Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

proszę o ocenę instalacji. Przedstawiam instalacje którą użytkuje pierwszy sezon. Obecny problem to niska temperatura powrotu do kotła, którą chcę zmienić przez zastosowanie zaworu 4 drożnego w miejsce 3 drożnego, oraz spadek temperatury ogrzewania podłogowego w momencie załączenia pompy C.O,który chcę wyeliminować po przez połączenie grzejników i podłogówki na jednej róże i w momencie gdy załączę pompę C.O będzie ona tłoczyć zarówno na grzejniki jak i podłogówkę, a w momencie kiedy pompa C.O będzie wyłączona wówczas podłogówka będzie ciągnąc przez bajpas wokół pompy C.O Obecnie w 90% grzeje tylko podłogówką która jest na całym parterze + łazienka na górze ,a grzejniki {posiadają głowice termostatyczne} włączam jedynie wieczorem po przez załączenie pompy C.O. Piec z podajnikiem tłokowym 17kW Defro AKM II ze sterownikiem który może kontrolować 4 pompy.

W pierwszej propozycji zmiany instalacji powrót z zasobnika łączy się z pozostałymi powrotami i wchodzi do zaworu 4 drożnego i tak najłatwiej było by mi przerobić instalacje tylko czy będzie wówczas wszystko chodzić jak należy.

obecna instalacja.pdf

pierwsza propozycja.pdf

druga propozycja.pdf

Opublikowano

Obie propozycje przeróbki są nie właściwe.

Podłącz pompy od grzejników i podłogówki równolegle a nie szeregowo i wtedy bypassy nie potrzebne.

Zawór 3-d z zasilania zamontuj na powrocie i będzie ochrona kotła.

Pozdr.

Opublikowano

pompy są w tej chwili równolegle i gdy załączę pompę C.O temperatura na podłogówce spada. W przypadku zamontowania zaworu 3 drożnego na powrocie to gdzie powinna się znaleśc pompa C.O ? czy powinna być przed trójnikiem który łączy sie rurą z zaworem trójdrożnym ?

Opublikowano

A czy mógł byś napisać co jest nie tak w proponowanym przez zemnie schemacie ? czytam wiele wypowiedzi na forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Nie chce już kombinować z przenoszenie zaworu 3 drożnego i chciałem zamontować 4 drożny. Wydawało mi się że będzie z tym najmniej przeróbek.

Opublikowano

ale czy tak jak jest na schemacie będzie ok ? głównie obawiam się czy powrót do zaworu 4 drożnego nie spowoduje nieprawidłowego funkcjonowania instalacji, gdyż na innych schematach widziałem że powrót z zasobnika jest nie zależny od zaworu 4 drożnego. jeśli nie to zakładam trójnik na rurę powrotną z zasobnika zaślepiam powrót u dołu i po robocie. Tylko wyjcie z zaworu 4 drożnego muszę przenieś.

wzorowałem się na tym schemacie tylko że u mnie powrót z zasobnika był by wpięty do zaworu 4 drożnego a nie tak jak tutaj za.

post-44106-0-45059400-1359632301_thumb.png

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli zasobnik CWU jest podłączony po za zaworem 4-d to musi być podł na obu rurach czyli ostatni schemat jest OK.

Jedynym "stałym "mankamentem tego schematu jest zawór różnicowy ( kulowy) na obwodzie grzejników, przez zaw 4-d grawitacja raczej nie pójdzie

pozdr.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

ok dzięki za odpowiedz i pomoc. O grawitacji nawet nie myślę bo grzejniki są na rozdzielaczu. Zobacz jak będą już ciepłe dni to spróbuje ją przerobić i mam nadzieje że jak przyjdzie zima to nie zamarznę he he. Pozdrawiam

Opublikowano

Napisałeś " gdy złączę pompę CO temperatura na podłogówce spada ". Jest to objaw niepokojacy i dlatego proponuję poza ochroną powrotu sprawdzić dobór pomp i dobór średnic rurociągów. Niestety często instalatorzy mocno redukują średnice stosowanych w instalacji rur i tak też może być w twojej.

Opublikowano

dlatego chcę to wyeliminować po przez podłączenie szeregowe pompy C,O i podłogowej wraz z obejściem pompy C.O . W tedy gdy pompa C.O będzie wyłączona podłogówka będzie ciągnąć przez bay pas. Być może powodem jest to że pompa C.O jest dużo bliżej piece niż podłogowa

Opublikowano

ten bay pas pompy C.O to będzie tylko rura ze zwykłym zaworem który będę ręcznie otwierał przy wyłączaniu pompy i zamykał przy jej włączaniu więc nie powinno to mieć żadnego wpływu na funkcjonowanie instalacji. nie chce żeby 2 pompy chodziły na raz jeśli nie potrzebuje włączać grzejników