Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka Pytań Odnośnie Zakupu Opału Do Kotła Z Podajnikiem Tłokowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie :)

Zwracam się z prośba o poradę dotycząca zakupu opalu do pieca z podajnikiem tłokowym (dla doświadczonych palaczy pytanie to może wydawać się banalne, ale dla mnie takie nie jest :( )

Jestem początkującym palaczem i potrzebuje rad na co zwracać uwagę i czym się kierować zamawiając węgiel.

Pierwsza lekcje już dostałem, ze należny sprawdzić miał przed zakupem większej ilości, wiem tez ze należy kupować opal w lecie (żeby był bardziej suchy i lżejszy)

muszę teraz dokupić jakaś ilość "groszku" żeby mieszać go z tym feralnym miałem i jakoś nie zamarznąć w zimie :)

- Jakie powinien mieć parametry ten groszek? bo chyba musi być 31,2 (co by to nie znaczyło)

- czy kaloryczność groszku może być tez tak rozbieżna jak w przypadku miałów i innych drobnych węgli?

- czy trochę większa granulacja "groszku" niż "ekogroszku" nie będzie problemem dla podajnika (tłoka)?

- w jakiej proporcji mieszać slaby miał 19 z groszkiem żeby jakoś się to spalić dało?

jeśli należy jeszcze zwracać na coś szczególna uwagę, czego nie wymieniłem (bo nie wiem) to napiszcie mi to proszę :)

Miłego dnia życzę i czekam na Wasze wskazówki :)

Edytowane przez leszkowaty
Opublikowano

Nie mogę edytować poprzedniego posta (to napisze kolejnego ;p)

przeprowadziłem wstępny "kasting" na groszek i mam 2 propozycje

- groszek z "wesołej"

- groszek z "piasta"

który będzie lepszy do mieszania z tym słabym miałem 19 z piasta?

(nie chciał bym się wpakować na jeszcze większą minę)

Opublikowano

Jak dobry groszek kupisz to powinna wystarczyć mieszanka 2 części miału 1 groszku. Przy zakupie groszku sprawdź czy się nie koksuje tzn. czy nie robią się kalafiory koksowe i nie ma kamieni, jak granulacja trochę większa to nic się nie stanie.

Mnie ostatnio też wykiwali handlarze węgla i do 3t miału dodałem 2t groszku drugiego gatunku i pali się całkiem ładnie, tyle że popiołu trochę dużo.

Opublikowano

Dziękuje za zainteresowanie tematem :)

Na składzie doradzono mi żebym mieszał ten slaby miał z miałem 25 (czy to może być dobry pomysł?)

zaczynam przezywać pierwsze "załamanie kotłowniane" :( niedługo będę musiał znieść sobie wersalkę do kotłowni bo bieganie z 2 pietra góra-dol jest meczące :)

Opublikowano

zbytnio nie potrafię powiedzieć jaka jest zawartość pyłu :(

do niedawna myślałem ze wszystkie czarne kamienne to jest węgiel, a po odpaleniu tych "kamieni" moja wiedza została zweryfikowana :P

Opublikowano

kolego paramerty wegla jasno okreslają co mozna z tego wegla uzyskac nie da sie dobrze palic słabym weglem to jest tak samo jak bys do samochodu lał tansze paliwo o niszszej zawartosci oktan tez pojedziesz a srodki uboczne wiecej spali troche poszarpie pokaszle ale pojedzie ,ja wiem ze dobry wegiel kosztujie ale nie poto kupjie sie piec z podajnikiem zeby mieszkac w piwnicy.A ogólny koszt grzania słabym i lepszym na koniec zimy bedzie taki sam .oczywiscie wybór nalezy do ciebie ale lepiej spalic 4tony dobrego niz 6 ton dziadostwa .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może już zakupiłeś opał ale ja ze swojej strony bo chyba masz tłok polecam miał 25 z piasta obecnie go mam i jestem bardzo zadowolony a jest tańszy od groszku zresztą u mnie na tłoku najlepiej spala się miał.

Opublikowano

no właśnie zakupiłem w lecie 4t miału 19 z piasta (pierwsza lekcja za mną) teraz dokupiłem 1t miału 25 z piasta na bardziej mroźne dni (więcej nie mam gdzie składować) w przyszłym sezonie będę mądrzejszy o kolejne doświadczenie (ze nie wszystko co czarne to węgiel)

Opublikowano (edytowane)

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć,że wszystko poniżej 23 to lepiej sobie odpuścić szkoda kasy i nerwów .Następnym razem kup 25 i będziesz miał spokój.Na twoim miejscu zadałbym sobie trochę roboty i mieszał 19 z 25.Też tak robiłem jak miałem szajsowaty miał.

pzdr

Edytowane przez tiger46
Opublikowano

Ja właśnie tez takie doświadczenie nabyłem :)

miałem dokupić groszek, żeby mieszać z tym marnym miałem, ale na składzie doradzono mi żeby kupić miał 25 i mieszać na większe mrozy (i powtarzać sobie "byle do wiosny")

Opublikowano

Witam

Kol. leszkowaty Ty nie słuchaj ludzi ze składu tylko kupuj po 50 kg opału i sprawdzaj, który lepiej pali się u Ciebie w kotle. Jedynie mogę od siebie dodać, że posiadam miał z piasta ale kl 23, a w badaniu wyszedł prawie 25, spala się idealnie. Zawsze możesz reklamować miał który wcześniej kupiłeś, szanujący się skład opału przyjmie reklamacje i przeprosi. I tak już wspomniano, miału kl 19 się nie kupuje bo to czarny piach z błotem i tak właśnie bierze się jego niska cena.

Pozdrawiam

Opublikowano

już wiem ze miał 19 to "zuo", widzę to po popiele (kamienie i spieki (bo ciężko ustawić podawanie żeby nie "przegrzać pozostałości po spaleniu"))

"Byle do wiosny" :)