Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Palić W Tłokowcu Na Cwu Czy Włączyć Bojler Na Prąd?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ponieważ zrobiło się ciepło i praktycznie nie otwieram już kaloryferów, dlatego zastanawiam się czy jest jeszcze sen palić w moim piecu tłokowym czy wyłączyć go i załączyć bojler na prąd. caly sezon paliłem miałem. moje ustawienia wzorowały się na poradniku ChuckaM i wszystko było ok ale przyszła wiosna i mam dylemat czy palić w piecu czy wybrać prąd. z piecem problem mam taki że podbija mi temperature bardzo wysoko (brak zapotrzebowania na wodę w godzinach 7-17) nawet do 85 stopni. potem wiadomo wieczorne kąpiele i chłodniejsze noce spadek do 65 stopni (piec ustawiony na 55) moje obecne ustawienia to Pau 225, Cdp 25, Ppo 10, coc 8, dmuchawa 4 w skali do 10. pytanie moje czy jest sens szukania odpowiednich parametrów sterownika (może ktoś ma jakieś propozycję) czy jednak podłączyć bojler pod prąd z góry dziękuje za podpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakie masz zapotrzebowanie na tę ciepłą wodę?

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

od poniedziałku do piątku to praktycznie tylko do kąpania + poranna toaleta, rączki umyć i takie tam. sobota, niedziela to samo z tym że jesteśmy cały czas w domu i zapotrzebowanie jest wtedy większe i rozkłada się na cały dzień. bojler 140l - 4 osoby

Opublikowano

Myślę, że zużycie prądu na ten cel wyniesie ok. 20 kWh/dobę [możesz sprawdzić ile to u Ciebie kosztuje].

Jeśli z miałem zmieścisz się poniżej 10kg/dobę (a tak powinno być przy takim zapotrzebowaniu), to masz o połowę taniej.

Pasowałoby:

1. Zapisać obecne ustawienia.

2. Zmienić ustawienia na mniejszą moc

3. Zmierzyć ile pali na dobę.

4. Sprawdzić czy da się nim bezobsługowo palić przez np. 10 dni z rzędu.

Będziesz widział.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za zinteresowanie, ale mam jeszcze jedno pytanie: co pozmieniałbyś w moich parametrach żeby moc kotła spadła. kocioł 25kw sterownik tango na tą chwile pracuje tylko w nadzorze i pali ok 15kg/dobę

Opublikowano

To jest własnie dziwne zagadnienie z tego co czytam prawie 98%ma przewymiarowane kotły, ja też, dochodzi teraz grzanie samej ciepłej wody jak to wszystko poustawiać?:( ja jak normalnie pale to ma czopuch co najwyżej letni.

Opublikowano

Mi się udało mam piec stalmark 30 kw i w 2011 paliłem 2 miesiące miałem 27kj/kg chwałowice na sam bojler

Ponieważ palę już kilka lat w tym piecu(rok prod 2006) to po tym czasie stwierdzam , że same ustawienia sterowania w zimę i lato nie mają dużego znaczenia.

Jak by nie ustawił to piec i tak dojedzie do zadanej temp i będzie czuwał w nadzorze .

Problemy palenia tylko pod ciepłą wode są dwa

1) możliwość osiągnięcia w krótkim czasie temp ok 100 st

2) cofanie się żaru do zasobnika

-problem pierwszy należy rozwiązać ustawiając piec na mniejszą temp ( u mnie ustawiam na 45 , ale wiem , że obecnie min 55)

-ustawić włącznie pompy CO na 75 st max 80 , gdyby pobiło temp zbyt mocno (po 5 min się wyłączy i temp spadnie)

- spalać miał słabej jakości lub mieszać

- ustawić czas przepalania na 2h lub rzadziej ale żeby żar nie zgasł ( w zależnośći od opału) tak żeby czas przepalania był max 5 min

Mój zasobnik mieści ok 100kg miału starczało to na 20 dni czyli zużycie było ok 5 kg na dzień bojler 120l nowy na 2 osoby

Po przełączniu na grzałkę elektryczną ok 5 Kwh

Żona kąpie się niemal codziennie + ja min 2 razy w tygodniu + toaleta standardowa

Analiza wykazała

węgiel miał 1 chwałowice 27 kj/kg 0.005 kg x 560zl = 2.8zł + obsługa

prąd 5kwh x 0.5zł =2.5zł + bezobsługowo (prąd policzyłem z wszystkimi opłatami )

Opublikowano

Tak jak pisze Vernal czy Vlad24 zawsze i to samo dla ludzi, bo ludzie pytają zawsze o to samo bez poszukania informacji na forum ......... mniejsza moc to mniejszy nadmuch i większa przerwa podawania. Zapamiętać raz na zawsze. Niech zadana temp. będzie uzyskiwana w 15-20 min a nie w 6min i wtedy nie będzie żadnego przeciągania temperatury.

W ostatni sezon letni zużycie miału na grzanie CWU to 80kg/ miesiąc.

Warunki:

- zadana kotła 55st

- zadana CWU 46st

- bojler 120l codziennie w godzinach 18-20 był dogrzewany do powyższej temp. (czyli tylko raz w ciągu doby)

- w pozostałych godzinach piec w podtrzymaniu (1 podanie tłoka co 2 godziny - nigdy nie zgasło)

- jeżeli w pozostałych godzinach temp. na piecu (podbijana w wyniku podtrzymania) przekraczała temp. załączania pompy CWU to również woda w bojlerze lekko dogrzewała się. Taka sytuacja występowała może ze 3-4 razy na dobę.

Opublikowano

jeszcze dwie ważne sprawy, ustabilizowany ciąg - by podtrzymywał żar, a nie powodował jego szybkiego wypalania i ustabilizowanie temperatury palnika - im dalej od płaszcza wodnego i im bardziej opatulone złoże, tym dłużej będzie się utrzymywać żar, a popiół będzie lepiej dopalony.

U siebie spokojnie jadę z przerwa podawania w podtrzymaniu 250 min, ale niewielkiego niedopału jeszcze nie udało mi się zwalczyć. On zazwyczaj powstaje po przejściu z pracy do podtrzymania, gdzie co grubsze kawałki z środkowej i końcowej części palnika gasną nim zdążą się dopalić.

Taka to już jest uroda tłoka, co raz zgasło, już się nie rozpali :P

Edytowane przez Vlad24

Opublikowano

jeszcze dwie ważne sprawy, ustabilizowany ciąg - by podtrzymywał żar, a nie powodował jego szybkiego wypalania

[...]

U siebie spokojnie jadę z przerwa podawania w podtrzymaniu 250 min

Cześć Vlad,

Czyli jedziesz na antyspalinowym powietrzu w podtrzymaniu? To byłoby niezłe.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

nie posiadam (jeszcze) takowego :P

a przerwa 250 min mogła by byś jeszcze dłuższa, gdyby sterownik na nią pozwolił.

Cały efekt długiego podtrzymania, powstaje w grubej 5 cm warstwie miału między tłokiem a pierwszą linią otworów napowietrzających. Jest tam dosyć nisko płyta wermikulitowa palnika ok 6 cm i powietrze do tego żaru dociera raczej pośrednio poprzez popiół niż bezpośrednio od spodu. Po godzinie, czy dwóch nie widać już żaru, ani dymu, jedyną oznaką ognia wewnątrz jest ciepło bijące z tego popiołu.

Opublikowano
  • Autor

Vlad24 mam pytanie. przez te 250 minut kocioł jest w całkowitym "bezwładzie" czy są wykonywane na nim jakieś czynności tj. przedmuchy dmuchawy jak tak to co ile i na którym biegu (mój piec od 1-12).mój sterownik ma ograniczenie krotności podawania do 10 i ewentualną długość podania miału mogę regulować już tylko parametrem Coc (czas Przerwy dmuchawy w stanie nadzór) jak możesz podaj mi swoje parametry z góry dziękuje

Opublikowano

w moim sterowniku nie ma żadnych przedmuchów, a krotność oznacza ile dawek podawania będzie przypadało na jeden cykl, więc w tym przypadku zupełnie nie przydatna.

Całe ustawienia to przerwa 250min i wydłużenie nadmuchu po podaniu dawki do 1 min. Nie dam sobie głowy uciąć, że nie zdarzy sie w międzyczasie spadek temperatury kotła poniżej zadanej i wznowienie pracy. Pewnie i tak się zdarza, ale nie mam wolnych 4h by siedzieć i tego pilnować :).

W tamtym roku korzystałem z zapalarki i bardzo dobrze to się sprawdzało, w tym domowników przybyło :D i 300L CWU, już nie wystarczy na dwa dni.

Opublikowano
  • Autor

jeżeli to potomek to gratuluje , jak teściowa to współczuje. a tak na poważnie mam rozumieć że podajesz dawke co 4h z haczykiem dmuczasz w nią przez 1min (z jaką siłą) i piec sobie sam chodzi i tak następne 4h i kolejne. jeżeli jestem w błędzie to szybko mnie z niego wyprowadż

Opublikowano

jeżeli to potomek to gratuluje , jak teściowa to współczuje. a tak na poważnie mam rozumieć że podajesz dawke co 4h z haczykiem dmuczasz w nią przez 1min (z jaką siłą) i piec sobie sam chodzi i tak następne 4h i kolejne. jeżeli jestem w błędzie to szybko mnie z niego wyprowadż

poza teściową wszystko się zgadza :)

moc nadmuchu 23-24% taka sama jak podczas normalnej pracy, tego też nie mogę zmieniać, a i nie widzę potrzeby.

To palenie bardziej przypomina palenie miału w śmieciuchu od góry, niż normalne z podajnikiem.

Zauważyłem też, że po wyłączeniu sterownika, żar utrzyma się i 7-8h, ale po wyłączeniu samego podawania do palenia na ruszcie z dmuchawą już po 4-5h palnik jest martwy. Tłumaczę sobie to tym, że dmucha po prostu pozbawia go temperatury i bez podania nowej dawki gaśnie. Bez dmuchawy przepływ powietrza poprzez nieszczelności klapki dmuchawy jest minimalny, ale wystarczający do potrzymania ognia.

Opublikowano

Gdzieś na tym forum wyczytałem ze najlepiej jak kocioł jest częściej w trybie praca niz w podtrzymaniu, jak sie to ma do cwu

Opublikowano

a no mniej więcej tak:

praca ciągła => min 6 kW/h =>144 kWh na dobę

na CWU obecnie potrzebuje średnio 10 kWh na dobę

co miałbym zrobić z pozostałymi 134 kWh?

ciekawostka: 5 lutego przy średniej dobowej - 17C na co poszło mi tylko 122,5 kWh

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie,

A co myślicie o ogrzewaniu wody prądem latem? Ja na początku byłem sceptyczny, ponieważ mam piec tłokowy (palę miałem) ale po testach wyszło, że prądem jest taniej. Dlaczego? A no:

- bojler 140 l z dwoma grzałkami o łącznej mocy 6KW ( włączam 3 razy na dobę po 15 min na tańszą taryfę ( 29 gr/Kwh ). Koszt dzienny - 4,5 KWh * 0,29 = 1,3 zł dziennie ( ok. 40 zł miesięcznie ) - 3 osoby, przy czym woda praktycznie włączana tuż przed korzystaniem ( niemal serowe starty ).

- miałem wychodzi jakieś 100 kg na miesiąc (60 zł) no i nie jest to bezobsługowe.

Czyli w tym przypadku najdroższa energia jednostkowo (prąd) przy odpowiednim sterowaniu wychodzi jednak najtaniej. O gazie nie piszę, bo także jest porównywalnie z groszkiem. Co o tym myslicie drodzy forumowicze?