Pawlogen Opublikowano 16 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Witam Mam pytanie odnośnie instalacji CO i CWU Domek 80 m2 , nieocieplony jeszcze , dodatkowo zamontowane solary , zbiornik wody 300l Piec do zakupu SKAM-P Premium 12kW Podłogówka na parterze jakieś 50 m2 z czego podział na kilka stref : łazienka , kuchnia z jadalnią i salon , wiatrołap plus grzejnik drabinkowy łazienka Piętro: sypialnia 10m2, ścienne ogrzewanie 10m2 , grzejnik drabinkowy garderoba 6m2 , pokój 12m2 grzejnik I teraz chciałbym zastosować kilka rozwiązań , ogrzewani osobnymi strefami łazienka , sypialnia, wiatrołap itp. (stosuje się do tego siłowniki czy jakoś tak ) Pytanie się rodzi jakie by należało zastosować rozwiązania do tego typu ogrzewania centralnego : ile rozdzielaczy , pomp , mieszaczy ( chociaż czytałem gdzieś że ten kociołek nie potrzebuje mieszacza i moze pracować z temp. powrotu 43 C ) Proszę o opnię , pomysły i doświadczenia co byście dodali czego nie robili Dzieki i Pozdrawiam Cytuj
Gość mak Opublikowano 17 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Podgrzewacz 300l i kocioł 12kW? Jakoś marnie widzę podgrzew ciepłej wody w zimie. Jak ogrzewanie płaszczyznowe to od układów mieszających nie uciekniesz. Podział na strefy oczywiście możliwy (odwiedź strony producentów systemów a znajdziesz potrzebne informacje i schematy). Co do ochrony kotła przed niską temperaturą powrotu to przeczytaj instrukcję kotła, to może być wymóg producenta ale wcale nie musi Cytuj
Pawlogen Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Hmmm... doradzano mi kocioł jescze mniejszej mocy , wcześniej myslałem o sas eco 17 kW jednak stanowczo mi odradzano piec skamp premium 12 podobno ma zakres do 15kW więc możliwe że obskoczy prosiłbym o linki do producentów , nie wiem czy znajdę odpowiednich :) Cytuj
Gość mak Opublikowano 18 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Problem to nie moc kotła ale pojemność zasobnika. Kocioł 12-15 kW może w zupełności wystarczyć na ogrzanie twojego domu ale ma zbyt małą moc na 300l zasobnik cwu (podłaczysz pod górną wężownicę to i tak będzie ok 200l do zagrzania. Musisz zastosować mniejszy podgrzewacz np 100-120l, a jeżeli chcesz mieć solary to rozważ zastosowanie dwóch ( trochę to kłopotliwe ale możliwe do realizacji). Cytuj
Pawlogen Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Jednak właśnie solary będą dogrzewały wodę , więc nie rozumiem jak to możliwe że zbiornik jest za duży , skoro będzie grzany z trzech paneli i kotła Cytuj
sambor Opublikowano 18 Kwietnia 2012 #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam Tutaj rozchodzi się o okres zimowy,-15- 25C mrozu i chcesz się kąpać, oczywiście masz solary, które w zimie grzeją na poziomie 1-3% mocy nominalnej. W lecie to 3 płyty same nagrzeją zbiornik 300l. Pozdrawiam Cytuj
Pawlogen Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Widzi Pan z tego co się dowiadywałem solary grzeją nawet jak są mrozy , potrzebują promieni słonecznych a nie temp. otoczenia , w zimie przy -15 stopniach , przy słonecznej pogodzie kolega uzyskał 45 stopni na zbiorniku , więc nawet jakby dogrzały do 20 stopni to chyba kocioł da rade nagrzać temp odpowiednią np. 60 c czy się mylę ?? Cytuj
vernal Opublikowano 18 Kwietnia 2012 #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam, Opowieściami kolegów, co oni tam nie uzyskali to się nie ma co sugerować [a tu narażać się na śmiech]. Tak jak pisze sambor - nic te solary zimą nie dadzą. Jeśli miałbyś na nie liczyć w tym okresie, to wyobraź sobie tydzień pogody bez słońca z temp. -15 (zawsze się to zdarzy). To wtedy jak miałbyś to ogrzewać - świeczkami? Inna sprawa jest taka, że na tę ewentualność to w zbiorniku ma być grzałka (2 kW wystarczy). A jeszcze inna sprawa jest taka, że nie widzę przeciwwskazań w układzie jaki masz zamiar zamontować = 12kW kocioł oraz zbiornik 300l na dom 80m2. Nie będzie żadnego problemu z dogrzaniem wody nawet gdyby kocioł był zapięty do dolnej wężownicy - to nie ma znaczenia. Oczywiście trzeba w nim umieć palić z odpowiednio wysoką sprawnością, czyli tak, żeby dym kominem nie wylatywał, to chyba jedyne zastrzeżenie. Pozdrawiam. Cytuj
Pawlogen Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor #9 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Usłyszałem podobną odpowiedź od innych ludzi siedzących w tym temacie , więc zostaje 12 kW Dziękuje i Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi