Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Instalacje CO mam grawitacyjnie a grzejnik grzeje drugą zimę, i niektóre rurki są w nim zimne i dzisiaj przez przypadek zauważyłem że jeśli ściśnie się lekko rurki tak jak strzałka na rysunku to powietrze idzie do góry słychać i bulgotanie i wtedy powietrze wychodzi. Podłączony tak jak na rysunku, czarna kostka to odpowietrznik. Co sugerujecie?? Czy na pion od powrotu zaznaczone na zielono dać też odpowietrznik??

c6234b5e03dbd740m.jpg

Edytowane przez lukas87
Opublikowano (edytowane)

Narysuj trochę więcej instalacji a przede wszystkim podłączenie grzejnika do pionu C O.

Edytowane przez gersik
Opublikowano (edytowane)

Wycinek instalacji w załączniku. Na wszystkich rurach są zachowane spadki.

post-45184-0-48854900-1352977478_thumb.jpg

Edytowane przez lukas87
Opublikowano

Musisz odpowietrzyć ten grzejnik. Przy odpowietrzaniu wyłączaj pompę. Jak nie da rady na tym automacie to wkręć obok odpowietrznik ręczny.

Opublikowano

CO mam bez pompy obiegowej. Dziwna sprawa dlaczego powietrze siedzi w niektórych rurkach co grzeją np od góry 3 rurki cieplutkie potem 1 zimna i znowu ciepłe i znowu zimne i jeśli te zimne lekko ścisnę po prawej stronie od razu powietrze wychodzi z danej rurki i zaczyna grzać normalnie. Wiem że pompa obiegowa by załatwiła sprawę bo przepchało by to powietrze. Jest sens dawać odpowietrznik na drugim "pionie" grzejnika??

Opublikowano

To pościskaj te rurki i niech powietrze wyjdzie i masz spokój, chyba że sytuacja się powtarza to problem.Jak wysoko masz naczynie wyrównawcze od tego grzejnika.

Opublikowano

Ten grzejnik jest najwyższym punktem wśród grzejników a naczynie mam 1m wyżej niż góra grzejnika. Naczynie ma z 60L

Opublikowano

minimalna odchyłka względem pionu- góra w prawo to tym bardziej powietrze powinno wychodzić

Opublikowano

Tak jak je wyginam w dół po prawej stronie wtedy powietrze idzie w lewo i dostaje się do "pionu" grzejnika z odpowietrznikiem

Opublikowano

Patrz wyżej tam jest zdjęcie w/w grzejnika. Co do spawów to wyginam to z głową delikatnie, da się to wygiąć ze względu na budowę grzejnika. Ten grzejnik jest jedyny w łazience i ma spore gabaryty 1800mm wysokość

Opublikowano

Wyduś z niego wszystko powietrze i wymień automat odpowietrzający nad tym grzejnikiem bo może tamtędy zasysać powietrze.

Opublikowano

Witam! Jeśli w poziomych rurkach zbiera się powietrze -to może jest on zamontowany "do góry nogami"?.Najlepiej gdyby poziome rurki były odgięte lekko do dołu.Wtedy powietrze nie zatrzymywało by się w nich,lecz szło do pionów grzejnka.Przy grawitacji nie ma możliwości zasysania powietrza.

Opublikowano

Grzejnik jak na razie grzeje :) zastanawia mnie także podłączenie grzejnika drabinkowego który mam w drugiej łazience na jednym pionie jest zasilanie i powrót a grzejnik cały grzeje, grzejnik prostej budowy typu drabinka. Czy ten grzejnik co mam mógłby pracować na takim zasilaniu na jednym pionie??

post-45184-0-81583000-1353186120_thumb.jpg