Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem czy w dobrym dziale. Mam domek 32m2 powierzchni mieszkalnej. Okna PCV ocieplony styropianem o grubości 10cm. Domek drewniany. Mam ogrzewanie elektryczne zwykłe piecyki jakie są w markecie. Prąd dwutaryfowy. Koszt ogrzewania wynosi minie 3000zl za okres 4 miesięcy.!!! Czy macie jakieś propozycje jak to zrobić taniej??? Proszę o pomoc.

Opublikowano

Witam na forum, dział jest jak najlepszy.

A sufit ( dach) masz ocieplony? - przez niego ucieka najwięcej ciepła.

Grzanie prądem dwutaryfowym ma sens tylko w przypadku pieców akumulacyjnych- nagrzewają się podczas nocnej ( tańszej ) taryfy a podczas droższej oddają ciepło do otoczenia.

Najlepsze byłyby piece z rozładowaniem dynamicznym i programatorem.

Koszt takich pieców w necie ( używanych) to ok 1000-1500zł/szt.

Piece te były opisywane wielokrotnie na naszym forum- szukaj, czytaj i pytaj ponownie.

Pozdr.

Opublikowano

Inne źródła ciepła wymagają sporych nakładów finansowych oraz np oddzielnego pomieszczenia na kotłownię,

Można przymierzyć sie do instalacji CO z kotłem gazowym kondensacyjnym na propan w butlach ale to duże nakłady finansowe a przy tak małym metrażu ciężko będzie znaleźć jakiś kocioł,

który będzie sensownie ogrzewał dom.

Są jeszcze piece na pellet z automatyczny podajnikiem - coś jakby koza lub kominek - jeżeli cenowo wytrzymasz to może być rozwiązanie dla ciebie

Więcej na ten temat na stronach dystrybutorów : http://www.neotermo....let,6163,1.html

http://www.biokotly....p?id_category=5

Przy takim rozwiązaniu koszty ogrzewania powinny spaść o 30-40%

Pozdr.

Opublikowano

Piecyk z marketu - grzeje jak go włączysz, nie ważne czy na droższej czy tańszej taryfie.

Piec akumulacyjny nagrzewa się na tańszej taryfie a oddaje ciepło przy taryfie droższej - tutaj zysk na ogrzewaniu nie polega na "cudownych" sztuczkach ale na umiejętnym gospodarowaniu zakumulowaną energią.

Oszczędności wynikają z różnicy taryf - co możesz sam sobie wyliczyć wg swojej umowy z RE

Dodatkowo piece z rozładowaniem dynamicznym mają programator i wentylatory które wspomagają oddawanie ciepła z pieca.

Moim zdaniem jak masz drugą taryfę to nie warto nic innego szukać , tylko dobre piece aku z rozładowaniem dynamicznym i będą oszczędności rzędu 20-30%.

Dodatkowo można kominek lub piecokominek sobie strzelić ale to tylko bajer lub jak prądu braknie.

Pozdr.

Opublikowano

Witam

ja kiedyś rozważałem takie ogrzewanie do okresu jesień i wiosna w warsztacie samochodowym ze względu na bezobsługową pracę:http://www.mora.com.pl/index.php/Ogrzewacze_wn%C4%99trz_MORA.html

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Witam

Sambor wersja do komina też jest, ponoć ale to informacja z drugiej ręki taki grzejnik butle gazu zużywa w 2 tygodnie w nieznanym mi bliżej pomieszczeniu, jeśli spotkam tego człowieka to dopytam o szczegóły

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Witam

komin można sprawdzić, a co do piecyka, jakiś czas temu znalazłem na ta..cy.pl nowego (za grosze) podobnego do opisywanego w temacie innowacje piecyka "żar", pytanie czy autor tematu zdecyduje się na takie niedogodności jak palenie w piecyku :D

pozdrawiam palacz kotłowy RedEd

Opublikowano

Ja proponowałem piec/kominek jako zapasowe źródło ciepła - jak prądu braknie, a takie sytuacje w życiu się zdarzają , w szczególności zimą i dlatego warto się zabezpieczyć.

Piece/ kozy Jotula mogą ogrzać do 120m2 powierzchni ( wg producenta) a tu jest raptem 30m2.

Opublikowano

Bardzo dobre są piece Dimplex można je zobaczyć tu http://www.dimplex.com.pl/piece-akumulacyjne/--duo-heat/3,7.html

Piec akumulacyjny dobiera się wg ilości zakumulowanej energii - najlepiej tak aby akumulował przez nocną taryfe - nie wiem jaka jest długa u ciebie np 22-6 lub inaczej -

czyli piec musi być tak dobrany mocą aby zdążył się naładować, przy za małej mocy pobieranej piec się nie naładuje na tańszej taryfie

Na podanej stronie są katalogi , ceny i sposób doboru.

W katalogu podane są moce pieców i ilość energii jaką może zgromadzić piec np przy energii zgromadzonej - 24kWh piec o mocy 2kW będzie się nagrzewał 12h a przy 3kW - 8h itd.

Jedno co trzeba pamiętać że piec akumulacyjny musi być ciężki - to masa akumuluje ciepło, piec o wadze 150kg będzie lepszy niż o wadze 80kg.

Pozdr.