problem z czyszczeniem.

Jeszcze inna opcja to jedno kolano 45 stopni i prosty odcinek po skosie do komina. Otwór w ścienie trzeba by pewnie ciutkę rozkuć, żeby się zmieściła rura wznosząca pod kątem 45 stopni. Chociaż przy zachowaniu średnicy jak w kotle, rzędu 165-170, to za wiele rozkuwać nie będzie trzeba.

Opublikowano

Ja dałbym na jednej wysokości - czyli cokół + obowiązkowo przejściówka z rury stalowej do komina ceramicznego - taka owinięta sznurem szklanym, przy montażu bezpośrednio na wcisk do ceramiki, rura czopucha może rozsadzić trójnik.

Inną metodą jest znalezienie dobrego spawacza który pospawa z pociętych kształtek to co trzeba.

Kolega @gondoljerzy proponuje podkucie ściany ?, przecież tam jest trójnik z ceramiki, pęknie.

Pozdr i zdrowego rozsądku przy tych pracach życzę.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, zrobię tak jak sugerujecie:

1. podnieść kocioł

2. kupić w budowlanym:

- przejście rura180-ceramika200 ze sznurem

- kawałek rury 180 (ze 70cm, żeby zapas był)

- sznur do owinięcia wyjścia z kotła

3. mieć pod ręką spawarkę i fleksa, w razie by trzeba było kombinować.

Rozumiem że rurę zakłada się na zewnątrz na wyjścia kotła ?

Cokolik trzeba murować, czy wystarczą stabilnie ułożone bloczki fundamentowe?

Edytowane przez KrzysG
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Przypadkiem znalazłem wątek, i widzę że brakuje podsumowania.

Kocioł podniosłem o bloczek

IMAG0145.jpg

Wystrugałem przejściówkę z rury

IMAG0151.jpg

która elegancko się wpasowała

IMAG0154.jpg