zbigmaz1 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #51 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Trzeba pamiętać że przy każdej zmianie paliwa wymagana jest korekta nastaw sterownika. Czas podawania, przerwa, przedmuchy itp. Które palacz musi empirycznie określić. Pozdr. Przy tym sterowniku co mam ja mogę tylko zmienić nieznacznie nadmuch, resztę robi sam sterownik.
karoka65 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #52 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Czym rózni sie palnik ekoenergia od bruli, bo chyba za bruli sie dopłaca, to pod jakim względem jest on lepszy? Beatka, Ekoenergia to palnik a Bruli to regulator ( sterownik ) kotła :)
karoka65 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #53 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Trzeba pamiętać że przy każdej zmianie paliwa wymagana jest korekta nastaw sterownika. Czas podawania, przerwa, przedmuchy itp. Które palacz musi empirycznie określić. Pozdr. W sterowniki Bruli w ustawieniu spalnia grupowego określasz tylko minimalną i max moc kotła dobierając tylko nadmuch do tych wdóch mocy. W eCoalu w trybie "retortowy eCoal" tak jak zbigmaz napisał masz możliwość tylko delikatnej korekcji nadmuchu, nic więcej. Przerwy między podawaniem i siłę nadmuchu dobiera sam sterownik.
wuwok Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #54 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 po prostu powiedzcie który piec mało spali :D obiecajcie to kobiecie :D [a serio nikt tego nie może powiedzieć]
karoka65 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #55 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Żasen człowiek o zdrowych zmysłach i chcąc byż wiarygodbym nie podejmie się takiej deklaracji. Za dużo w tym zależnośći.
zbigmaz1 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #56 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 po prostu powiedzcie który piec mało spali :D obiecajcie to kobiecie :D [a serio nikt tego nie może powiedzieć] Mylisz się, można dopowiedzieć. Jeżeli będzie dobrze dobrany na miarę kocioł,dobrze docieplony budynek, dobrze zrobiona instalacja, dobrze ustawione i dobrane parametry spalania na kotle i w miarę umiarkowane przyzwyczajenia domowników to obojętnie na jakim kotle byś nie palił będzie on spalał mało.
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #57 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Czyli ile? Może się czepiam ale proszę konkrety. 10kg/24h, 25kg/24h Proste pytanie ile to jest mało.
zbigmaz1 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #58 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Dla jednych 10 dla innych 25 :)
wuwok Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #59 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Mylisz się, można dopowiedzieć. Jeżeli będzie dobrze dobrany na miarę kocioł,dobrze docieplony budynek, dobrze zrobiona instalacja, dobrze ustawione i dobrane parametry spalania na kotle i w miarę umiarkowane przyzwyczajenia domowników to obojętnie na jakim kotle byś nie palił będzie on spalał mało. mało?? znaczy się ile???[jaka to jednostka miary?? tony?kilogramy?] powiedz ile ja spale u siebie? temperatura około 21-22 stopnie [domek wiesz jaki mam :) ]
Beatka100 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor #60 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 a jaka jest róznica między palnikiem Brucera - Ekonergia a retortą obrotową - jakie wady i zalety w skrócie?
zbigmaz1 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #61 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 a jaka jest róznica między palnikiem Brucera - Ekonergia a retortą obrotową - jakie wady i zalety w skrócie? To już nie ja, może karoka coś napisze?
wuwok Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #62 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 To już nie ja, może karoka coś napisze? ile to spale?? :D
zbigmaz1 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #63 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 ile to spale?? :D Dostałeś odpowiedź od kolegi Żasen człowiek o zdrowych zmysłach i chcąc byż wiarygodbym nie podejmie się takiej deklaracji. Za dużo w tym zależnośći.
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #64 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 To kolego @zbigmaz1 nie pisz takich deklaracji jak w swoim poście #56 na poprzedniej stronie bo trąca to mocno reklamą a o to raczej nie chodzi.
wuwok Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #65 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Mylisz się, można dopowiedzieć. Jeżeli będzie dobrze dobrany na miarę kocioł,dobrze docieplony budynek, dobrze zrobiona instalacja, dobrze ustawione i dobrane parametry spalania na kotle i w miarę umiarkowane przyzwyczajenia domowników to obojętnie na jakim kotle byś nie palił będzie on spalał mało. i z tamta wypowiedzią się zgadzam w 100% .Mi chodzi o ten cytat :) .w tonach najlepiej :D
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #66 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 i z tamta wypowiedzią się zgadzam w 100% .Mi chodzi o ten cytat :) .w tonach najlepiej :D A jeszcze lepiej zestawienie dla różnych rodzajów paliwa węglowego i pelletu - taka mała tabelka :P
zbigmaz1 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #67 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 To kolego @zbigmaz1 nie pisz takich deklaracji jak w swoim poście #56 na poprzedniej stronie bo trąca to mocno reklamą a o to raczej nie chodzi. Czego reklamą? Co ja tam reklamowałem? Czy napisałem nieprawdę? Każdy kocioł i nie ważne którego producenta jeżeli będzie miał spełnione te warunki będzie mało palił. A takie pytania o ilość czy to ma być 10kg/24h czy 25/24h to wydają mi się dziecinne. Nikt nie jest w stanie określić tej ilości chyba że będzie to laboratorium gdzie spełni się to wszystko idealnie to może z jakąś małą tolerancją błędu można to wyliczyć. Jeżeli będziecie jeszcze pytać o tą tolerancję to z góry uprzedzam że nie znam jej wartości :) PS Na dzisiaj dość :)
Beatka100 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor #68 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Ekonergia to palnik retortowy II generacji - retorta obrotowa, tak? Ale czy palniki rynnowe nie śa lepse, bo czytałam opinie, że bardziej polecają palniki rynnowe, uważają że retortowe to przeżytek. Jeżeli ktoś chce mieć mozliwośc palenia zarówno ekogroszkiem, miałem i innymi paliwami to chyba rynnowe sa lepsze. Czytałam , że te paliniki brucera, ekoenergiasa bardziej narażone na zsuwanie zawleczki. Wypowiedzcie się, kto jest za palnikiem rynnowym a kto za Brucera-Ekoenergia i dlaczego? I jakie kotły z tymi palinikami polecacie?
janklos12 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #69 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 a ja ci proponuje poczytać na spokojnie poradnik timona http://forum.info-og...-na-ekogroszek/ mnie on wiele wyjaśnił.
TIMON120777 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #70 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Ekonergia to palnik retortowy II generacji - retorta obrotowa, tak? Ale czy palniki rynnowe nie śa lepse, bo czytałam opinie, że bardziej polecają palniki rynnowe, uważają że retortowe to przeżytek. Jeżeli ktoś chce mieć mozliwośc palenia zarówno ekogroszkiem, miałem i innymi paliwami to chyba rynnowe sa lepsze. Czytałam , że te paliniki brucera, ekoenergiasa bardziej narażone na zsuwanie zawleczki. Wypowiedzcie się, kto jest za palnikiem rynnowym a kto za Brucera-Ekoenergia i dlaczego? I jakie kotły z tymi palinikami polecacie? wytłuszczone najpierw- to dwa różne palniki są ekoenergia to palnik żeliwny (cały zarówno korona, palenisko, rura podająca jak i ślimak) palniki obrotowe maja inna konstrukcję sa okrągłe jak "zwykłe fajki" ale mają różnego rodzaju koronki obrotowe zewnętrzne lub wewnętrzne. rynna - czyjest lepsza?????- nie wiem nigdy nie miałem do czynienia ale sporo czytałem trzeba pytać tych co mają. jest na tym forum watek oddzielny o tych palnikach doczytać wyciągnąć wnioski oznaczyć plusy i minusy a potem wybrać co chcesz zrywanie zawleczki to jak przepalona żarówka w aucie czasem wystarczy obrócic ślimak kluczem by przepchnąć blokujący element i założyć nową za mniej niz złotówkę samemu. czasem trzeba wyciągnąć ślimak bo coś zablokuje się na amen. ale i w rynnie i w tłoku tez może coś się zablokować reguły nie ma ja przez 4 sezony palenia miałem 2 zerwane zawleczki- winny opał - kamienie kupowałem razem z węglem jak będziesz palić byle czym to żaden sposób podawania nie będzie do końca bezawaryjny a jak będziesz dbac to nie będziesz wiedzieć nawet gdzie ta zawleczka jest. co do kotłów poczytaj mój wywołany poradnik- zwłaszcza części o sposobie czyszczenia i sterowania. reszta czyli załadunek opału i wyrzucanie popiołu są takie same wszędzie dodam od siebie że łatwiej czyścić kocioł z półkami poziomymi chociaż częściej trzeba. ja bym szukał takiego co ma kanały poziome, palnik ekoenergii lub ewmara(dobrane odpowiednio do mocy kotła- nie jak u mnie niestety 40KW potwór w 19KW kociołku) ewentualnie z palnikiem obrotowym AZP. sterowanie cobra lub pochodne oraz Bruli, a jak potrafisz sterowac procesem spalania to sterowniki techa sa proste i intuicyjne przynajmniej dla mnie. ale najważniejsze MOC ODPOWIEDNIA DO POTRZEB BUDYNKU
Beatka100 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor #71 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 czyli ekoenergia to palnik retortowy II generacji czyli ulepszony retortowy, tak? bo jak czytałam to ludzie pisali, ze retortowy to przeżytek i raczej sprawdza się w budynkach o dużej powierzchni
TIMON120777 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #72 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 nie tyle ulepszony co innej konstrykcji w zwykłej okrągłej retorcie stalowej jest prosty ślimak, doprowadzenie powietrza z dołu i okragłe palenisko w tych jest żeliwo, prostokatne palenisko i doprowadzenie wiatru z boku. czy jest on ulepszony??? jest na pewno do szerszej gamy paliw niż tylko dobry jakościowo ekogroszek ale jak każdy ma swoje wady i zalety. sam palnik to nie wszystko ważny jest też odpowiedni wymiennik czyli sam kociol i sterowanie. dopiero o całości można mówić czy nadaje się do małego dużego starego czy nowego i jakiej powierzchni.
karoka65 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #73 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 czyli ekoenergia to palnik retortowy II generacji czyli ulepszony retortowy, tak? bo jak czytałam to ludzie pisali, ze retortowy to przeżytek i raczej sprawdza się w budynkach o dużej powierzchni Jest tu dużo ludzi, różnych profesji, różne rzeczy napisać można. Ja nie zamieniłbym swojego palnika na rynnę a tym bardziej na tłoka. To jest moje zdanie, kto inny może mieć inne :)
Beatka100 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor #74 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 na samym początku postu pisałeś o czterech kotach, który z tych czterech byś mi polecił? A słyszałeś coś o kotłach HEF i Heitztechnik i Heitz, co o nich sądzisz?
karoka65 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #75 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Beatka, używałem kotła pleszewskiego, tego z półki za 5tyś na alledrogo, normalna pleszewska kondtrukcja z pułkami poziomymi i na zwykłej fajce Pancerpola. Nie napiszę złego słowa o tym palniku jednak jest się skazanym od początku na wydokojakościowe eko groszki tzn. o niskiej liczbie RI ( spiekalności ) Jestem w te dobrej sytuacji że nie mam problemu właśnie z takim paliwem i dlatego jakoś to było :) Sprzedałem tego pleszewiaka w trakcie zeszłej zimy i wstawiłem inny kociołek. Link masz w stopce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.