astrix2 Opublikowano 27 Września 2008 #1 Opublikowano 27 Września 2008 Witam wszystkich Połaczenie kotla gazowego z kominkiem , na stronie głównej znalazłem artykuł że nie każdy kocioł może być połączony z kominkiem . Moj kocioł to kocił wiszacy otwarty (nie wiem co znaczy? ) marki Vaillant TEC VUW PRO240 wedłog opisu bo nieposiada tabliczki znamionowej obecnie jest polączony z zasobnikiem 120l galmet typ SGW(S) z wężownicą który to przeznaczony byl dla 3osobowej rodziny przy innych cenach gazu . Obecnie w domu przeważnie jest jedna osoba dla której wielkosć zasobnika i ciagłe dogrzewanie wody przez kocioł jest zbyt drogie i za duża pojemność . Postanowilem wykorzystac kominek bez płaszca wodnego do podgrzewania wody i zarazem odciażenia kotła . Tylko jak to zrobic . :blink: Prosze kilka porad jak zrobić samemu płaszc wodny w najgorszym wypadku go kupic dobrać wymienik do kominka 12kw (prawdopodobnie ) jakie średnice rurek , budynek parter z podaszem mieszkalnym w jakiej odległosci od zródła musi być zamontowany wymienik . to tyle na początek Cytuj
StefanBud Opublikowano 28 Stycznia 2009 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Witam Zawsze przez wymiennik płytowy oraz osobną pompę obiegową. Vaillant zabrania łączenia bespośredniego wykorzystywania pompy kotła w takim połączeniu. W praktyce to wygląda mniej więcej tak: Jeżeli temat zainteresuje, zamieszczę jeszcze inne schematy połączenia z urządzeniami Vaillant. Pozdrawiam Cytuj
korjan99 Opublikowano 20 Marca 2009 #3 Opublikowano 20 Marca 2009 Mam pytanie trochę innej natury. Posiadam pompę VP8 PWM od kotła Vaillant i chcę ją wykożystać jako obiegową do C.O. Pompa oprócz przewodu zasilającego ma jeszcze jeden - dużyłowy z kostką -chyba sterujący?. Po podłączeniu zasilania (220V) pompa rusza stopniowo I, II, i III( najszybszy) bieg. Czy można w jakiś sposób coś podłączyć ( może do tego przewodu sterującego ?) aby pracowała tylko na I wszym biegu ?. Będę wdzięczny za każda odpowiedź. Cytuj
Lopezior Opublikowano 3 Września 2009 #4 Opublikowano 3 Września 2009 Jeżeli temat zainteresuje, zamieszczę jeszcze inne schematy połączenia z urządzeniami Vaillant. Pozdrawiam Witam. Jeżeli można to poproszę o zdjęcia wykonania praktycznego. (jeśli istnieją jakieś przykłady). Przed sezonem zamierzam dołączyć do swojego gazowego VUW właśnie kominek z płaszczem, ale brakuje mi pomysłów co i gdzie należy zamontować aby było estetycznie i funkcjonalnie. Pozdrawiam, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi