Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie instalacji CO i CWU

Domek 80 m2 , nieocieplony jeszcze , dodatkowo zamontowane solary , zbiornik wody 300l

Piec do zakupu SKAM-P Premium 12kW

Podłogówka na parterze jakieś 50 m2 z czego podział na kilka stref : łazienka , kuchnia z jadalnią i salon , wiatrołap plus grzejnik drabinkowy łazienka

Piętro: sypialnia 10m2, ścienne ogrzewanie 10m2 , grzejnik drabinkowy garderoba 6m2 , pokój 12m2 grzejnik

I teraz chciałbym zastosować kilka rozwiązań , ogrzewani osobnymi strefami łazienka , sypialnia, wiatrołap itp. (stosuje się do tego siłowniki czy jakoś tak )

Pytanie się rodzi jakie by należało zastosować rozwiązania do tego typu ogrzewania centralnego : ile rozdzielaczy , pomp , mieszaczy ( chociaż czytałem gdzieś że ten kociołek nie potrzebuje mieszacza i moze pracować z temp. powrotu 43 C )

Proszę o opnię , pomysły i doświadczenia co byście dodali czego nie robili

Dzieki i Pozdrawiam

post-41069-0-08034800-1334604239_thumb.jpg

Opublikowano

Podgrzewacz 300l i kocioł 12kW? Jakoś marnie widzę podgrzew ciepłej wody w zimie.

Jak ogrzewanie płaszczyznowe to od układów mieszających nie uciekniesz. Podział na strefy oczywiście możliwy (odwiedź strony producentów systemów a znajdziesz potrzebne informacje i schematy). Co do ochrony kotła przed niską temperaturą powrotu to przeczytaj instrukcję kotła, to może być wymóg producenta ale wcale nie musi

Opublikowano

Hmmm... doradzano mi kocioł jescze mniejszej mocy , wcześniej myslałem o sas eco 17 kW jednak stanowczo mi odradzano

piec skamp premium 12 podobno ma zakres do 15kW więc możliwe że obskoczy

prosiłbym o linki do producentów , nie wiem czy znajdę odpowiednich :)

Opublikowano

Problem to nie moc kotła ale pojemność zasobnika. Kocioł 12-15 kW może w zupełności wystarczyć na ogrzanie twojego domu ale ma zbyt małą moc na 300l zasobnik cwu (podłaczysz pod górną wężownicę to i tak będzie ok 200l do zagrzania. Musisz zastosować mniejszy podgrzewacz np 100-120l, a jeżeli chcesz mieć solary to rozważ zastosowanie dwóch ( trochę to kłopotliwe ale możliwe do realizacji).

Opublikowano

Witam

Tutaj rozchodzi się o okres zimowy,-15- 25C mrozu i chcesz się kąpać, oczywiście masz solary, które w zimie grzeją na poziomie 1-3% mocy nominalnej.

W lecie to 3 płyty same nagrzeją zbiornik 300l.

Pozdrawiam

Opublikowano

Widzi Pan z tego co się dowiadywałem solary grzeją nawet jak są mrozy , potrzebują promieni słonecznych a nie temp. otoczenia , w zimie przy -15 stopniach , przy słonecznej pogodzie kolega uzyskał 45 stopni na zbiorniku , więc nawet jakby dogrzały do 20 stopni to chyba kocioł da rade nagrzać temp odpowiednią np. 60 c

czy się mylę ??

Opublikowano

Witam,

Opowieściami kolegów, co oni tam nie uzyskali to się nie ma co sugerować [a tu narażać się na śmiech].

Tak jak pisze sambor - nic te solary zimą nie dadzą.

Jeśli miałbyś na nie liczyć w tym okresie, to wyobraź sobie tydzień pogody bez słońca z temp. -15 (zawsze się to zdarzy). To wtedy jak miałbyś to ogrzewać - świeczkami?

Inna sprawa jest taka, że na tę ewentualność to w zbiorniku ma być grzałka (2 kW wystarczy).

A jeszcze inna sprawa jest taka, że nie widzę przeciwwskazań w układzie jaki masz zamiar zamontować = 12kW kocioł oraz zbiornik 300l na dom 80m2.

Nie będzie żadnego problemu z dogrzaniem wody nawet gdyby kocioł był zapięty do dolnej wężownicy - to nie ma znaczenia.

Oczywiście trzeba w nim umieć palić z odpowiednio wysoką sprawnością, czyli tak, żeby dym kominem nie wylatywał, to chyba jedyne zastrzeżenie.

Pozdrawiam.