blachaxxx Opublikowano 13 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Mam pytanie czy majac starodawne zawory , takie z czarnym pokretlem można zmniejszyc moc grzejnika żeliwnego np zakręcając go do połowy? Fajnie by było jakby nie działał na 100% gdyż jest w sypialni i nie da się wytrzymać Edytowane 13 Stycznia 2013 przez blachaxxx Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2013 tak mozesz a jak masz takie czarne pokretło czyli zawór to mozesz wymienić sam zawór na taki sam heimaier dla instalacji grawitacyjnych i załóz głowiće i wtedy bedziesz miał grzejniczek pod kontrolą Cytuj
blachaxxx Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor #3 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Wymiana zaworów na termostatyczne wiąże się z przerabianiem instalacji przy grzejniku, a co za tym idzie spuszczaniem wody z układu, teraz reguluje temperatura na piecu jak dam 45 stopni w sypialni jest ok ale np w łazience jest 16 stopni, jak dam 50 stopni w łazience mam koło 20 a w sypialni 23-24 regulacja temperatury oknem jest dość ciepłożerna, po co grzać i chłodzić. Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Stycznia 2013 #4 Opublikowano 13 Stycznia 2013 tak trzeba spuscić wode wykrecić zawór od gałazki i załozyć nowy a połsrubunek przy grzjniku pasuje do nowego zaworu operacja to ok 15min i 3 ludzi wiadomo Cytuj
blachaxxx Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor #5 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Gdyby była możliwość spuszczenia wody i zmiany zaworu dawno by to było zrobione, hydraulik jak był coś mówił że trzeba przerabiać bo te nowe zawory są mniejsze czy coś , i że rura jest 3/4 cala. Dlatego do końca sezonu nie wymienie zaworów. Cytuj
automatyk Opublikowano 13 Stycznia 2013 #6 Opublikowano 13 Stycznia 2013 jak chcesz to zrobie fotki i podesle tez mam 3/4 heimaier Cytuj
blachaxxx Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor #7 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Ja rozumiem ale żeby to zrobić trzeba spuścić wodę, a takiej możliwości do końca sezonu nie mam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi