ciemniol Opublikowano 7 Lutego 2012 #1 Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam, jest to moj pierwszy post na forum, czytałem wiele wątków ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi odnośnie mojego schematu. Mam nastepujace pytania: - czy taka instalacja bez pompy na bojler bedzie działac, - na jakiej wysokosci od najwyzszego pkt ogrzewania powinien wisiec zbiornik wyrównawczy - układ otwarty - w ktorych dokładnie miejscach zainstalowac zawory zwrotne - jesli chodzi o zawór czterodrogowy to jest to zawór reczny ( czy popma musi byc umieszczona za jak na schemacie czy moze byc przed zaworem) z gory dziekuje Cytuj
lolosko Opublikowano 10 Lutego 2012 #2 Opublikowano 10 Lutego 2012 ad1 bedzie dzialac ad2 przy takim umijscowieniu pompy wystarczy aby bylo jakies 70cm nad najwyzszym odbiornikiem ad3 zawory zwrotne zamontuj za pompami co ew na powrotach ad4 pompa za zaworem,w twoim przypadku masz osobne pompy na co i podlogowe wiec nic juz nei dokladasz chyba ze na zasobnik Cytuj
mironw Opublikowano 10 Lutego 2012 #3 Opublikowano 10 Lutego 2012 ad1 w zależności od średnic rur - na pompie bardziej sterowane ad2 30cm przy pompie na powrocie ad3- ok ad4-ok Cytuj
vernal Opublikowano 10 Lutego 2012 #4 Opublikowano 10 Lutego 2012 A nawet bym powiedział: ad 1: nie bedzie działać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi