Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Montować Bufor?

Ermis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam zamontowany piec węglowy tzw. śmieciuch, instalacja jest do przeróbki i mój hydraulik proponuje wymianę instalacji i przy okazji podłączenie bufora.Doradżcie proszę czy warto go montować.Dziękuję

Opublikowano

A jak to uzasadnił . Po co ten bufor skoro instalacja ma byc nowa . Opisz dokładniej o co chodzi .

Opublikowano

Instalacja jest do wymiany gdyż poprzedni majster tak wsz. zrobił,że woda się gotuje po delikatnym załadowaniu pieca. Niepotrzebnie zamontował min.wymiennik, który blokuje i utrudnia przepływ wody. Bufor miałby spełnic rolę aby woda w piecu nie zagotowała sie i jednocześnie ma podgrzewać wodę .Nie znam się zupełnie na tym i dlatego tutaj jestem.

Opublikowano

Masz kocioł węglowy sprzężony z kaloryferami przez wymiennik ?masz kocioł gazowy?. Prawdopodobnie masz za duży kocioł i wodę gotuje Ci w tym małym obiegu z wymiennikiem

Opublikowano

Jakoś to do mnie nie przemawia . Woda się gotuje bo nie ma odbioru ciepła z kotła . Powodów może byc wiele zaczynajac od wydatku pomp , poprzez moc wymiennika na mocy kotła kończac jak pisze @lolita. Skoro jest wymiennik to instalacja za nim jest pewnie w obiegu zamkniętym z przeponowym naczyniem . Czy zwiekszenie wydatku pomp nic nie pomaga a moze to działa na grawitacji ? Trudno znależć panaceum skoro sie tego nie widzi .

Opublikowano

Mam dwa kotły, gazowy i węglowy.Na gazowym wsz. jest ok.Jak przełączam się na węglowy woda mi się gotuje.Aby zapobiec gotowaniu mam przerobić instalację i dodatkowo zamontować bufor, który ma podgrzewac wode i zapobiegać zagotowaniu. Obecnie posiadam zasobnik na wodę ,a fachowiec chce zdemontować . Instalacja podlega wymianie to bez dyskusji, ale czy warto pozbywać się zasobnika i montowac nowy?Chciałbym po przerobieniu instalacji móc podgrzewać wodę i na gazie i na węglu.Nie wiem czy jest to bezpieczne i czy nie będzie się znowu gotowac jak za duzo podłożę do pieca. Boję się aby nierobić dodatkowych bezsensownych kosztów.

Opublikowano

zanim zaczniesz cokolwiek zmieniac w instalacji powinienes wiedziec dlaczego obecnie gotuje ci sie woda

aby to odgadnac na odleglosc potrzeba kilku danych

moc i rodzaj kotla

moc wymiennika

moc i biegi pomp

temperatura zasilania obiegu kotlowego i remperatura na zasilaniu obiegu grzejnikowego

powieszchnia do ogrzania

skoro twoj instalator proponuje ci w obecnej sytuacji montaz bufora to najprawdopodobniej zamontowal za duzy kociol

Opublikowano

Rozumiem że bufor ma być na obiegu otwartym przed wymiennikiem.

To złe rozwiązanie - dużo energii będzie potrzebne do nagrzania bufora + dodatkowe straty na wymienniku,

Nie piszesz nic o ogrzewanym budynku ani o kotle na paliwo stałe oraz wymienniku - podaj jakieś dane.

To stara metoda instalatorów - dodać coś niepotrzebnego , o czym klient ma małe pojęcie, aby zarobić a męczyć się np w regulacje przepływów na wymienniku.

Bufor to ostatnia rzecz , która w twojej instalacji jest potrzebna.

Pozdr.

Opublikowano

Witam

sambor ja podejrzewam dużo za duży kocioł który nie ma gdzie oddać ciepła, jeśli ma małe odbiory ciepła to niech włączy gazówkę a zasypowca zostawić na temperatury poniżej 0, natomiast ktoś rozsądny musi zweryfikować to podłączenie przez wymiennik

pozdrawiam RedEd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.