Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasypowy A Dmuchawa I Sterownik

lichotes

Rekomendowane odpowiedzi

post-49039-0-08201500-1366183956_thumb.jpg

Witam Wszystkich.

opiszę po krótce mój problem, posiadam piec taki jak na fotce(ten z lewej strony) ,pojemność to 1,4, tak zwany śmieciuch i do tej pory tak też w nim paliłem, co się nawinęło, węgiel,miał, ekogroszek i było ok, a nawet brunatny(bełchatów),aż do minionej soboty gdy zamontowałem do niego zestaw nadmuchu(ewmar-ness, RV-14) i sterownik(dk system,ekoster),montaż nadmuchu wykonałem patrząc od przodu na kocioł po jego prawej stronie w popielniku na dole wyciąłem otwór i przykręciłem.i jak na tą pogodę to szukam oszczędności i chcę palić brunatnym i ten nadmuch miał mi w tym pomóc(a wiem z doświadczenia rodzinnego i sąsiedniego że nawet prosto z kopalni bez suszenia tez się pali z nadmuchem,dlatego też zainwestowałem), problem jest w tym że rozpalam ładnie suchym drewnem, już nawet węgiel ładuję przesuszony z dworu,żeby nie było że mokry mi zadusza a nie chce się nawet palić ten przesuszony,strasznie ciężko się buja w piecu, nawet 3 godziny aż osiągne 55 na piecu, mam wrażenie że ta dmuchawa mi to zadusza,że nie mogę utrzymać żaru na rusztach(rozumiem że z brunatnego nie utrzymam żaru jak z kamiennego bo to jak drewno jest) tylko dlaczego u znajomych się da a tutaj nie, może dmuchawa za mocno nadmuchuje(pozostawiłem wszystkie ustawienia fabryczne na sterowniku), może jest źle zamontowana, może źle wyregulowana na obudowie,ja tego nie wiem, nie znam się na tym więc proszę o pomoc i sugestie co z tym zrobić żeby było jak przysłowiowa książka pisze.

Dodam jeszcze że komin czyszczony tydzień temu a piec wczoraj.Pomóżcie, napewni ktoś ma lub miał ten sam problem.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.