Wojtek1165 Opublikowano 7 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, Kupiłem kominek wolnostojący do biura i mam problem. Na rurze odprowadzającej dym(opary) skrapla się woda a raczej maź i poprostu śmierdzi nie wiem jak się tego pozbyć. Rura jest metalowa, łączona, nasadzana jedna na drugą i do okoła klejona. W miejscach łaczenia wycieka owa maź. Rura jest wyprowadzona pod odpowiednimi kątami także nie wiem dlaczego tak się dzieje. Został zamontowany odstojnik zbiera się tam ta maź ale i tak na rurach w pomieszczniu wycieka. Dołączam odręczny rysunek instalacji. Nie wiem czy to wina materiałów złej instalacji. Proszę o pomoc. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez Wojtek1165 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2012 A jakim drewnem palisz i czy drewno był sezonowane min. 2 - 3 lata? Do palenia nie nadaje się drewno z drzew iglastych ze względu na duże ilości żywicy i to ona prawdopodobnie wycieka z rur. Cytuj
Wojtek1165 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Autor #3 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Możliwe ,że to rzywica ale co do drewna to nie wiem musiłabym się dowiedzieć. p.s. ten piec jest mojego szefa także mogę odpowiadać z opuźnieniem. Też stawiałem na to ale czy na pewno zmiana drewna pomoże? Mamy też brykiet może nim przez jakiś czas będziemy palić i zobaczymy czy się coś zmieni. Dzięki, Cytuj
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Należy ocieplić rurę dymową - wełną mineralną, Są takie gotowe kształtki np firmy Paroc Może zmiana opału pomorze ale przy brzozie też potrafi takie coś wystąpić. Pozdr. Cytuj
Wojtek1165 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor #5 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Z tego co się dowiedziałem to drewno na opał jest dobre 3 letnie a to najprawdopodobniej wina nie ocieplenia rury tak jak pan Sambor pisze. Polecono nam aby ocieplić od kolanka w suficie do końca i nałożyć na to drugą wtedy nie będzie różnicy temperatur i para nie będzie się skraplać. Dziękuję za pomoc. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2012 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Należy komin (rurę dymową) ocieplić na całej długości, gdyż para wodna zawarta w spalinach będzie się nadal skraplać, Pozdr. Cytuj
Gość lysy1l Opublikowano 8 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Autor nie napisał nic o sposobie palenia. Podejrzewam, że przyczyną oprócz braku ocieplenia jest duszenie drewna. W przypadku w miarę ostrego palenia ze swobodnym dostępem powietrza sytuacja raczej nie powinna mieć miejsca, a przynajmniej nie na taką skalę. Palić ostrzej, częściej dokładać. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez lysy1l Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi