polster Opublikowano 26 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam, posiadam kocioł zasypowy od kilku lat ( niestety nie znam modelu). Kocioł jest zasypywany od góry. Od kilku miesięcy pojawił się problem z płomieniem, mianowicie po zamknięciu górnych drzwi płomień znika, a temperatura momentalnie leci w góre. Kocioł czyszczony co ok 2 tyg. co niczym nie skutkuje. Próbowałem palić suchym lub zwilżonym miałem lecz problem nie znika. Po otwarciu górnych drzwi płomień powoli się pojawia i zaczyna rozpalać się na nowo. Macie jakieś pomysły ? pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin Opublikowano 26 Marca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 A komin w jakim stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polster Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Z tego co mi wiadomo komin był czyszczony jeszcze przed zimą. Wydaje mi się, ze sprawa leży w nadmuchu, tzn otwierając górne drzwi, tuż na samym początku jest 5 dziur średnicy 1cm, wydaje się, że tamtędy powinno dmuchać powietrze jednak 0 jakiegokolwiek wiatru. Mam pytanie, czy instalacje dotleniania(czyt. dmuchawa i kanały) pieca powinno się w jakiś sposób czyścić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodzieniec Opublikowano 26 Marca 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Powinno się czyścić, a o sposobie czyszczenie zapewne napisano w DTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidoman Opublikowano 27 Marca 2013 #5 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Czyszczenie tych kanałów to podstawa, a szczególnie jak palisz miałem, ja to robie przed każdym rozpalaniem niby wygląda drożnie a zawsze któryś jest przypchany, sprawdź od spodu od popielnika tam potrafi zabić się popiołem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.