Bodekk Opublikowano 25 Września 2012 #1 Opublikowano 25 Września 2012 Witam, Mam na drugiej kondygnacji strop drewniany z podwieszonym sufitem z karton - gipsu, nad nim znajduje się strych nieużytkowy, i dach z blachy bez ocieplenia. Strop wygląda nastepująco: płyta KG, 5 cm pustej przestrzeni, dalej jest 10 cm styropianu i 5 cm wełny, całość przykryte deskami, żeby można bylo chodzić. Pod stropem znajdują się 2 pokoje sypialne, w których przez cały dzien nikt nie przebywa - użytkowane tylko do spania. Dom jest budowany w latach 80-tych z ceramiki. Jak docieplić strop, żeby w sypialniach było cieplej ;) Z góry dzięki za porady - Pozdrawiam Bodek Cytuj
HP79 Opublikowano 25 Września 2012 #2 Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Styropian i wełna są podwieszone pod podłogą strychu (deskami)? Styropian jest szczelnie położony, jak jest zamocowany? Użyto jakiejś folii, a jeśli tak, to w którym miejscu? Generalnie 15 cm ocieplenia to dwa razy za mało. Edytowane 25 Września 2012 przez HP79 Cytuj
Hermogenes Opublikowano 25 Września 2012 #3 Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Najlepiej wstawić jakieś grzejniki i sprawdzić czy w tej pustce powietrznej nie błąkają się jakieś przeciagi.poz Hermogenes HP nie przesadzaj teraz ma jeśli dobrze wykonane opór na poziomie 4 lub 0,25 W/m powierzchni ,aby wszyscy tak mieli . Edytowane 25 Września 2012 przez Hermogenes Cytuj
Bodekk Opublikowano 25 Września 2012 Autor #4 Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Styropian i wełna są pomiędzy legarami, dość szczelnie położone, folii nie ma, a na to są położone deski - do chodzenia. Edytowane 25 Września 2012 przez Bodekk Cytuj
HP79 Opublikowano 25 Września 2012 #5 Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) "jeśli ma dobrze wykonane" - oto jest pytanie. " dość szczelnie położone, folii nie ma" - tu bym się czepiał. Edytowane 25 Września 2012 przez HP79 Cytuj
Bodekk Opublikowano 25 Września 2012 Autor #6 Opublikowano 25 Września 2012 Foli nie mam i położyć ją od strony płyt KG nie bardzo sobie wyobrażam, musiałbym wszystko ściągnąć, a nie jest tego mało, no i jest elegancko poupychane pomiędzy krokwie. Myślałem położyć na to 10 cm wełny i na to deski. Czy mam położyć folię ? Jaką i gdzie ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi