leszkowaty Opublikowano 19 Października 2012 #1 Opublikowano 19 Października 2012 (edytowane) Witam serdecznie :) Zwracam się z prośba o poradę dotycząca zakupu opalu do pieca z podajnikiem tłokowym (dla doświadczonych palaczy pytanie to może wydawać się banalne, ale dla mnie takie nie jest :( ) Jestem początkującym palaczem i potrzebuje rad na co zwracać uwagę i czym się kierować zamawiając węgiel. Pierwsza lekcje już dostałem, ze należny sprawdzić miał przed zakupem większej ilości, wiem tez ze należy kupować opal w lecie (żeby był bardziej suchy i lżejszy) muszę teraz dokupić jakaś ilość "groszku" żeby mieszać go z tym feralnym miałem i jakoś nie zamarznąć w zimie :) - Jakie powinien mieć parametry ten groszek? bo chyba musi być 31,2 (co by to nie znaczyło) - czy kaloryczność groszku może być tez tak rozbieżna jak w przypadku miałów i innych drobnych węgli? - czy trochę większa granulacja "groszku" niż "ekogroszku" nie będzie problemem dla podajnika (tłoka)? - w jakiej proporcji mieszać slaby miał 19 z groszkiem żeby jakoś się to spalić dało? jeśli należy jeszcze zwracać na coś szczególna uwagę, czego nie wymieniłem (bo nie wiem) to napiszcie mi to proszę :) Miłego dnia życzę i czekam na Wasze wskazówki :) Edytowane 19 Października 2012 przez leszkowaty Cytuj
leszkowaty Opublikowano 19 Października 2012 Autor #2 Opublikowano 19 Października 2012 Nie mogę edytować poprzedniego posta (to napisze kolejnego ;p) przeprowadziłem wstępny "kasting" na groszek i mam 2 propozycje - groszek z "wesołej" - groszek z "piasta" który będzie lepszy do mieszania z tym słabym miałem 19 z piasta? (nie chciał bym się wpakować na jeszcze większą minę) Cytuj
xhumungus Opublikowano 20 Października 2012 #3 Opublikowano 20 Października 2012 Jak dobry groszek kupisz to powinna wystarczyć mieszanka 2 części miału 1 groszku. Przy zakupie groszku sprawdź czy się nie koksuje tzn. czy nie robią się kalafiory koksowe i nie ma kamieni, jak granulacja trochę większa to nic się nie stanie. Mnie ostatnio też wykiwali handlarze węgla i do 3t miału dodałem 2t groszku drugiego gatunku i pali się całkiem ładnie, tyle że popiołu trochę dużo. Cytuj
leszkowaty Opublikowano 22 Października 2012 Autor #4 Opublikowano 22 Października 2012 Dziękuje za zainteresowanie tematem :) Na składzie doradzono mi żebym mieszał ten slaby miał z miałem 25 (czy to może być dobry pomysł?) zaczynam przezywać pierwsze "załamanie kotłowniane" :( niedługo będę musiał znieść sobie wersalkę do kotłowni bo bieganie z 2 pietra góra-dol jest meczące :) Cytuj
xhumungus Opublikowano 22 Października 2012 #5 Opublikowano 22 Października 2012 Jak w tym miale 19 jest dużo pyłu to mieszaj go z groszkiem 2 do 1 (sprawdzone) i nie będziesz już musiał biegać z drugiego piętra. :) Cytuj
leszkowaty Opublikowano 22 Października 2012 Autor #6 Opublikowano 22 Października 2012 zbytnio nie potrafię powiedzieć jaka jest zawartość pyłu :( do niedawna myślałem ze wszystkie czarne kamienne to jest węgiel, a po odpaleniu tych "kamieni" moja wiedza została zweryfikowana :P Cytuj
glono2 Opublikowano 25 Października 2012 #7 Opublikowano 25 Października 2012 kolego paramerty wegla jasno okreslają co mozna z tego wegla uzyskac nie da sie dobrze palic słabym weglem to jest tak samo jak bys do samochodu lał tansze paliwo o niszszej zawartosci oktan tez pojedziesz a srodki uboczne wiecej spali troche poszarpie pokaszle ale pojedzie ,ja wiem ze dobry wegiel kosztujie ale nie poto kupjie sie piec z podajnikiem zeby mieszkac w piwnicy.A ogólny koszt grzania słabym i lepszym na koniec zimy bedzie taki sam .oczywiscie wybór nalezy do ciebie ale lepiej spalic 4tony dobrego niz 6 ton dziadostwa . Cytuj
tiger46 Opublikowano 11 Listopada 2012 #8 Opublikowano 11 Listopada 2012 Może już zakupiłeś opał ale ja ze swojej strony bo chyba masz tłok polecam miał 25 z piasta obecnie go mam i jestem bardzo zadowolony a jest tańszy od groszku zresztą u mnie na tłoku najlepiej spala się miał. Cytuj
leszkowaty Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor #9 Opublikowano 12 Listopada 2012 no właśnie zakupiłem w lecie 4t miału 19 z piasta (pierwsza lekcja za mną) teraz dokupiłem 1t miału 25 z piasta na bardziej mroźne dni (więcej nie mam gdzie składować) w przyszłym sezonie będę mądrzejszy o kolejne doświadczenie (ze nie wszystko co czarne to węgiel) Cytuj
tiger46 Opublikowano 12 Listopada 2012 #10 Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć,że wszystko poniżej 23 to lepiej sobie odpuścić szkoda kasy i nerwów .Następnym razem kup 25 i będziesz miał spokój.Na twoim miejscu zadałbym sobie trochę roboty i mieszał 19 z 25.Też tak robiłem jak miałem szajsowaty miał. pzdr Edytowane 12 Listopada 2012 przez tiger46 Cytuj
leszkowaty Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor #11 Opublikowano 12 Listopada 2012 Ja właśnie tez takie doświadczenie nabyłem :) miałem dokupić groszek, żeby mieszać z tym marnym miałem, ale na składzie doradzono mi żeby kupić miał 25 i mieszać na większe mrozy (i powtarzać sobie "byle do wiosny") Cytuj
CooleR Opublikowano 12 Listopada 2012 #12 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam Kol. leszkowaty Ty nie słuchaj ludzi ze składu tylko kupuj po 50 kg opału i sprawdzaj, który lepiej pali się u Ciebie w kotle. Jedynie mogę od siebie dodać, że posiadam miał z piasta ale kl 23, a w badaniu wyszedł prawie 25, spala się idealnie. Zawsze możesz reklamować miał który wcześniej kupiłeś, szanujący się skład opału przyjmie reklamacje i przeprosi. I tak już wspomniano, miału kl 19 się nie kupuje bo to czarny piach z błotem i tak właśnie bierze się jego niska cena. Pozdrawiam Cytuj
leszkowaty Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor #13 Opublikowano 14 Listopada 2012 już wiem ze miał 19 to "zuo", widzę to po popiele (kamienie i spieki (bo ciężko ustawić podawanie żeby nie "przegrzać pozostałości po spaleniu")) "Byle do wiosny" :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.