marek1965 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Mam cały czas załączoną pompkę cyrkulacyjną czy jak ją wyłącze piec będzie mniej palił Cytuj
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Nie wiemy jaką masz instalację, ale na pewno przez wyłączenie cyrkulacji spada ilość ciepła potrzeba do ogrzania zasobnika CWU. Pozdr. Cytuj
skimir Opublikowano 1 Stycznia 2013 #3 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Sprawdź i rzuć na forum jakieś wyniki. Z jednej strony oczywiście, że kocioł będzie mniej palić bo cyrkulacja nie będzie dodatkowo wychładzać zbiornika CWU. Z drugiej strony cyrkulacja CWU powoduje podgrzanie domu więc jak ją wyłączysz to kaloryfery będą musiały oddać więcej ciepła aby uzyskać tą samą temperaturę w pomieszczeniach. To tyle w teorii. Zrób czasowy włacznik cyrkulacji, będzie i wilk syty i owca cała. Cytuj
marek1965 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #4 Opublikowano 1 Stycznia 2013 mam zbiornik na wode jako pompe ciepła która jest podłączona do pieca wężownicą a układ CO mam zrobiony zamknięty Cytuj
marek1965 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #5 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Sprawdź i rzuć na forum jakieś wyniki. Z jednej strony oczywiście, że kocioł będzie mniej palić bo cyrkulacja nie będzie dodatkowo wychładzać zbiornika CWU. Z drugiej strony cyrkulacja CWU powoduje podgrzanie domu więc jak ją wyłączysz to kaloryfery będą musiały oddać więcej ciepła aby uzyskać tą samą temperaturę w pomieszczeniach. To tyle w teorii. Zrób czasowy włacznik cyrkulacji, będzie i wilk syty i owca cała. właśnie przeczyściłem pompe zaczeła działac a ten czasowy wlacznik w jakich godz powinien pracowac a w jakich nie Cytuj
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2013 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Wył czasowy dajesz tak aby woda była ciepła w momencie użytkowania - jeżeli używasz wody o 7 to pompa powinna chodzić 6 45-7 00 aby przed używaniem w rurze była już ciepła woda. Podobnie inne przedziały czasowe , może się okazać że czas pracy pompy powinien być dłuższy niż 15 minut -trzeba dobrać doświadczalnie. Pozdr. Cytuj
marek1965 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor #7 Opublikowano 2 Stycznia 2013 jest to moj pierwszy dom to jestem zielony a mozesz mi powiedziec jak to u ciebie dziala i czy przez takie wylaczanie pompy nie bedzie sie ona zawieszala Pozdr Cytuj
robogaz Opublikowano 2 Stycznia 2013 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Wył czasowy dajesz tak aby woda była ciepła w momencie użytkowania - jeżeli używasz wody o 7 to pompa powinna chodzić 6 45-7 00 aby przed używaniem w rurze była już ciepła woda. Podobnie inne przedziały czasowe , może się okazać że czas pracy pompy powinien być dłuższy niż 15 minut -trzeba dobrać doświadczalnie. Pozdr. Najlepiej użyj prostego programatora z marketu za 20 zł i nastaw sobie na początek doświadczalnie 1 dobe a jak bedzie dobrze i będziesz zadowolony to ustawisz cały cykl tygodniowy. Cytuj
marek1965 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor #9 Opublikowano 2 Stycznia 2013 dzieki za podpowiedz Cytuj
smok Opublikowano 2 Stycznia 2013 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ja mam zamontowany na powrocie układu cyrkulacji czujnik temperatury który steruje poprzez sterownik pompy pracą układu cyrkulacji.Na noc zawsze wyłączam układ.Dla sprawdzenia zostawiłem kiedyś załączony układ cyrkulacji(kocioł wygaszony) i przez noc temperatura spadła na zasobniku o 10 stopni.Obok domu mamy dobudowany salon fryzjerski i tylko dla tego zrobiłem cyrkulacje.Gdyby nie salon,cyrkulacja nie miała by sensu.(koszt pompy cyrkulacyjnej,dodatkowe rurki,prąd,dodatkowe spalanie, ocieplenie itd.) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi