Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Starej Instalacji. Kto Doświadczony I Łaskaw Proszę O Opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukam porady czy jest sens wprowadzać zmiany w mojej instalacji c.o. Mam kilka pomysłów, które wg mnie powinny rozwiązać parę spraw. Jeśli jest na forum doświadczony instalator to będę bardzo wdzięczny za opinię i porady.

Moja instalacja ma ok. 25 lat. Piec sas nwg 23KW kilkuletni, rury stalowe, miejscami miedziane, kaloryfery żeliwne.

1. W piwnicach mam rury na wyjściu o średnicy ok. 10cm, dodatkowo w jednym miejscu rura jest jeszcze grubsza i do tego żebrowana. Z piwnicy na codzień nie korzystam. Rury te zaznaczyłem na czerwowno. Zamiast nich chciałem wstawić miedziane o mniejszej średnicy. Liczę, że w związku z tym kaloryfery będą szybciej ciepłe, co by się przydało w okresach przejściowego palenia.

2. Część zasilania pionów idzie do zbiornika wyrównawczego, chiałbym wyeliminować niektóre z nich, zaznaczyłem je na czerwono, zamiast tego zainstalować automatyczne odpowietrzniki.

3. Chciałbym zainstalować zawór 4drożny. Zauważyłem, że w mojej instalacji nalepiej palić możliwie cały czas, przy takim paleniu żeby w domu było ciepło temperatura na wyjściu wychodzi mi od 35-60 stopni w zależności od pogody. Piec źle reaguje na temperatury poniżej 55 stopni oraz przy takiej temperaturze nie grzeje mi wody użytkowej. Paliłbym na ponad 60 na piecu, a bojler wpiąłbym w jeden obieg z piecem.

Taka przeróbka pewnie kosztowałaby parę złotych. Pytanie, jeśli wogóle jest sensowna czy ma sens ekonomiczny.

Pozdrawiam i czekam na porady :)post-9051-0-97665400-1347009492_thumb.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ciężko kolego coś odczytać:D Po prostu narysuj tak jak chciałbyś aby było, a my to ocenimy. co znaczy że piec Ci źle reaguje? nie grzeje bojlera? wyjaśnij to bo nic nie rozumiem pompka od co zabiera wode bojlerowi który jest na grawitacji?

Opublikowano

Witam

Więc jeszcz raz edytuje posta. A dołączam rysunej aktualnej instalacji i drugi po przeróbkach i ponawiam pytania. Odpowiadając na pytanie to nie grzeje wystarczająco bojlera przy paleniu na niskie temperatury, a piec się smoli i poci.

1. W piwnicach mam rury na wyjściu o średnicy ok. 10cm, dodatkowo w jednym miejscu rura jest jeszcze grubsza i do tego żebrowana. Z piwnicy na codzień nie korzystam. Rury te zaznaczyłem na czerwowno. Zamiast nich chciałem wstawić miedziane o mniejszej średnicy. Liczę, że w związku z tym kaloryfery będą szybciej ciepłe, co by się przydało w okresach przejściowego palenia.

2. Część zasilania pionów idzie do zbiornika wyrównawczego, chiałbym wyeliminować niektóre z nich, zamiast tego zainstalować automatyczne odpowietrzniki.

3. Chciałbym zainstalować zawór 4drożny. Zauważyłem, że w mojej instalacji nalepiej palić możliwie cały czas, przy takim paleniu żeby w domu było ciepło temperatura na wyjściu wychodzi mi od 35-60 stopni w zależności od pogody. Piec źle reaguje na temperatury poniżej 55 stopni oraz przy takiej temperaturze nie grzeje mi wody użytkowej. Paliłbym na ponad 60 na piecu, a bojler wpiąłbym w jeden obieg z piecem.

Taka przeróbka pewnie kosztowałaby parę złotych. Pytanie, jeśli wogóle jest sensowna czy ma sens ekonomiczny.

post-9051-0-68448900-1347209609_thumb.jpgpost-9051-0-47873400-1347209619_thumb.jpg

Opublikowano

Po pierwsze : naczynko niezgodnie z przepisami. Powinno być połączone rurą minimum 1 cal i od pieca do naczynka zadnej armatury typu zawory pompy itp.

Bojler przed zaworem 4d i dodatkowo bym mu dał pompkę

CO do odpowietrzników to dlaczego tak? nie wolisz dać w grzejniki? jak dasz tak to grzejniki i tak mogą się zapowietrzać