Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaz Rozdzielaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie do kolegow ,jestem przed montazem rozdzielaczy i ukladanim rur pex pod wylewi,budynek z podaszem uzytkowym,gora 4 grzejniki dol 5.Kupilem dwa rozdzielacze jeden 5 obwodowy drugi 4 obwodowy,czy mozna zrobic belke zasilajaca, polaczyc nyplem 5 skierowanych w dol a 4 do gory,na powrocie tak samo.Na koncu belek chce wykrecic korki,wstawic kolanko i odpowiet

Opublikowano

Witam , możesz wyjaśnić dokładniej co chcesz zrobić ?

Opublikowano

Witam jeśli dobrze zrozumiałem kolega myśli o montażu odpowietrzników na końcu belek

ib-df+_04.png

Opublikowano
  • Autor

Na poddaszu mam mieć 4 grzejniki i nie mam miejsca na rozdzielacz i chciałbym go zainstalować w kotłowni razem z rozdzialaczem do grzejników na parterze, a na górę wyjść z samymi rurami pex 16, będą one zalewane w stropie i nie wiem czy nie będzie się to zapowietrzało i czy będzie poprawnie. W załączniku zdjęcie z rozdzielaczami.

post-21507-0-36373400-1363261461_thumb.jpg

Opublikowano

Przy prawidłowym wykonaniu instalacje nie będzie się zapowietrzało, a warunek odpowietrzania będzie spełniony poprzez grzejnik. należy jednak pamiętać o zaizolowaniu rurek w stropie aby woda do grzejnika dopływała gorąca

Opublikowano

Ten odpowietrznik jest zbędny.

Zastanawia mnie skąd potrzeba takiego mantażu? Rozłącznie się nie da?

Działać jednak będzie i możesz tak zrobić. Małym minusem jest to o czym pisano wyżej, czyli niepotrzebne wydłużanie przyłączy grzejników piętra. Warto też zabezpieczyć górę w odpowietrzniki automatyczne (higroskopijne np.).

Zabudowa szafkowa na piętrze pozwoliłaby punkt rozdziału umiejscowić "centralnie", co skróciłoby przyłącza i zapewniło równomierny podział ciśnienia. Mniejsze byłyby też "straty" na tranzytach.

Ale działać będzie "na bank".