tomogrodnik Opublikowano 26 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam, mam problem, podajnik łapie mi zbyt wysoką temperaturę, wyskakuje awaria i wyłącza się piec Mój piec to ecocentr 2,5 ze sterownikiem compit 551. Ustawiłem 18 sec podaje na 48 sec przerwy. Na podtrzymaniu podaje 30 sec co 20 minut.Pomóżcie koledzy. I jeszcze jedno, na wyświetlaczu zawsze miałem wykrzyknik między temperaturami a teraz od jakiegoś czasu mam jakąś gwiazdkę, co to oznacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robogaz Opublikowano 26 Marca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Zmniejszaj czas przerwy do idealnego spalania lub masz w złym miejscu czujnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektoras Opublikowano 27 Marca 2013 #3 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Wydaje mi się że jak masz ustawione 18s podawanie i 48s przerwa - to znacznie za mało. Myślę że podając przez 18s nie jest w stanie w ciągu 48s rozpalić tego podanego opału. JA bym spróbował zmniejszyć czas podawania do 12s a czas przerwy po podaniu do następnego wydłużył np. do 60. Jak by piec łapał wysoką temp. to ten zakres jeszcze zwiększyć (np. podaw.do 10s a przerwa 65s) Próbuj i daj znać jak tam pali się teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektoras Opublikowano 27 Marca 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Przepraszam ale dopiero teraz doczytałem że to chodzi nie o piec tylko o podajnik. Jeśli tak to jak radzi robogaz zmniejszaj czas przerwy i sprawdz ten czujnik. A jeszcze dodatkowo to sprawdz szczelnośc zasobnika i podajnika, czy klapa szczelnie domknięta, No i może być to spowodowane-uzależnione od opału. Czym palisz? Podali Ci jego-opału parametry przy zakupie? No i jeszcze taka rada z własnego doświadczenia: pooglądaj otwór z podawania czy od strony paleniska nie jest wygięta(pofalowana)górna część podajnika(blacha)? Spowodowane to jest najczęściej przez cofający się w stronę podajnika rozżarzony opał. Robi się tak gdy jest za długi czas przerwy pomiędzy podawaniem co sugeruje robogaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.