jendrej83 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor #26 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Chlopaki alez sie rozpisaliscie.....polowy rzeczy nie rozumie,chce tylko wiedziec czy to w 100% pomoze mi? Cytuj
Vlad24 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #27 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 w 100% nie bo twoje problemy to nie są tylko problemy z ciągiem masz za duży kocioł, za duży komin i kto wie co jeszcze :P Cytuj
jendrej83 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor #28 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 za duzy kociol? mam do ogrzania okolo 170m2 budynek nie ocieplony Cytuj
Vlad24 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #29 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 a spalasz w nim przy 0C 60 kg, a przy - 20C 120 kg węgla? jak nie, to znaczy, że jest za duży :P Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #30 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Temperatura punktu rosy czyli temperatura w której zaczyna wykraplać sie woda. Obniżenie punktu rosy oznacza, że w niższej temperaturze wystąpi kondensacja. Z kalkulatora wynika że jeżeli temperatura spalin będzie w pobliżu punktu rosy i ją obniżymy o 10 % dodając powietrz z kotłowni (jego wilgotnośc nie ma tu dużego znaczenia ) to punkt rosy zostanie przekroczony. W praktyce to może być różnie, w moim kotle zasypowym nigdy nie miałem kondensacjią w kominie a dziury w czopuchu były spore (dostawiony był do rogu piwnicy i trudno je było zauważyć) w obecnym z podajnikiem który jest szczelny jest problem z kondensacją, zużycie opału podobne więc sprawności zbliżone. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #31 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 W dniu 18.08.2012 o 14:33, Vlad24 napisał(a): ,,,, zobacz na pierwszym wykresie jak rozjechała się temperatura rosy z temperaturą powietrza w momencie gdy spadła wilgotność http://www.wundergro...p?ID=IMAZOWIE18 ,,,, Vlad24 gdybyś był uprzejmy i porównał dane z wykresu pierwszego z danymi wykresu trzeciego, to zaręczam, że z pewnością dojdziesz do prawidłowego wniosku. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #32 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 czy zaręczać, to jednoznaczne z "dam sobie rękę uciąć"? gdyby tak było stracił byś Andrzej rękę :P bo ja ni w ząb nie widzę związku miedzy siłą i porywami wiatru a punktem rosy. widzę natomiast miedzy wilgotnością, a puntem rosy. O 15-16 wilgotność była ok 50% i punkt rosy o 10C niższy od aktualnej temp powietrza, teraz wilgotność wzrosłą do 75% i punkt rosy tylko 0 4,5 C niższy niż temp powietrza. Jak byś mógł napisz, czego ja tam nie widzę, lub nie rozumiem Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #33 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) W dniu 18.08.2012 o 21:37, Vlad24 napisał(a): ,,,, Jak byś mógł napisz, czego ja tam nie widzę, lub nie rozumiem Nie napiszę, czego Ty tam nie widzisz, ale napiszę co ja tam dojrzałem i źle zinterpretowałem. Otóż pospiesznie spojrzałem na wykresy i skojarzyłem wzrost szybkości wiatru z obniżeniem temperatury punktu rosy. W kominie akurat jest odwrotnie. Jak spaliny są w ruchu i przyspieszają to wartość punktu rosy się podnosi. To bardzo ciekawe, dlaczego na tych wykresach wraz ze wzrostem prędkości wiatru, spada temperatura punktu rosy? Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez Andrzej_M_ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi