Skocz do zawartości
IGNOROWANY

przewymiarowanie kotła Defro Komfort Eko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam kocioł Defro Komfort Eko 25 KW

Dom jest nowy, zbudowany z Porothermu Wienerbergera 30 cm plus 12 cm styropian,dach ocieplony wełną 20 cm, dachówka ceramiczna, podłogi parter 10 cm styropiany, poddasze 5 cm styropianu.

Kubatura domu: 668 m3

Powierzchnia: 179 m2 plus 10 m2 strych plus 30 m2 garaż (ogrzewanie na strychu i w garażu włączane przy temperaturze poniżej 0)

grzejniki Purmo, plus ogrzewanie podłogowe na powierzchni 45 m2

czy moc mojego pieca nie jest zbyt duża ?? jeśli tak to z czym to się wiąże (krótsza żywotność pieca itp. ??)

czy konieczne jest zamontowanie zaworu mieszającego ?? czy wystarcza zawory termostatyczne ??

dzięki

Opublikowano

Moc wydaje się nieco zbyt duża, ale - zawsze warto mieć trochę w zapasie (chociażby na ew. bojler). Prawie na pewno lekkie przewymiarowanie pieca nie zaszkodzi.

Zamontowanie zaworu 4d wg mnie zawsze ma sens (aczkolwiek nie jest konieczne - chyba, że wymaga tego gwarancja pieca). Nim ustalisz sobie temperaturę na grzejnikach niższą niż ta na piecu (co jest przydatne np. w obecnym okresie, gdy praktycznie 35-40 stopni na grzejnikach wystarcza, a dla pieca nie jest zbyt fajną temperaturą pracy). Zawory termostatyczne tylko przymkną ci grzejniki w już nagrzanych pomieszczeniach. Fakt, że nawet teraz cieplejsze grzejniki szybciej nagrzeją pomieszczenie, ale nie jest to komfortowe.

Podsumowując polecam zainstalować i zawór 4d i zawory termostatyczne.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź,

czyli niestety piec jest jednak przewymiarowany, zatem nie będzie pracował ekonomicznie (nadmierne zuzycie paliwa) - dobrze myślę ?/

czy majac juz całą instalację zrobioną mogę teraz dołozyc zawór 4d i mieszacz ?? czy dopiero przy wymianie pieca ?

Opublikowano

Technicznie Ci nie odpowiem - mając na myśli przewymiarowany myślałem o kilku kW - być może nawet piec o mocy o stopień niższej także nie wchodzi w grę bo byłby za mały. Generalnie nie przejmowałbym się tym - z pewnością nie wpłynie to na ekonomikę jego użytkowania. Poza tym piec i tak rzadko pracuje przy mocy nominalnej bo przecież generalnie jest obliczony tak, aby dał radę np. przy -20 stopniach - przy -10 jest już za duży.