DJ82 Opublikowano 7 Lutego 2012 #1 Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam! Mój budynek ma ścianę 3-warstową - zaczynając od środka: SUPOREKS 24cm 2x4cm styropian cegła DZ220 8,8cm Czy taką ścianę mogę docieplić np styropianem 8cm?? Niektórzy twierdzą że nie można takiej ściany docieplać. Jakie są za i przeciw?? Cytuj
mark3 Opublikowano 8 Lutego 2012 #2 Opublikowano 8 Lutego 2012 Można docieplić styropianem. Jeżeli ewentualne kondensowanie się pary wodnej miało by wystąpić to już to ma miejsce na istniejącej wkładce styropianowej, która powinna być wentylowana. Cytuj
1702 Opublikowano 11 Lutego 2012 #3 Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Witaj, mnie się wydaje, że najlepsze rozwiązanie będzie jak wyrzucisz styropian i ściankę zewnętrzną następnie osuszysz ścianę. Proponuję dać wełnę mineralną 20 cm przerwa wentylowana min 3cm i płytę osb i masz wartość U w granicach 0,16 W/m2K. Zimno masz w domu bo styropian jest zawilgocony i nie spełnia swojego zadania. Pzdr. janek Edytowane 11 Lutego 2012 przez 1702 Cytuj
vr5 Opublikowano 12 Lutego 2012 #4 Opublikowano 12 Lutego 2012 Witaj! Jeśli dasz na zewnątrz 20 cm styropianu to można założyć bez wyliczeń, ze punkt rosy będziesz miał w pierwszej warstwie. Więc jeśli jest w murach trochę wilgoci, to z czasem dom powinien być suchy. Pozdrawiam vr5 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi