Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokombinowałbym z klapką w dmuchawie aby po wyłączeniu się wentylatora pozostawała minimalna szczelina celem dopływu powietrza , po co ingerować z wierceniem skoro powietrze wtórne będzie podane przez otwory w ścianach kotła.

Opublikowano

Chyba tak ponieważ ostatnio je przetykałem gwoździem, po trzech latach były trochę zatkane

Będę chyba coś próbował z tym pow. wtórnym w drzwiczkach zasypowych

Może ktoś powie jak to zrobić. Słyszałem o paru otw. fi 8. Na jakiej wysokości i czy czasem piec nie złapie większego cugu, Wentylator będzie chodził oczywiście na 1

Nie może być chyba,bo albo są drożne albo nie, dajesz jakiś stary poskładany koc na ruszta włączasz dmuchawe, przystawiasz jakąś świeczke i widzisz, a dziury wiercić na dmuchawie to bierzesz na siebie odpowiedzialność.
Opublikowano

Ale za słowa łapiesz. Otwory są drożne. Powiedz co może być nie tak z o tworami przy dmuchawie jeśli chodzi na min. Dzisiaj pół dnia miałem rozszczelnione dzrzwiczka zasypowe i na polu trochę wiało i nic nie dymiło na kotłownię tylko ładnie wciągało powietrze.

Niech kolega powie co konkretnie zrobiłby aby pozbyć się tej smoły, bo na razie to tylko krytykujemy.

Opublikowano

Otworki można wiercić w drzwiczkach zasypowych jedynie tam gdzie jest używany miarkownik do sterowania kotłem. Jeśli ktoś ma dmuchawę nie powinien tam wiercić żadnych otworów, to może być niebezpieczne.

A skąd to kolega wie. Nikt wcześniej nie mówił że nie można wiercić. Jeśli nie otwory to co?????????????????????????????

Opublikowano

Pokombinowałbym z klapką w dmuchawie aby po wyłączeniu się wentylatora pozostawała minimalna szczelina celem dopływu powietrza , po co ingerować z wierceniem skoro powietrze wtórne będzie podane przez otwory w ścianach kotła.

A co oprócz zmiany obrotów dmuchawy wp120 jeszcze można pokombinować????

Opublikowano

Jeżeli kocioł ma fabryczne otwory powietrza nad zasypem to nie widzę sensu dublowania czegoś co już jest . Problem tkwi raczej w ustawieniu nadmuchu . Nadmuch powinien pracować cały czas a jeżeli nie da sie tego osiągnąć i wentylator jednak się wyłancza i kocioł przechodzi w przedmuchy to są jedynie dwa wyjścia ( bez ingerencji w konstrukcję kotła ) . Pierwsze to ustawić możliwie częste i trwające zaledwie kilka sekund przedmuchy a drugie to oszukać sterownik i dmuchawe , przedmuchy wyłączyć a powietrze podawać przez niedomkniętą klapkę ruchomą wentylatora przy ustawionej histerezie kotła na 4-5 C . Niedomknięta klapka ( szczelina max 5 mm ) będzie podawać taką ilość powietrza że kocioł po jakimś czasie (zależy od odbioru ciepła ) osiągnie znowu temperature załączenia nadmuchu i podgoni do zadanej . Szczeline klapki ruchomej -odcinającej wentylatora trzeba dobrac tak aby temperatura na kotle nie rosła a nad zasypem cały czas był minimalny płomień z odgazowującego paliwa .

Opublikowano

A co oprócz zmiany obrotów dmuchawy wp120 jeszcze można pokombinować????

Możesz przecież na dmuchawie przysłonę z blachy zrobić. Przecież są tam cztery wkręty co przytrzymują osłonę z drutu. Na jednym można zamocować przysłonę z podkładką dociskową. Ja kiedyś w taki sposób zrobiłem, jak jeszcze używałem dmuchawy i miałem ją bez przysłony. Później już widziałem że na tych wentylatorach producent zaczął montować przysłony. Tylko nie wiem czemu tak zajadle się trzymasz tej dmuchawy. Chyba że palisz miałem.

Opublikowano

Jeżeli kocioł ma fabryczne otwory powietrza nad zasypem to nie widzę sensu dublowania czegoś co już jest . Problem tkwi raczej w ustawieniu nadmuchu . Nadmuch powinien pracować cały czas a jeżeli nie da sie tego osiągnąć i wentylator jednak się wyłancza i kocioł przechodzi w przedmuchy to są jedynie dwa wyjścia ( bez ingerencji w konstrukcję kotła ) . Pierwsze to ustawić możliwie częste i trwające zaledwie kilka sekund przedmuchy a drugie to oszukać sterownik i dmuchawe , przedmuchy wyłączyć a powietrze podawać przez niedomkniętą klapkę ruchomą wentylatora przy ustawionej histerezie kotła na 4-5 C . Niedomknięta klapka ( szczelina max 5 mm ) będzie podawać taką ilość powietrza że kocioł po jakimś czasie (zależy od odbioru ciepła ) osiągnie znowu temperature załączenia nadmuchu i podgoni do zadanej . Szczeline klapki ruchomej -odcinającej wentylatora trzeba dobrac tak aby temperatura na kotle nie rosła a nad zasypem cały czas był minimalny płomień z odgazowującego paliwa .

Dzięki, tylko nie wiem w którym miejscu na dmuchawie miałbym regulować tą szczelinę?

Tak jak wcześniej napisałem na dmuchawie jest tylko śruba z 2 nakrętkami

Opublikowano

Możesz przecież na dmuchawie przysłonę z blachy zrobić. Przecież są tam cztery wkręty co przytrzymują osłonę z drutu. Na jednym można zamocować przysłonę z podkładką dociskową. Ja kiedyś w taki sposób zrobiłem, jak jeszcze używałem dmuchawy i miałem ją bez przysłony. Później już widziałem że na tych wentylatorach producent zaczął montować przysłony. Tylko nie wiem czemu tak zajadle się trzymasz tej dmuchawy. Chyba że palisz miałem.

Czyli wywalić dmuchawę i sterownik i zamontować miarownik ciągu???

Opublikowano

Co takiego ta przysłona na dmuchawie daje???

Opublikowano

Dzięki, tylko nie wiem w którym miejscu na dmuchawie miałbym regulować tą szczelinę?

Tak jak wcześniej napisałem na dmuchawie jest tylko śruba z 2 nakrętkami

Ta śruba to przeciwwaga klapki odcinającej dopływ powietrza
Opublikowano

Śruby na ruchomej przesłonie odcinającej pełnią rolę ciężarków i tylko tyle . Ja ograniczyłem zamykanie się tej przesłony kawałeczkiem blaszki tak wygiętej że wsunięta pod obudowe w miejscu przylegania do pieca i wygięta pod kątem zaczepia o przysłonę dmuchawy i nie pozwala jej się całkowicie zamknąć gdy dmuchawa się wyłancza . . Gdy dmuchawa pracuje klapka również się otwiera tylko ma ograniczenie przy zamknieciu . Zadna to filozofia ale więcej pisania niż roboty .

Opublikowano

Czyli wywalić dmuchawę i sterownik i zamontować miarownik ciągu???

Nie wiem co masz za sterownik, ale teraz przy MCI Boleckiego można korzystać ze sterownika z miarkownikiem Elektrycznym. Tylko teraz Twoja sprawa czy wolisz montować miarkownik mechaniczny w płaszczu wodnym, czy Boleckiego ze sterownikiem. Wtedy śmiało możesz zrobić klapkę z PW, a nawet z KPW. :) Ja już palę dobry szmat czasu jak wywaliłem dmuchawę i nie mam zamiaru do niej wrócić. Tylko pilnuj szczelności kotła (drzwiczek) do regulacji proporcji PG-PW. :)

Opublikowano

Ja też chciałem wywalić dmuchawę i zostać przy miarkowniku,ale niestety w drugiej fazie palenia jest za mało powietrza i niestety kocioł nie jest w stanie utrzymać zadanej temp(węgiel 33). Więc odgazowywanie węgla na miarkowniku,później dmuchawa. I 24h spokoju :)

Opublikowano

Śruby na ruchomej przesłonie odcinającej pełnią rolę ciężarków i tylko tyle . Ja ograniczyłem zamykanie się tej przesłony kawałeczkiem blaszki tak wygiętej że wsunięta pod obudowe w miejscu przylegania do pieca i wygięta pod kątem zaczepia o przysłonę dmuchawy i nie pozwala jej się całkowicie zamknąć gdy dmuchawa się wyłancza . . Gdy dmuchawa pracuje klapka również się otwiera tylko ma ograniczenie przy zamknieciu . Zadna to filozofia ale więcej pisania niż roboty .

Dzięki za konkretne informacje. Kolego MAC65 czy mógłbyś mi podesłać fotkę przerobionej dmuchawy a szczególnie tej blaszki pod nią. Będę niezmiernie wdzięczny

Opublikowano

Nie wiem co masz za sterownik, ale teraz przy MCI Boleckiego można korzystać ze sterownika z miarkownikiem Elektrycznym. Tylko teraz Twoja sprawa czy wolisz montować miarkownik mechaniczny w płaszczu wodnym, czy Boleckiego ze sterownikiem. Wtedy śmiało możesz zrobić klapkę z PW, a nawet z KPW. :) Ja już palę dobry szmat czasu jak wywaliłem dmuchawę i nie mam zamiaru do niej wrócić. Tylko pilnuj szczelności kotła (drzwiczek) do regulacji proporcji PG-PW. :)

Sorki za głupie zapytanie ale co oznacza PG bo z takim się jeszcze nie spotkałem. :blink:

Opublikowano

Witam ponownie. Dzisiaj po pracy pobawię się z tą dmuchawą ale mam pewne niejasności co do twojej wypowiedzi nie mogę zrozumiec zdania:

"Niedomknięta klapka ( szczelina max 5 mm ) będzie podawać taką ilość powietrza że kocioł po jakimś czasie (zależy od odbioru ciepła ) osiągnie znowu temperaturę załączenia nadmuchu i podgoni do zadanej .

Ustawiam his kotła 4-5 stopni jak proponujesz. Czyli na piecu mam 55 stopni a histereza 51 stopni. Piec jest w stanie czuwania, temp. na nim spada do zadanej histerezy do 51 i włącza się wentylator. Czy ustawienie tak długiej histerezy nie spowoduje długą pracę pieca na czuwaniu.

Jakbyś mi wyjaśnił twoją myśl

Opublikowano

Chodzi oto,że jeśli będzie "przerwa" na klapce,to powietrze będzie cały czas podawane. A histereza w sterowniku działa tak jak opisujesz. Went.dobija do zadanej,wyłącza się. Temp. spada o histerezę i znów dobija. Tylko,że podczas postoju brak powietrza do usuwania gazów. Do tego ma służyć ta szczelina,żeby kocioł sobie zasysał powietrze,ale nie na tyle dużo,żeby temp.nie wzrastała.