Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temperatura punktu rosy czyli temperatura w której zaczyna wykraplać sie woda. Obniżenie punktu rosy oznacza, że w niższej temperaturze wystąpi kondensacja.

Z kalkulatora wynika że jeżeli temperatura spalin będzie w pobliżu punktu rosy i ją obniżymy o 10 % dodając powietrz z kotłowni (jego wilgotnośc nie ma tu dużego znaczenia ) to punkt rosy zostanie przekroczony.

W praktyce to może być różnie, w moim kotle zasypowym nigdy nie miałem kondensacjią w kominie a dziury w czopuchu były spore (dostawiony był do rogu piwnicy i trudno je było zauważyć) w obecnym z podajnikiem który jest szczelny jest problem z kondensacją, zużycie opału podobne więc sprawności zbliżone.

Opublikowano
  W dniu 18.08.2012 o 14:33, Vlad24 napisał(a):

,,,, zobacz na pierwszym wykresie jak rozjechała się temperatura rosy z temperaturą powietrza w momencie gdy spadła wilgotność http://www.wundergro...p?ID=IMAZOWIE18 ,,,,

Vlad24 gdybyś był uprzejmy i porównał dane z wykresu pierwszego z danymi wykresu trzeciego, to zaręczam, że z pewnością dojdziesz do prawidłowego wniosku.

Opublikowano

czy zaręczać, to jednoznaczne z "dam sobie rękę uciąć"?

gdyby tak było stracił byś Andrzej rękę :P

bo ja ni w ząb nie widzę związku miedzy siłą i porywami wiatru a punktem rosy.

widzę natomiast miedzy wilgotnością, a puntem rosy. O 15-16 wilgotność była ok 50% i punkt rosy o 10C niższy od aktualnej temp powietrza, teraz wilgotność wzrosłą do 75% i punkt rosy tylko 0 4,5 C niższy niż temp powietrza.

Jak byś mógł napisz, czego ja tam nie widzę, lub nie rozumiem

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 18.08.2012 o 21:37, Vlad24 napisał(a):

,,,, Jak byś mógł napisz, czego ja tam nie widzę, lub nie rozumiem

Nie napiszę, czego Ty tam nie widzisz, ale napiszę co ja tam dojrzałem i źle zinterpretowałem.

Otóż pospiesznie spojrzałem na wykresy i skojarzyłem wzrost szybkości wiatru z obniżeniem temperatury punktu rosy.

W kominie akurat jest odwrotnie. Jak spaliny są w ruchu i przyspieszają to wartość punktu rosy się podnosi.

To bardzo ciekawe, dlaczego na tych wykresach wraz ze wzrostem prędkości wiatru, spada temperatura punktu rosy?

Edytowane przez Andrzej_M_