Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam krótkie pytanie na temat pracy wentylatora w piecach z podajnikiem oczywiście.

Jaki sens ma użytkowanie wentylatora napowietrzającego ruszt z przysłoną np 80% i prędkością obrotową 30% w skali 0-100% ...

Pytam ponieważ doszedłem do pewnej konkluzji..

Przykład

Wentylator całkowicie odsłonięty pracujący na 10% prędkości maxymalnej biorac jakąś ilość prądu...

- zasłaniając mu dostęp powietrza (np 80%) tłumimy go, co niestety nie staje się ekonomiczniejsze pod względem ekonomicznym (pobór prądu)... - spada wydajność

- ustawienia nominalne producentów przewidują dodatkowo ustawienie prędkości takiego wentyla przy dalszej przysłonie 80%na prędkość około 20%-30% - zwiększa się wydajnośc kosztem większego poboru prądu..

Z logicznego punktu widzenia najpierw osłabiamy go a później dajemy mu dodatkowo w palnik.. a prąd idzie jak głupi.. nie wspominając o szybszym zuzyciu samego silnika w tym wentylatorze ...

.. no i wracając do mojego pytania ... Dlaczego nie można odsłonić całkowicie wentyla i ustawić poprostu mniejszego nawiewu w nim ?

Czy są jakieś inne "opcje" które wykluczają takie używanie wentylatora ??

Pozdro.

Edytowane przez MarioCCH
Opublikowano

Osobiście też mam tak odsłonięty wentylator - lecz zastanawiam sie dlaczego inni tego nie robią..

Pomyślalem, że może jednak ma to (zasłonięty wentyl) wpływ na coś - w całym procesie spalania .... ale chyba jednak nie.

Opublikowano

Witam,

Główny cel tych ustawień, to doprowadzenie do paleniska odpowiedniej ilości powietrza i to w takiej formie, żeby jeszcze dawało się tym sterować.

Zaczynać sie powinno od zupełnie odsłoniętej dmuchawy i reszta na sterowniku.

Jednak bardzo często okazuje się, że powietrza idzie za dużo w przeróznych fazach palenia albo nie da się sterować (bo np. trzeba dawać 2-3% na sterowniku...)

I wtedy trzeba dmuchawę jednak przsłaniać.

Jeśli uda ci się odpowienio ustawić spalanie na zupełnie odsłoniętej dmuchawie, to bardzo dobrze.

Ilość pobieranego prądu ma tu trzeciorzędne znaczenie (jako, że złe spalanie powoduje ZNACZNIE większe koszty niż ta różnica w prądzie).

Pozdrawiam.