Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ktory Miał Ma Najwięcej Siarki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam nietypowe pytanie.Mianowićie szukam miału w klasach 19-25 który ma NAJWIĘCEJ siarki. Szukam i szukam i wszędzie mniejwiecej w tych samych granicach.Bardzo pilna sprawa.Jeśli ktoś wie to prosze o podanie z jakiej kopalni.Pozdrawiam Bartek.

Opublikowano

Witam

Można to znaleźć na stronach KWSA w zakładce oferta. Najwięcej siarki ma miał II 18MJ z Ziemowita od 1,2 do 1,4%. Podobnie miał II z Południowego Koncernu węglowego. Generalnie ilośc siarki zależy od kopalni i od gatunku miału im drobniejszy i mniej kaloryczny ma jej więcej.

A można wiedzieć do czego kolega to potrzebuje, chyba nie chce otruć sąsiada :ph34r: .

Pozdrawiam

Opublikowano

JACEK Dzięki za podpowiedz. Klient prosił mnie zebym załatwił miał o najwiekszej siarce.Szczerze mówiąc sam nie wiem dlaczego takie wytyczne...

Jak bede wiedział wiecej dlaczego chce taki to napisze po świętach.

GERIX czeski odpada. Dzięki za podpowiedz

Pozdrawiam i Wszystkiego dobrego na święta!

Opublikowano

może myśli że im więcej siarki tym większa kaloryczność węgla, w końcu siarka kojarzy się z zapałkami :)

Opublikowano

Z zapałkami to się kojarzy bajka "Dziewczynka z zapałkami" Ch Andersena. :P a nie siarka.

Może chce sprawdzić skuteczność jakiegoś wynalazku na utylizację spalin ze związkami siarki?

Nie wiem jaka musiałaby być kaloryczność samej siarki aby jej zawartość miała wpływ na kaloryczność węgla?

z resztą przytoczę wzór na spalanie węgla przyjmowany na zajęciach z techniki cieplnej:

Wartość opałowe składników palnych paliwa

wynoszą:

węgiel ? 34000 kJ/kg;

wodór ? 121500 kJ/kg;

siarka ? 10500 kJ/kg.

Wu= 34000c +121500 [H-Op/8] +10500s ?2510[ w+9/8Op] KJ/kg

Wzór ten daje wyniki przybliżone; są one najbardziej poprawne dla węgla kamiennego.Udział całkowity wodoru w paliwie zmniejszony został o

ilość wodoru, który mógł się związać z wolnym tlenem znajdującym się w paliwie i dlatego

H-Op/8

oznacza tzw. ?wodór wolny" do spalania . Z tego też powodu w ostatnim wyrazie wzoru do udziału wilgoci należy dodać ilość pary wodnej powstałej

w reakcji wiązania wolnego tlenu paliwa z wodorem.

Pozdr.

Ps Może ktoś chce się pozbyć kolejnego smoka i w bajkach znalazł stary krakowski sposób na smoka - z braku siarki napcha barana miałem wysokosiarkowym i smok zdechnie jak to w bajce było :lol: :lol: :lol:

• Zgadzam się 1
Opublikowano

hehe dobry pomysł.Spytałem klienta poco mu tyle siary to coś bełkotał o kominie,ze taki juz kiedś kupował i był ok,hmm no o kominie to rozumiem to jak mu uwali komin to ja niebede stawiał nowego komina,,, ;)