KubaSko Opublikowano 26 Września 2012 #1 Opublikowano 26 Września 2012 Witam dziś instalator przedstawił mi następujący sposób montażu zaworu trójdrożnego. Załączam schemat. Otóż pan twierdzi że ten sposób montażu pozwala spełnić funkcje ochrony kotła przez korozją niskotemp. poprzez spowolnienie w kotle przepływu czynnika powracającego z instalacji przez co ma się lepiej nagrzewać w piecu i utrzymywać go w pracy wyższej niż temp. obiegu grzejnikowego. Spowolnienie wody wracającej do pieca ma być spowodowane zabraniem części wody przez zawór trójdrożny. Temperatura obiegu grzejnikowego sterowana poprzez zawór trójdrożny. Według mnie jest to nie prawdą. Proszę o wasze opinie na ten temat. Pan instalator mówił że milion razy przerabiał takie schematy na studiach i taki sposób montażu jest najlepszy i spełnia obydwie funkcje czyli ochrony kotła i sterowania temp. obiegu grzejnikowego. Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 26 Września 2012 #2 Opublikowano 26 Września 2012 Bzdura ten hydraulik nie wie i powinien iść na właściwe studia - chyba że Ty narysowałeś niewłaściwie Powinno być coś takiego pozdr. Cytuj
lolosko Opublikowano 26 Września 2012 #3 Opublikowano 26 Września 2012 w ten sposob coi narysoweales to zawor steruje temp instalacji,a schemat sambora to ochrona powrotu kotla.zawor 3 drogowy nie spelni obydwu funkcji hydraulik nie douczony,niech poczyta o regulacji jakosciowej i ilosciowej.pozdro Cytuj
Gość mak Opublikowano 27 Września 2012 #4 Opublikowano 27 Września 2012 Witam dziś instalator przedstawił mi następujący sposób montażu zaworu trójdrożnego. Załączam schemat. Otóż pan twierdzi że ten sposób montażu pozwala spełnić funkcje ochrony kotła przez korozją niskotemp. poprzez spowolnienie w kotle przepływu czynnika powracającego z instalacji przez co ma się lepiej nagrzewać w piecu i utrzymywać go w pracy wyższej niż temp. obiegu grzejnikowego. Spowolnienie wody wracającej do pieca ma być spowodowane zabraniem części wody przez zawór trójdrożny. Temperatura obiegu grzejnikowego sterowana poprzez zawór trójdrożny. Według mnie jest to nie prawdą. Proszę o wasze opinie na ten temat. Pan instalator mówił że milion razy przerabiał takie schematy na studiach i taki sposób montażu jest najlepszy i spełnia obydwie funkcje czyli ochrony kotła i sterowania temp. obiegu grzejnikowego. Pozdrawiam Sam schemat i kierunki przepływów jak najbardziej prawidłowe, opis działania wykonany przez p. instalatora błędny. Na tych "studiach" kol. instalator często musiał wagarować, albo kierunek nie był hydrauliczny tylko "artystyczny". Jak "artysta " to trzeba mu wybaczyć, a jak twierdzi że hydraulik to nie dopuszczaj go do kotłowni i poszukaj innego. Cytuj
KubaSko Opublikowano 28 Września 2012 Autor #5 Opublikowano 28 Września 2012 Dzięki za odpowiedź Mak. Chodziło mi właśnie o opis działania a nie o sam schemat, a dokładnie o teorię spowolnionego przepływu :) następnym razem dowiem się jakie studia skończył:) pozdrawiam Cytuj
dudus1234 Opublikowano 2 Października 2012 #6 Opublikowano 2 Października 2012 Jeśli na powrocie masz wpięte wyjście wężownicy bojlera C.W.U to i tak w sumie do kociołka wpadnie dogrzana woda . Bezpośrednio z pieca druga pompka pcha gorącą wodę przez wężownice w zasobniku C.W.U i wraca lekko schłodzona spowrotem do pieca mieszając się z wodą powracającą z grzejników. Mam rację ? Cytuj
grzeg Opublikowano 3 Października 2012 #7 Opublikowano 3 Października 2012 masz rację, tylko że pompa cwu,nie pracuje ciągle lecz tylko gdy musi dogrzac wodę w bojlerze,chociaz to pewnie kwestia ustawień,z tego co pamiętam kiedys na forum były przedstawiane pomysły jak wykorzystac obieg bojlera do podgrzania powrotu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi