Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odswieze troche temat.... Mam sterownik Titanic 1s i dmuchawe WBS 6a AL .....Jak ustawic w ustawieniach serwisowych moce dla biegu 11 i 1 ?..... W tej chcwili mam dla biegu 1 - 8%  a dla biegu 11 - 38%... Chodzi mi o to zeby ta dmuchawa chodzila plynnie od 1 biegu do 12 a tak w tym momencie tego nie ma jak mam ustawiony 4 bieg i zmniejsze na 3 to jest minimalna roznica a jak zmniejsze na 2 bieg to juz jest duza roznica miedzy 2 i  3 biegiem....Jak to powinno byc ustawione bo juz nie mam sily...

Opublikowano (edytowane)

Również użytkuje sterownik Titanic i dmuchawę WBS 6a AL.

W instrukcji serwisowej z parametrami instalacyjnymi mam napisane i nie zmieniałem ustawień

moc biegu 1  10  (1-89%)

moc biegu 11  40  (10-55%)

u mnie działa dobrze

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Na jakim biegu ma Pan ustawiona dmuchawe przy tych parametrach?? Ja jak ustawie na 4 biegu przy tych wlasnie parametrach serwisowych 10/40 i mam przeslone otwarta na maxa to mi sie robi zuzel,koksuje mi sie groszek ...

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Również użytkuje sterownik Titanic i dmuchawę WBS 6a AL.

W instrukcji serwisowej z parametrami instalacyjnymi mam napisane i nie zmieniałem ustawień

moc biegu 1  10  (1-89%)

moc biegu 11  40  (10-55%)

u mnie działa dobrze

Napisze Pan jakie parametry ma Pan ustawione na tym sterowniku i ta przyslone na dmuchawie?

Opublikowano (edytowane)

Odpowiedziałem przez komunikator.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

lepiej podawać krótkimi cyklami 4-5s

złoże jest częściej w ruchu i lepiej napowietrzone,to jedyny skuteczny sposób na spiekający się opał+ oczywiście dobrze dobrany nadmuch

Opublikowano

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Kocioł-Termo-eco-19KW-Stąporków-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy&p=4909177&viewfull=1#post4909177

w tym poście są fotki mojego palnika- kolorki są piękne- wynik przegrzania. a kilka postów niżej komentarz co może grozić poza zmianą koloru.

warto to sobie zapamiętać. nowy kosztuje kilka złotych

Podepnę się trochę pod temat, bo wydaje mi się, że dzieje się u mnie to co u Ciebie się działo Timon, tzn. ostatnio było trochę cieplej i paliłem "czechem", spalał się całkiem dobrze ale ostatnio temperatury troszkę spadły w dół, zwłaszcza w nocy około -6 do -8 st. i postanowiłem wrócić do pieklorza 26 kj. W dzień jest cieplej więc zakręciłem grzejniki co spowodowało niewielki odbiór ciepła z pieca w efekcie czego stoi on bardzo długo w podtrzymaniu i w momencie kiedy startuje to kopczyk jest już mocno zapadnięty. Po kilku minutach dochodzi do zadanej 60 st. (kopczyk jest już wtedy prawidłowy) i po wyłączeniu się piec podbija jeszcze do 68-70 st. Moje obawy dotyczą tego nisko spadającego w podtrzymaniu kopca, czy nie uszkodzi on palnika lub ślimaka ? Piec Witkowski 19 Kw (przewymiarowany oczywiście :angry: ), sterownik Iryd Pid. Moje ustawienia na piecu:

Temp. zadana 60 *

Czas podawania 14 sek

Nadmuch 20 bieg (nie wiem czy nie za mocno)

Podtrzymanie 35 min

Temperatura wychodząca na grzejniki z zaworu 4D to 38 st. w dzień, na noc zwiększam na 43-45 st.

Opublikowano

jak robi to tylko czasami i na chwilę może nic mu nie będzie ale jak notorycznie to się przegrzeje i ukręci. do tego może w końcu przepalić rurę podajnika w drastycznym przypadku. jesli masz taką sytuację skróć przerwę podtrzymania aby wyychało częściej żar w czasie gdy kociol odpoczywa

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dzisiaj rano wyłączyłem podajnik, na zewnątrz +5, +8 a kocioł i tak więcej stał niż pracował, w domu 24* więc uznałem, że nie ma sensu żeby w takim wypadku palić. Rozpalenie trwa chwilkę i pomyślałem, że startnę piec tak o godz 19. Jak myślisz to dobry pomysł żeby tak wygaszać i rozpalać wieczorem ? Może lepiej byłoby przełączać na tryb letni w dzień ?

Co do zapadającego się kopca to rzeczywiście pomogło skrócenie podtrzymania, z 35 min. na 20 min. i już kopczyk nie zapadał się tak mocno jak wcześniej. 

Opublikowano

w irydzie masz strefy. możesz sprobować je wykorzystać i obniżać w godzinach dziennych temperaturę np i jest też chyba pogodówka więc masz narzędzia które bez wygaszania pozwolą osiągnąć oczekiwany efekt. o szczegóły uderz do instrukcji a jak nie dasz rady to do Pieklorza - on siedzi w temacie to powinien pomóc

Opublikowano (edytowane)

Tak jak wcześniej napisałem temperaturę na zaworze 4D i tak mam zmniejszoną do 38* więc nastawy czasowe nic tu według mnie nie zmienią, chodzi o to, że piec dalej będzie stał bardzo długo w podtrzymaniu czego efektem jest później bardzo nisko poniżej krawędzi palnika zapadnięty kopczyk węgla. Sterownik pokojowy i pogodowy i tak mam zamiar kupić ale to dopiero na następny sezon grzewczy. Jutro jeśli temperatury na zewnątrz będą podobne w dzień to przełączę piec na tryb letni żeby pieca nie wygaszać i zobaczymy jak to zda egzamin.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

jak żar schodzi to skróć przerwe podawania węgla w podtrzymaniu. w trybie lato tez będzie pracował pilnujac minimalnej zadanej