Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakładam kolejny post na temat ustawienia sterownika ST-37, ponieważ nie znalazłem nigdzie ustawień dla pieca z tłokiem.

A więc po kolei:

Dom: parter + poddasze 95m2 (120 po podłogach)

na dole ogrzewanie podłogowe + 2 kaloryferki

na górze wyłącznie kaloryfery,

dodatkowo ogrzewane piwnice i garaż, łącznie ok 60m2.

Podłogówka z zaworem mieszającym ESBE (obecnie ok 35oC na wejściu)

kaloryfery na X zaworze, najczęściej ustawione na 50% + termostaty

kotłownia grzeje się sama :-)

Zasobnik na wodę 300l - zadane 48oC

Temperatura zadana na piecu 60oC

Dom nowy - pierwszy sezon grzewczy.

Kocioł to wyrób Kotło -Bud Osiek, moc 24kW z tłokiem (KMG-2 starsza wersja)

Obecne ustawienia:

czas podajnika - 8 minut,

czas przerwy - 7 minut,

przepalanie co 30 min.

Spalanie przy temp 0 do -5oC 30-40kg na dobę,

przy -20oC max 60kg na dobę, przy czym przy niższej temp zaczyna żużlować, nie spala do końca.

Czytam tu i tam, że czas podawania to 10-15-20 sek + przedmuch x3, ale wszędzie piszą o ślimakach. Jakie to ma zastosowanie w szufladzie, która podaje chyba trochę wolniej?

Opublikowano

Witam, zakładam kolejny post na temat ustawienia sterownika ST-37, ponieważ nie znalazłem nigdzie ustawień dla pieca z tłokiem.

(...)

Czytam tu i tam, że czas podawania to 10-15-20 sek + przedmuch x3, ale wszędzie piszą o ślimakach. Jakie to ma zastosowanie w szufladzie, która podaje chyba trochę wolniej?

Witam!

Jakoś słabo szukałeś, bo były już podawane ustawienia tłokowców ze sterownikiem ST-37.

W przypadku mojego kotła ustawienia mam obecnie takie:

- temp. zadana-60 stopni

- temp. c.w.u -45 stop.

- przerwa podawania podajnika - 1min. 5 sek.

- dmuchawa -1 (w skali 1-10)

- przepalanie (podtrzymanie) - 30 min.

- histereza kotła -2 stop.

- histereza c.w.u - 5 stop.

- temp. załącz. pomp c.o i c.w.u - 60 stopni

Podajnik jest z kontaktronem, więc nie ustawia się czasu podawania tłoka, lecz robi on zawsze jedno pełne podanie dawki paliwa i po nastawionym czasie przerwy (1 min. 5 sek.) podaje kolejny raz.

Przy temp. -20 stop. spalałem ok. 40-45 kg węgla/dobę. Obecnie około 30 kg. Powierzchnia 160 m2, dom bez ocieplenia, ściany 1,5 cegły z pustką powietrzną.

Żeby ocenić czy spalanie jest prawidłowe musisz obserwować jaki powstaje popiół. Jeżeli powstają spieki żużla - trzeba zmniejszać (stopniowo i obserwować efekty) siłę nadmuchu wentylatora. Gdy węgiel nie jest do końca dopalany trzeba zmniejszyć dawkę podawanego opału, lub ...

Nic nie piszesz o popiele, więc trudno coś radzić. Dom też masz przypuszczam jeszcze nie w pełni wysuszony po budowie, więc i spalanie jest większe. Jeżeli będziesz miał pytania, to pisz tylko podawaj

więcej danych. Pozdrawiam.