Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki To Rodzaj Drewna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ponieważ mam możliwość pozyskania darmowego drewna proszę o opinie co to za rodzaj i czy opłaca się nim palić w kominku:

Może tego nie widać na zdjęciach ale kora ma odcień zieleni. Zdjęcia poniżej:

post-32722-0-22047300-1357990880_thumb.jpg

post-32722-0-09167700-1357990969_thumb.jpg

post-32722-0-80400000-1357991043_thumb.jpg

post-32722-0-36559700-1357991090_thumb.jpg

Opublikowano

Tak na oko to grab - do kominka jak najbardziej sie nadaje,a jeszcze jak za friko ,to tym bardziej :)

Opublikowano
  • Autor

Grab to na pewno nie jest, grab ma dużo mniej kory i ma podłużne pasy oraz kształt nie jest owalny. Jakieś inne propozycje?? :)

Opublikowano

Na pewno jakieś twarde - jak pisalem wyżej - za friko brać i nie grymasić :)

Typ nr 2 - akacja ;)

Edytowane przez olinek

Opublikowano

Witam!.Przekroje tego drewna wskazują na miękkie drewno-moim zdaniem jest to topola.Do kominka też się nadaje-aby nie dymiło się podczas palenia.

Opublikowano

Witam.

Też myślę że to topola. Jeśli to topola to szału nie ma miękkie, hubowate , wydziela sporo mazi ale palić się da.

Najlepiej zrób próbę.

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Też myślę że to topola. Jeśli to topola to szału nie ma miękkie, hubowate , wydziela sporo mazi ale palić się da.

Najlepiej zrób próbę.

Próbę zrobiłem, drewno jest już w miarę przeschnięte i jak na topolę która ma o połowe mniej wartości energetycznej niż buk to pali się dość dobrze ( nie spala się tak szybko), byłem ciekawy co to za gatunek, ja obstawiałem akację.

Opublikowano

Akacja to tylko korę ma podobną-ale jej przekrój jest mocno zwarty (twardy).Z akacji dobre są trzonki do narzędzi ręcznych takich jak :młotki ,siekiery itp.

Opublikowano

Próbę zrobiłem, drewno jest już w miarę przeschnięte i jak na topolę która ma o połowe mniej wartości energetycznej niż buk to pali się dość dobrze ( nie spala się tak szybko), byłem ciekawy co to za gatunek, ja obstawiałem akację.

Dupa nie akacja ...............
Opublikowano
  • Autor

Lekcji z biologi nie odrobiłeś :)

Opublikowano

bramki są trzy wierzba , akacja po korze i mozliwość numer trzy topola . akacja nie to nie jest z uwagi że to raczej drzewo twarde i ma specyficzny kolor rdzenia.

no a że mieszkam na rzeką stawiam flaszkę a może i dwie że to wierzba ale jeśli jeszcze ładnie łupie to stawiam trzecią flaszkę.

drzewo jak drzewo spali się nie jest to twardy buk grabina czy dąb więc szału w mocy cieplnej nie wyszarpiesz ale z drugiej strony jak darmo bo to zasadniczo chwast brać, ciąć i puszczać z dymem a i tak wierzba odrośnie :D

Opublikowano
  • Autor

bramki są trzy wierzba , akacja po korze i mozliwość numer trzy topola . akacja nie to nie jest z uwagi że to raczej drzewo twarde i ma specyficzny kolor rdzenia.

no a że mieszkam na rzeką stawiam flaszkę a może i dwie że to wierzba ale jeśli jeszcze ładnie łupie to stawiam trzecią flaszkę.

drzewo jak drzewo spali się nie jest to twardy buk grabina czy dąb więc szału w mocy cieplnej nie wyszarpiesz ale z drugiej strony jak darmo bo to zasadniczo chwast brać, ciąć i puszczać z dymem a i tak wierzba odrośnie :D

Jako że wiem gdzie było ścięte a są to tereny podmokłe i łupie się ładnie wiec obstawiam typowanie darkona że jest to wierzba. Dzieki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez macx

Opublikowano

Sprowadzając wartość energetyczną do objętości drewna to masz rację ,natomiast wszestkie gatunki drewna wagowo mają podobne wyniki a ich wartość zależy od stopnia wilgotności .poz Hermogenes

Opublikowano

Powiedziałbym nawet tak, że nawet objętościowo ma nie o połowę energii mniej lecz tylko o 1/3 energii mniej ;)

Opublikowano

Prawdopodobnie jest to faktycznie wierzba. Topola ma gładką korę.

Opublikowano

Niekoniecznie, starsze topole mają właśnie taką korę jak na foto.

Zresztą jak za darmo to co tu się rozwodzić, nawet bambus dobry :D

Opublikowano

Kora podobna tylko troszkę inna struktura środka , masz rację jak darmo to brać ........ zwłaszcza że drzewo ogólnie tanie nie jest .