piotrek82 Opublikowano 6 Listopada 2012 #1 Opublikowano 6 Listopada 2012 Witam to moj enty post ale mam problem z.piecem konkretnie Defro Eko 19 domek ok 150 m kw 4letni tak jaki wspomnianyk kociolek.do tego sezonu grzewczego palil w miare bez problemu-w miare.po wielu problemach ktore rozwiaxywalem z wami na forum ,pojawil sie kolejny problem. NIE DOPALA WEGLA.mianowicie pali od strony wentylatora i podajnika.tu mam ladny popiol. a od strony przeciwnej. czysty wegiel.straty wegla ok 50% czyli masakra mam prosbe czy ktos z forumowiczow ma podobny kociol, moze podobny problem albo wiedze na ten temat. to prosze o pomoc
esef Opublikowano 7 Listopada 2012 #2 Opublikowano 7 Listopada 2012 ja mam taki kocioł tylko większy, palę 1wszy sezon i teżz mam nierówno na retorcie, z jednej strony wyraźnie więcej żaru. Ale nie żeby aż taki dramat... Tak więc też czekam na odpowiedź.
piotrek82 Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 7 Listopada 2012 Sciagnalem retorte i biore sie do uszczelniania.gorzej byc nie moze!
wikliraf2 Opublikowano 7 Listopada 2012 #4 Opublikowano 7 Listopada 2012 Z tego co się orientuję to kotły defro mają tylko 2 modele (mówię o mniejszych mocach) zwykłych okrągłych podajników retortowych. W moim również nie pali się równo. Widać większy nadmuch od strony podajnika. Nie jest to jednak aż taka różnica jak u Ciebie. Tylko nieznacznie mocniej dmucha. Wyczyść retortę. Postaraj ustwić kocioł tak, aby dopalał węgiel po przeciwnej stronie podajnika zwiększając przerwę w podawaniu. Przypatrz się, jak głęboko po stronie podajnika wypala się węgiel. Jak widać ślimak to jest bardzo źle. Może włożyłeś wewnętrzną koronkę do góry nogami (o ile się da ;p)i całe powietrze wydmuchuje od podajnika. Nie wiem jak Twoja retorta, ale moja jest fabrycznie uszczelniona. Pozdrawiam.
piotrek82 Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor #5 Opublikowano 8 Listopada 2012 Czesc odpowiedzialem w drugim moim poscie(tez pisales).co do korony odwrornie nie ma opcji bym zalozyl - z ciekawosci sprawdzalem
marcin Opublikowano 8 Listopada 2012 #6 Opublikowano 8 Listopada 2012 Proszę o dyskusję w jednym temacie. Nie zakładamy dwóch tematów o tym samym: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13719-defro-eko-19-problem-z-dopalaniem-wegla/ Pozdrawiam Marcin
Rekomendowane odpowiedzi