Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam kocioł dolnego spalania o mocy 12kw, instalacja grawitacyjna. Obecnie utrzymuję niską temperaturę (około 46 *C), co powoduje, że cała komora zasypowa i drzwiczki zasypowe są całe oblepione śmierdzącą smołą :D Szukając rady w internecie dowiedziałem się, że należy zamontować zawór mieszający, najlepiej czterodrogowy, mosiężny. W związku z tym mam pytania:

1. czy zawór 4d rzeczywiście zabezpieczy kocioł przed powstawaniem tej ...... smoły?

2. czy zawór 4d o rozmiarze 1 cal jest wystarczający do mocy kotła 12 kw? z kotła wychodzą rury o średnicy zewnętrznej 60mm (nie wiem ile to jest w calach :D )

3. czy zawór 4d o rozmiarze 1 cal pozwoli w razie braku zasilania pompy cyrkulacyjnej oby układ zadziałał grawitacyjnie?

4. czym kierować się przy wyborze pompy obiegowej c.o. ? czy warto interesować się pompami wystawionymi na "znanym portalu aukcyjnym" w cenie około 110 zł ?

Z góry dziękuje za wszystkie porady :)

Opublikowano

1. Myślę, że tak, na pewno nalezy utrzymać temp ~60 C na kotle

2. tak, w calach jest to ~ 2"

3. Moze, ale nie musi (1,5 - 2 " tak)

4. Między innymi wysokością podnoszenia

pozdrawiam, Igor

Opublikowano

Witaj,

1. Tak zabezpiecza przed skraplaniem się wody i ona wraz z sadzą może wyglądać jak smoła, ale jeśli to jest typowa smoła to może zastanów się, czy nie jest to wina paliwa, na przykład odpady ze stolarni z dużą ilością kleju itp.

W pozostałych punktach zgadzam się w pełni z Igorem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak palisz sosną to wiadomo drewno takie trochę żywiczne i może wydzielać się smoła i spadać do popielnika. Myślę, że 60 stopni to też jest za mało, ja np. na moim ceramiku cały czas trzymam 80stopni. Przy zaworze 4D wysoka temperatura na piecu nie ma wpływu na szybsze spalanie, ale na pewno ma wpływ na prawidłową pracę kotła. U mnie producent zaleca trzymanie temp. nie poniżej 65stopni. Smoła która osadza się na ściankach komory zasypowej jest raczej normalnym zjawiskiem przy kotłach dolnospalających na paliwo stałe. U mnie ona też się osadza, ale w małym stopniu, ale coś tam jest. Ja tym się nie przejmuję.

Opublikowano

Hmm zazwyczaj palę węglem - wtedy tylko smoła jest. Próbowałem drewnem - wydziela się "czarna woda", która wypływa aż przez popielnik i śmierdzi jeszcze bardziej jak smoła. Drewno tylko liściaste - ze 3 lata temu pocięte i złożone w szopie.

Przed tym dolno spalającym wynalazkiem miałem stary kocioł górnego spalania (chyba Ogniwo) i oszczędny to on raczej nie był, ale był suchutki i ładnie wszystko się w nim dopalało - nic nie ciekło, żadnej smoły! A i paliłem w nim węglem od tego samego dostawcy.

PS pytanie poza problemem głównym :D Kocioł w linku jest górnego czy dolnego spalania?

http://www.allegro.pl/item469208588_kociol_fenix_12.html ostatnie zdjęcie

(dodam tylko ze nie jestem w żaden sposób powiązany z wystawcą tej aukcji)

Opublikowano
Hmm zazwyczaj palę węglem - wtedy tylko smoła jest. Próbowałem drewnem - wydziela się "czarna woda", która wypływa aż przez popielnik i śmierdzi jeszcze bardziej jak smoła. Drewno tylko liściaste - ze 3 lata temu pocięte i złożone w szopie.

Przed tym dolno spalającym wynalazkiem miałem stary kocioł górnego spalania (chyba Ogniwo) i oszczędny to on raczej nie był, ale był suchutki i ładnie wszystko się w nim dopalało - nic nie ciekło, żadnej smoły! A i paliłem w nim węglem od tego samego dostawcy.

Palę węglem.

Woda, smoła ,smród w piwnicy i mokre plamy w dolnej częsci komina (przy wyczystce) - nowa wyczystka po 2 latach nadawła sie do kosza bo cała skorodowała

takie efekty miałem gdy paliłem na 38-45st w kotle.

Po zastosowaniu zaworu 4D palę na 67st ( temp na kotle 66-75st) i wszystkie przykre efekty minęły.

Wydłużył się czas palenia jak dla mnie same zalety.

Musiałem kupić szczotki do usuwania suchej sadzy :-)

zaworem ustawiam np 45-50st na grzejniki i jest super, to najlepsza inwestycja jaką popełniłem w domu ostatnimi czasy.

Mój sąsiad ma identyczny piec jak ja i te same problemy ze smołą, jak zobaczył efekty zastosowania zaworu 4D o mało nie zemdlał :D , oczywiście na wiosnę robi przeróbkę instalacji.